Politică

Ultimele trei zile pentru Croitoru pentru a-si prezenta Guvernul

Ultimele trei zile pentru Croitoru pentru a-si prezenta Guvernul

Lucian Croitoru ar putea prezenta un guvern cu 14 ministere conduse de tehnocrati

22.10.2009, 23:15 22

O saptamana agitata pentru premierul desemnat la 15 octombries-a consumat ieri, fara vreun rezultat concret si fara ca vreunuldintre specialistii pe care el i-a contactat pentru a face partedin echipa sa sa confirme oficial ca doreste sa participe intr-uneventual viitor guvern.

"Am stabilit ca domnul Croitoru sa anunte aceste lucruri", asustinut Aurelian Dochia, analist financiar, membru in Consiliul deconducere al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), unuldintre specialistii curtati de premierul desemnat. La randul sau,Lucian Liviu Albu, unul dintre economistii enumerati de Croitoru caposibili ministri, a spus ieri ca asteapta o decizie a premieruluidesemnat: "Deocamdata nu mi s-a facut propunerea, eu sunt acum laLondra. Astept sa vad ce spune premierul desemnat".

Inca ramasese ieri in picioare varianta ca Croitoru sa trimitaastazi in Parlament lista cu ministri - ar putea fi vorba despre unguvern redus la 14 ministere - insa acest lucru nu schimbafundamental problema, pentru ca vinerea parlamentarii au program incircumscriptii, drept urmare nu poate fi stabilita nicioagenda.

Conducerea celor doua camere parlamentare a anuntat o sedintacomuna luni la ora 13.00. Or, luni, este si ultima zi in care,potrivit Constitutiei, premierul desemnat mai poate transmiteParlamentului lista cu ministrii si programul de guvernare (a avutla dispozitie 10 zile pentru acest lucru).

Surse din PD-L spun ca cel mai probabil lista cu propunerile deministri va fi transmisa Parlamentului luni, cand va fi si stabilitcalendarul pentru audierile in comisiile de specialitate alecandidatilor la fotoliile ministeriale si votul in plen asupraintregii echipe.

Pentru a fi validat, Guvernul lui Lucian Croitoru are nevoie devotul a 236 de parlamentari, dar nu se poate baza in acest momentdecat pe cei 190 de parlamentari ai PD-L.

Basescu inca mai spera ca Guvernul va fivalidat

Presedintele Traian Basescu continua insa sa sustina ca sanselelui Croitoru de a-si trece Guvernul prin Parlament sunt mai maridecat o arata calculele hartiei.

Seful statului a sustinut miercuri seara la TVR ca nu esteimpresionat de votul din Parlament la declaratia politica aopozitiei de sprijin pentru Klaus Iohannis ca premier. Declaratiapolitica de miercuri a parlementarilor PSD, PNL, UDMR si minoritatia intrunit 252 de voturi, adica cu 16 voturi peste majoritatea de236 de voturi necesara pentru trecerea Guvernului.

Intrebat ce sanse ii mai acorda premierului desemnat pentru a fivalidat si amintindu-i-se ca acum cateva zile vorbea de 50%,Basescu a raspuns: "Permiteti-mi sa spun ca ii dau mai multesanse".

Basescu a mai declarat ca a facut "toate interventiile cuputinta" pentru ca FMI sa trimita in Romania misiunea de evaluaresi transele stipulate in acordul cu Fondul sa fie virate.

FMI anuntase ca isi va amana venirea la Bucuresti programatapentru 28 octombrie pana la formarea viitorului guvern, insa existapremise ca acesta misiune sa ajunga totusi in Romania.Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a primit sarcinasa convinga FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana sa nu-si amanemisiunea de evaluare pentru eliberarea urmatorei transe deimprumut.

"Am facut toate interventiile cu putinta pentru ca Fondul savina in Romania sa faca evaluarea, indiferent care este situatiaguvernului. Nu stiu (daca misiunea de evaluare va veni - n.r.), darstiu ca de cateva zile, dupa ce am realizat catre ce ne indreptamdatorita a ceea ce s-a intamplat cu caderea guvernului Boc in plinacriza, inainte de venirea Fondului si a UE, am facut tot ceea ce atinut de mine pentru ca Fondul sa vina sa faca evaluarea", a spusmiercuri seara seful statului.

Ieri, premierul interimar, Emil Boc, a sustinut ca autoritatileromane au cerut Fondului Monetar International si Bancii Mondialesa trimita o misiune de evaluare in Romania, iar primele reactiiindica faptul ca expertii celor doua institutii financiare ar puteaveni in maximum doua saptamani.

Misiune dificila

  • Lucian Croitoru trebuie sa prezinte Parlamentului pana luni, 26octombrie, lista ministrilor si programul de guvernare.
  • Ministrii trebuie audiati de comisiile de specialitate aleParlamentului.
  • Daca unii ministri sunt respinsi de comisii, premierul desemnatpropune, in mod obisnuit, alte nume. Insa, in actuala conjunctura,nu poate fi exclusa ipoteza ca toti ministrii sa fie respinsi decomisii si atunci blocajul este total.
  • Guvernul este validat daca intruneste la votul din camerelereunite 236 de voturi "pentru", insa Croitoru nu se poate bazadecat pe cele 190 de voturi ale PD-L

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO