Politică

Rusia face Romaniei propuneri otravite

10.06.2004, 00:00 23

Rusii propun un nou plan de reglementare a crizei Transnistrene. Ofera Romaniei Basarabia, in schimbul recunoasterii independentei Transnistriei, zona secesionista, in care Rusia dispune de un arsenal imens.
Propunerea nu este oficiala deocamdata, dar daca tinem seama din partea cui vine ea, are toate ingredientele unei solutii agreate de Kremlin. Independenta Transnistriei ar oferi Rusiei sansa extraordinara de a-si ridica un cap de pod in coasta NATO si, dupa aderarea Romaniei, a UE. Transnistria este considerata de UE un rai al traficului de arme si a crimei organizate.
Stanislav Belkovski unul dintre cei mai influenti oameni din Consiliul de Strategie - cea mai importanta institutie de strategie a Federatiei Ruse,  -  a prezentat ieri planul la Bucuresti (fusese dezvaluit in premiera la Odesa cu o luna in urma), in cadrul unei dezbateri organizata de grupul de presa Ziua si de Fundatia Romano-Rusa. Planul, elaborat de Belkovski a aparut la cateva luni dupa ce propunerea de federalizare a Republicii Moldova, prin care Transnistria si Gagauzia ar fi devenit egale ale Republicii Moldova in cadrul noii federatii, a esuat. Asa numitul plan Kozak - elaborat de un consilier apropiat al lui Vladimir Putin, Dimitri Kozak - a esuat din cauza opozitiei UE, dar mai ales a Statelor Unite. Americanii cer Rusiei sa respecte angajamentele luate la Istablul in 1999, de a-si retrage imensul arsenal din Transnistria. Planul Kozak amana sine die retragerea. Rusii propun acum - Belkovski a spus ieri ca nu vorbeste in numele autoritatilor ruse -  un schimb. Romania sa ia Basarabia, in vreme ce Transnistria sa devina independenta. Belkovski si-a ambalat frumos propunerea intrand in teorii despre dreptul la autodeterminare al natiunilor (recunoaste, in acelasi timp, ca Transnistria nu este o natiune), despre birocratia de la Bruxelles si de aiurea care nu tine cont de vointa popoarelor. Belkovski a atacat dur Statele Unite pe care le-a acuzat ca au pus bazele terorismului international. Spre deosebire de UE, care incearca rezolvarea pasnica a crizelor, Statele Unite doresc sa creeze "focare de haos" drept urmare ar trebui indepartate de la medierile privind rezolvarea crizei, a spus emisarul neoficial al Moscovei. UE ar trebuie sa sprijine solutia pentru ca Romania unita cu Basarabia, va deveni mai puternica, spre binele Uniunii. Belkovski nu a spus ce se va intampla cu arsenalul rusesc din Transnistria, dar majoritatea personalitatilor din Romania au remarcat ca independenta Transnistriei, devenita un fel de noua enclava Kaliningrad, foloseste doar Moscovei.
 Pentru analistul Emil Hurezeanu, exista riscul ca federalizarea esuata in Moldova sa se transfere in Romania. El a adaugat insa ca Romania nu trebuie sa renunte visul de unire, dar totul trebuie sa plece de la datele reale din teren, nu de la propuneri cu un atat de vizibil interes politic si militar. Fostii ministri de externe, Theodor Melescanu si Adrian Severin au spus ca rezolvarea problemei Republicii Moldova se poate face numai in cadrul Uniunii Europene, iar Romania trebuie sa sprijine integrarea Republicii Moldova. Analistul Stelian Tanase afirma ca unirea in acest moment nu va putea fi suportata economic de Romania, drept urmare nu va intari tara, cum afirma Belkovski, ci o va indeparta de UE. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO