Politică

Traian Basescu s-a instalat la Palatul Cotroceni pentru urmatorii cinci ani

22.12.2004, 00:00 20

Presedintele Traian Basescu si echipa lui s-au instalat ieri la Palatul Cotroceni, resedinta sefului de stat. Ales pentru un mandat de cinci ani, Traian Basescu a depus luni seara, tarziu, juramantul de credinta in fata camerelor reunite ale Parlamentului.
Traian Basescu a fost intampinat ieri, la intrarea in Palatul Cotroceni, de fostul presedinte Ion Iliescu si de consilierii acestuia, dar si de consilierii sai. Intre acestia s-au numarat Theodor Stolojan, Claudiu Saftoiu si Renate Weber.
Luni seara Traian Basescu, i-a anuntat in plenul Parlamentului, pe cei sase consilieri prezidentiali care vor face parte din staff-ul sau: Theodor Stolojan - pentru probleme economice si sociale; presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa Renate Weber - pentru probleme juridice; Adriana Saftoiu - pentru relatii publice; Claudiu Saftoiu - pentru politica interna; Andrei Plesu - pentru politica externa si Vasile Blaga - pentru securitate nationala.
Cum se obisnuieste in astfel de situatii, la sosirea la Palatul Cotroceni noul presedinte a trecut in revista de garda de onoare care i-a prezentat onorul, dupa care a fost intonat imnul de stat.
A urmat o intrevedere de o jumatate de ora cu Ion Iliescu, in cabinetul presedintelui, dupa care fostul sef al statului s-a pregatit de plecare. Iliescu a trecut in revista garda de onoare care i-a prezentat onorul, si-a luat ramas bun de la angajatii Administratiei Prezidentiale, dupa care a parasit palatul fiind insotit, pana la iesire, de Traian Basescu.
"E o etapa de viata care trece", a declarat Iliescu care a adaugat ca la plecarea sa, definitava de aceasta data, de la Cotroceni, este usor emotionat. Dar a adaugat imediat: "Fiecare final inseamna un nou inceput. Ma pregatesc pentru noul inceput". Iliescu a stat 11 ani la Cotroceni si este asteptat acum sa preia presedintia PSD.
Depunerea juramantului de catre Traian Basescu, luni seara, in plenul reunit al Parlamentului, a fost precedata de momentele tensionate legate de alegerea presedintilor celor doua camere legislative.
S-au degatat doua tabere. Pe de o parte Alianta PNL-PD sprijinita de UDMR si, pe de alta, PSD sprijinit de PRM si PUR. Atat in Senat cat si in Camera, Alianta a cerut ca votul sa fie cu adevarat secret - sa se voteze intr-o alta incapere decat sala de dezbateri. Ea spera ca, astfel, o parte dintre deputatii carora li se cerusera de catre partide sa voteze cu candidatii PSD, sa voteze pentru ei.
Invocand o cutuma parlamentara deputatii PSD au refuzat aceasta solicitare. La Camera, deputatii PNL si PD au parasit sala de sedinte unde votul incepuse deja, astfel ca Adrian Nastase, candidat al PSD a castigat cu 173 de voturi, cu sase mai mult decat ii erau necesare. Candidatul Aliantei, Mona Musca, a primit 72 de voturi, dar asa cum am spus fara voturile unei parti a liberalilor si democratilor, care au parasit sala.
Scenariul a fost identic la Senat. Aici nu si-a exprimat votul PNL, PD si UDMR, iar candidatul PSD, Nicolae Vacaroiu a obtinut 72 de voturi, din partea PSD, PRM si PUR. Candidatul Aliantei, Radu Berceanu, a obtinut doua voturi.
Nastase si Vacaroiu vor ramane la sefia celor doua camere vreme de patru ani. Ambii sunt la al doilea mandat - Vacaroiu a mai fost seful Senatului intre 2000 si 2004, iar Nastase presedinte al Camerei, intre 1992 si 1996.
Nastase a anuntat in plenul Parlamentului ca pleaca din fruntea guvernului, dupa ceremonialul de depunere a juramantului de catre noul presedinte. Basescu ii amintise, razand,  ca va trebui sa propune un premier interimar intrucat, dupa alegerea in fruntea Camerei se afla intr-o stare de incompatibilitate.
Ieri Nastase a spus ca-i va trimite lui Basescu o scrisoare in care il va informa ca opteaza pentru presedintia Camerei Deputatilor. El i l-a propus lui Basescu drept premier interimar pe Eugen Bejenariu, secretarul general al Guvernului.
Din cauza disputelor din cele doua camere, depunerea juramantului de catre noul presedinte, prevazut pentru orele 21.00, a fost amanat cu aproape o ora si jumatate.
In discursul de dupa depunerea juramantului, Basescu si-a prezentat prioritatile mandatului prezidential.
El a spus ca va fi un presedinte al tuturor romanilor in una si aceeasi Romanie, deoarece nu exista doua Romanii, "ci doar politicieni care impart Romania in functie de interesele lor".
In discursul din 13 decembrie, cand si-a recunoscut infrangerea, Adrian Nastase afirmase ca exista doua Romanii, una citadina si liberala care a votat cu Basescu si alta mai saraca si mai putin educata, care a votat cu el si care nu trebuie uitata de noul presedinte pentru ca aceasta are cea mai mare nevoie de ajutor.
Basescu a mai spus, in discursul sau, ca prioritatea Romaniei este integrarea in UE, dar ca nu se poate vorbi de integrarea cu demnitate fara combaterea coruptiei si a saraciei. Traian Basescu a precizat ca, in calitate de presedinte al CSAT, va introduce in strategia de aparare a tarii lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.
O prioritate majora a lui Traian Basescu este scoaterea institutiilor statului de sub influenta politicului.
Traian Basescu a mai spus ca va media fara partinire si intransigenta cu Parlamentul. El a adaugat ca este nevoie de un Parlament activ, care sa nu mai fie o anexa a Guvernului, ci care sa reprezinte intersele celor care l-au ales si nu doar ale unor grupuri.
Confiscarea libertatii presei reprezinta primul pas spre confiscarea libertatilor cetatenesti, a aratat, de asemenea, Traian Basescu. El a mai spus ca in persoana noului presedinte al tarii societatea civila va avea un sprijin.
Traian Basescu a precizat si ca, in politica externa, Romania va dezvolta relatii privilegiate cu Marea Britanie si SUA.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO