Politică

Ruptura de dinaintea summit-ului: Pentru prima dată în ultimii doi ani, Franţa şi Germania nu s-au mai întâlnit pentru a-şi armoniza poziţiile

Ruptura de dinaintea summit-ului: Pentru prima dată în...

Autor: Iulian Anghel

23.05.2012, 17:52 808

Ruptura politică dintre Franţa şi Germania a fost evidenţiată astăzi, înainte de începerea summit-ului informal al UE, la care urmează să fie examinate măsuri de creştere economică a Uniunii care să acompanieze măsurile de ajustare fiscală decise de Tratatul fiscal care limitează datoria şi deficitul publice.

Pentru prima dată în mai bine de doi ani de criză, liderii Franţei şi cei ai Germaniei nu s-au mai întâlnit pentru a-şi armoniza poziţiile, o practică comună în vremea în care la Palatul Elysee era preşedintele de dreapta Nicolas Sarkozy. În schimb, noul preşedinte francez Francois Hollande a avut o întrevedere, laParis, cu premierul spaniol Mariano Rajoy.

Pentru presa din Franţa acest lucru scoate în evidenţă o fisură însemată în“axa” care a dat tonul în Europa în ultimii ani.

Holland va încerca, subliniază Les Echos, să smulgă acordul cancelarului Angela Merkel în problema mutualizării datoriilor prin emiterea de eurobonduri. El va fi susţinut de flancul sudic, în special de Spania si Italia, în vreme ce Germania are de partea sa flancul nordic, în frunte cu Olanda şi Finlanda.

Detaliile întâlnirii vor fi aflate în această seară târziu sau mâine, dar ruptura franco-germană este evidentă, în ciuda asigurărilor date de toate părţile, anume că lucrurile sunt în făgaşul lor obişnuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO