Politică

Senatorii si-au dat OK-ul pentru listarea la Bursa a 5% din Loterie si Imprimerie

23.03.2006, 00:00 10

Senatul a modificat ordonanta de urgenta privind privatizarea Loteriei si a Imprimeriei Nationale, anuland prevederea prin care salariatii puteau cumpara 7% din actiunile societatii.

Asadar, 20% din actiunile detinute de stat la cele doua companii vor fi alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea, iar 5% dintre actiuni vor fi tranzactionate la bursa, au decis ieri senatorii in sedinta in plen.

Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari depose-dati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile con-fiscate, Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti si va fi listat la Bursa si la o bursa internationala. Prevederea privind vanzarea directa a unui pachet de 7% din actiuni ca-tre angajatii Loteriei, respectiv cei ai Imprimeriei Nationale era inclusa in varianta initiala a ordonantei de urgenta, insa ea a fost eliminata dupa ce senatorii din comisiile de privatizare si de buget au argumentat ca nu este vorba de o pri-vatizare efectiva a celor doua societati, statul pastrand controlul asupra acestora.

Ieri, la un seminar organizat de Ziarul Financiar, consilierul prezidential pe probleme economice Theodor Stolojan a criticat ordonanta de urgenta privind privatizarea Loteriei.

"Loteria Nationala nu are de ce sa fie societate pe actiuni si nici nu are ce cauta in Fondul Proprietatea, pentru ca este un monopol de stat", a declarat Stolojan.

Acelasi punct de vedere l-au exprimat ieri in plen senatorii opozitiei si democratul Marius Marinescu. De altfel, comisia de privatizare condusa de reprezentantul PRM Carol Dina, se-condat de senatorul PSD Viorel Stefan, a intocmit un raport diferit de cel al comisiei de buget. Ei propuneau respingerea privatizarii Loteriei.

"Transferul pachetelor de actiuni la fondul Proprietatea sau cele tranzactionate la bursa nu fac obiectul unei strategii de privatizare catre un investitor strategic", au argumentat repre-zentantii comisiei de privatizare.

In plus, ei au propus ca aceste doua companii sa contribuie la constituirea Fondului Proprietatea cu sumele rezultate din profitul realizat in cuantum de 20% din valoarea de piata a actiunilor detinute de stat, nu cu pachete de actiuni.

Presedintele Comisiei de buget-finante, Varujan Vosganian, a sustinut ca dezbaterile intre grupurile parlamentare nu sunt determinate de luarea unei decizii cu privire la privatizarea Loteriei sau a Imprimeriei, ci de "mentalitati" diferite.

"Daca noi nu acceptam faptul ca initiativa privata este parte a interesului public, atunci noi nu vom putea sa facem o viziune despre modernizarea Romaniei si sa incurajam economia de piata si societatea de schimb. Mediul privat este parte a interesului public in ceea ce priveste satisfacerea unor nevoi ale societatii", a afirmat senatorul liberal.

Varianta adoptata de Senat a avut, de altfel, si sustinerea reprezentantilor Guvernului care au luat parte la sedinta. Acestia au anuntat ca, desi a fost adoptata prin ordonanta de urgenta, strategia de privatizare a celor doua companii nationale nu va fi pusa in aplicare decat dupa ce va fi dezbatuta de Parlament. Ordonanta va fi inaintata spre dezbatere catre Camera Deputatilor.

doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO