Politică

Romania sprijina in continuare interventia NATO in Irak

24.06.2004, 00:00 31

Romania va sprijini o implicare a NATO in Irak, "daca va fi nevoie si daca va fi cazul". Asertiunea apartine purtatorului  de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Corina Cretu si a fost facuta ieri la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Interventia NATO in Irak este un subiect controversat si dusputat pe scena politica internationala. Corina Cretu nu a putut preciza cum va sprijini proaspatul membru al NATO - Romania - eventuala implicare a Aliantei Nord-Atlantice in Irak, dar a spus ca subiectul a fost abordat, in CSAT, in contextul problematicii summitului de la Istambul.
In calitate de membru NATO, Romania va participa la inceputul saptamanii viitoare la summitul Aliantei, de la Istambul. Presedintele Ion Iliescu va fi prezent la intalnirea decidentilor din Alianta Nord-Atlantica. Consilierul prezidential a spus ca seful statului se asteapta ca, in cadrul summit-ului, sa fie abordata problematica irakiana. Romania participa cu soldati in Irak, dar intelegerea a fost perfectata cu Statele Unite si nu cu NATO. Cretu a adaugat ca problema irakiana este un subiect extrem de actual si de important pentru securitatea euro-atlantica, chiar daca NATO, ca organizatie, nu este direct implicata. "Definirea contributiei NATO la stabilizarea Irakului va trebui sa aiba la baza o solicitare a autoritatilor irakiene si sa tina cont de angajamentele actuale ale NATO din Afaganistan si Balcani", a precizat Corina Cretu. Purtatorul de cuvant al sefului statului roman a declarat ca, la Istambul, Alianta Nord-Atlantica isi va consolida angajamentul de a contribui la stabilizarea Afganistanului si va lansa o oferta de cooperare statelor din Orientul Mijlociu, interesate sa beneficieze de expertiza NATO in gestionarea eficace a resurselor de aparare, instruirea fortelor armate si o protectie mai eficienta impotriva terorismului.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO