Politică

Tăriceanu: Avem nevoie de un an ţintă pentru aderarea la euro

Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu

Autor: Mediafax

23.11.2016, 00:00 203

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu consideră că guvernul care va rezulta în urma alegerilor din 11 decembrie va trebui să stabilească o ţintă de aderare a României la moneda euro, lipsa unei date fiind „o greşeală majoră”, transmite corespondentul Mediafax. 

Întrebat marţi la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, cum comentează declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis potrivit căreia termenul de 2019 privind aderarea la euro este nerealist, Călin Popescu Tăriceanu a spus că România ar trebui să îşi propună un nou termen în interiorul căruia să se pregătească. „Termenul iniţial de aderare la zona euro a fost 2014.

Nu cred că este bine să nu ne fixăm un obiectiv. Dacă eşti conducătorul unei ţări trebuie să ai o viziune clară despre ce să faci în viitor, vrem să ne integrăm în UE, să fim o ţară în care simţim din toate punctele de vedere că avem şi drepturi şi responsabilităţi. România ar trebui să îşi propună un nou termen în interiorul căruia să se pregătească.

Nu ştiu dacă vom îndeplini atât de uşor condiţionalităţile legate de aderarea la euro. Nu e rolul preşedintelui să stabilească data aderării, este treaba guvernului împreună cu BNR. Eu cred că guvernul care va urma după alegeri ar trebui să stabilească o ţintă de aderare la euro, să mobilizăm nişte energii, nu să lăsăm ţara să funcţioneze ca un vapor în bătaia vântului, care nu are cârmă.

Lipsa unei date este o greşeală majoră, înseamnă teama de asumare de responsabilităţi”, a afirmat Tăriceanu. Preşedintele Klaus Iohannis declara recent că în privinţa aderării la zona euro, România se află „într-un nou stadiu”, termenul de 2019 nefiind unul realist şi realizabil. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO