Politică

Societatea civila: Iliescu dovedeste ca este partas la mineriade

17.12.2004, 00:00 8

Organizatiile societatii civile si liderii de opinie, dar si multi lideri politici au protestat ieri vehement fata de acest gest. Doar PRM a salutat gestul lui Ion Iliescu in vreme ce politicienii din PSD s-au abtinut sa comenteze.
Clubul Roman de Presa a dat publicitatii ieri un comunicat in care afirma ca este consternat de tratamentul aplicat de presedintele in functie al Romaniei lui Miron Cozma, "cel care, timp de aproape 10 ani, a reprezentat cel mai brutal pericol la adresa statului roman".
"Clubul Roman de Presa este consternat de tratamentul aplicat de Presedintele in functie al Romaniei celui care, timp de aproape 10 ani, a reprezentat cel mai brutal pericol la adresa statului roman. Gratierea lui Miron Cozma reprezinta o amenintare la adresa libertatii de exprimare in Romania si o incurajare fatisa a comportamentelor violente in societatea noastra.
Chiar in ziua in care ziaristii au ales sa iasa in strada pentru a protesta impotriva numarului din ce in ce mai ridicat al agresiunilor impotriva presei(in semn de solidaritate cu mai multi ziaristi de la publicatia Banii Nostri care au fost batuti - n.n.) , chiar in pragul aniversarii Revolutiei care l-a propulsat, cu pierderi de vieti omenesti, la conducerea tarii, Ion Iliescu a decis sa transmita un mesaj de intimidare oricaror incercari de instaurare a libertatilor fundamentale, intre care se afla si libertatea de exprimare", spune CPR.
Renate Weber, presedinta Fundatiei pentru o Societate Deschisa a calificat gestul lui Ion Iliescu drept, pe care l-a pus in relatie ci decorarea lui Vadim Tudor, drept un o dovada de dispret pentru prerogativele sale. Ea pune un asemenea gest pe seama incercarii lui Iliescu de a-i atrage pe parlamentarii PRM in contextul disputelor pe marginea contituirii unei majoritati parlamentare.
Gratierea lui Miron Cozma este un gest "cinic si imoral", a afirmat directorul executiv al Asociatiei Pro Democratia (APD), Adrian Sorescu, care apreciaza gestul lui Iliescu drept "punctul culminant" al unei serii de gesturi si atitudini similare avute de la inceputul campaniei electorale.
Publicistul Mircea Dinescu a declarat ieri ca ar fi de acord cu eliberarea lui Miron Cozma, cu conditia ca Ion Iliescu sa intre in celula si sa ispaseasca cealalta jumatate din pedeapsa fostului lider al minerilor.
"Din pacate pentru Iliescu, evenimentele nu devin atat de repede istorie, asa cum si-ar dori. Cozma a venit la Bucuresti la invitatia lui, Iliescu apoi i-a multumit, deci e evident ca presedintele este principalul vinovat de ce s-a intimplat atunci", a declarat Dinescu.
"A crezut ca face un gest de generozitate. I-a decorat de curind pe tortionarii inginerului Ursu, l-a decorat pe Vadim Tudor... Intr-o tara de tortionari si de golani, Iliescu face cavaleri", a afirmat Dinescu.
Gratierea lui Cozma este "un act de iresponsabilitate civica si politica", presedintele Iliescu tratand justitia din Romania "ca pe un simplu instrument", a declarat ieri  Liviu Mihaiu, jurnalist la Academia Catavencu.
"Gratierea lui Cozma nu este o simpla gafa a unui presedinte pur si simplu batran, ci este un act de iresponsabilitate civica si politica, o confirmare a faptului ca in mintea presedintelui Iliescu justitia nu este decat un instrument", a apreciat Liviu Mihaiu.
Referindu-se strict la decorarea lui Vadim de catre Iliescu, Mihaiu a opinat ca prin acest gest Iliescu a admis ca "este o carpa kaghebista", asa cum a afirmat de atitea ori liderul PRM.
Si politicienii au comentat. Fostul premier Petre Roman s-a declarat, joi, "foarte suprins" de eliberarea lui Miron Cozma, decizie pe care o considera "cel putin controversata".
"Am fost foarte suprins de decret, ceea ce in politica mi se intimpla destul de rar", a comentat Roman. "Nu este vorba numai de mineriada din 1991. Miron Cozma a recidivat la fel de brutal in 1999", a spus Roman, care a fost indepartat din functia de premier in urma sosirii minerilor la Bucuresti, in 1991.
"Minerii n-au venit de capul lor. In 1999, a intervenit Armata, dupa ce, in 1991, nu s-a dorit acest lucru", si-a amintit Roman.
Fostul presedinte Emil Constantinescu a declarat ca, prin momentul ale, "lasitatea" lui Ion Iliescu arata ca "fortele neocomuniste" din PSD se pregatesc sa-l foloseasca din nou ca mijloc de presiune si sa destabilizeze tara".PNTCD, care a suferit mult de pe urma mineriadelor, a spus ca Iliescu "si-a aratat adevarata fata" si "nu face altceva decat sa se recunoasca partat la crimele mineriadelor. Liderul partidului Gheorghe Cuhandu a declarat ca Ilescu arata dispret fata de justitie.
Co-presedintele Aliantei D.A., Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca in opinia lui gratierea lui Miron Cozma este o decizie bazata exclusiv pe considerente politice.
Liderul PNL considera ca, prin aceasta decizie, Iliescu dovedeste ca a ramas "acelasi bolsevic batran, marcat de tarele trecutului sau comunist".
Liderul UDMR Marko Bela ca acest gest nu trebuia facut si, daca Iliescu voia sa-l grateze pe cozma, rebuia sa o faca mai devreme nu in ultima zi de mandat. Vicepreedintele Uniunii, Laszlo Borbely s-a declarat surprins si a calificat decizia drept "pripita".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO