Politică

Un program de esenta liberala

29.12.2004, 00:00 14

Programul de guvernare pentru perioada 2005-2008, profund liberal, prezentat ieri in fata Parlamentului isi propune sa modifice raporturile dintre stat si cetatean.
Un fir rosu strabate textul, de la  la capitolul care defineste filosofia actului de guvernare pana la ultima fila. Este ideea ca statul trebuie sa se retraga nu doar din economie, ci si din alte activitati in care pana in prezent nu a fost doar arbitru, ci si jucator.
Doua sunt "axele institutionale" care vor cordona principiile guvernarii, spune documentul. Prima este proportionalitatea - o masura justa intre puterea detinuta de guvernul central cu privire la dreptul de a reglamenta si puterea detinuta de autoritatile locale, de sectorul privat si societatea civila.
Cea de-a doua este subsidiaritatea - guvernul va interveni numai daca obiectivele de dezvoltare pe plan local nu pot fi realizate in mod eficient si suficient de catre administratia publica si comunitatea locala.



Optiuni fundamentale
Potrivit documentului, optiunile fundamentale ale viitorului Guvern sunt, intre altele: consolidarea statului de drept si a democratiei in Romania; redefinirea rolului statului prin restringerea interventiei sale in economie si intarirea functiilor acestuia de garant al legalitatii; intarirea libertatilor individuale; garantarea si dezvoltarea proprietatii private, restituirea integrala a proprietatilor abuziv confiscate de regimul comunist; tratamentul egal al proprietatii.
Alte angajamente asumate de noul Cabinet se refera la: instituirea economiei de piata functionale; stimularea spiritului intreprinzator; coeziunea economica si sociala, reducerea saraciei si a marginalizarii sociale; egalitatea sanselor; respectarea drepturilor minoritatilor; integrarea deplina a Romaniei in structurile economice si de securitate euro-atlantice. Majoriatea acestor principii sunt de esenta liberala.



Integrarea europeana
Integrarea europeana este trecut in document drept principalul obiectiv al guvernului. Guvernul isi asuma, spune documentul, toate angajamenteleluate in fata Ununii Europene "astfel incat 2007 sa reprezinte anul integrarii politice". Pregarirea Romaniei pentru integrare, atingerea acestui obiectiv reprezinta, spune documentul, o "a doua modernizare a Romaniei". Programul merge mai departe si enunta drept obiectiv atingerea criteriilor de convergenta in raport cu structura economica europeana: politicile publice ar urma sa fie fundamentate conform principiilor de functionare a pietei unice. Celelalte masuri sunt subsumate obiectivului major de integrare si de atingere a criteriilor de convergenta (inclusiv cele dictate economiilor din zona euro).



Mediul de afaceri si relaxarea fiscala
Una dinre tintele guvernului anuntata in program este cresterea competitivitatii mediului de afaceri din Romania in contextul integrarii in UE. Adriean Videanu, ministru de stat insarcinat cu coordonarea activitatilor economice a declarat, in timpul audierilor din comisia parlamentara de specialitate, ca doar 9-10% din mediul de aaceri este in prezent pregatit sa faca fata exigentelor economice din UE.
Relaxarea fiscala este una dintre masurile care ar urma sa contribuie la cresterea competitivitatii mediului de afaceri.
Capitolul "Mediul de afaceri" din programul de guvernare creioneaza liniile generale ale unor decizii care vor fi luate, intentii tratate pe larg in alte capitole.
Potrivit documentului, politica guvernului in ceea ce priveste mediul de afaceri este centrata pe sustinerea intreprinzatorilor privati si pe stimularea liberei initiative.
Masura relaxarii fiscale prevede o cota unica de impozitare pentru venitul global si pentru profit de 16%. Impozitul pe dividente ar urma sa ramana neschimbat - 5% pentru persoane fizice si 10% pentru cele juridice. Actualul impozit pentru microintreprinderi - impozitare pe cifra de afaceri -va fi mentinut pana la momentul aderarii la UE.
Masura are in vedere diminuarea economiei subterane, prin stimularea declararii veniturilor reale, si ar putea fi insotita de majorari ale deducerilor individuale, pentru ca persoanele cu venituri mici sa nu fie defavorizate.
In privinta impozitarii indirecte, programul face referire la mentinerea, pentru o anumita perioada de timp, a actualelor prevederi in domeniul TVA. In perspectiva, taxa ar putea fi redusa la 16%.
O alta masura netrecuta in program, dar avuta in vedere de executiv este neimpozitarea profitului reinvestit pentru o perioada de doi ani, a anuntat ieri Videanu.
Intre alte masuri pentru insanatosirea economiei programul anunta o atentie sporita pentru colectarea impozitelor, elaborarea unei legislatii simple, clare si stabile, eliminarea monopolurilor de stat, accelerarea privatizarii utilitatilor publice si cresterea transparentei mediului de afaceri.
Ministrul finantelor, Ionut Popescu a declarat, in timpul audierilor, ca aplicarea cotei unice va aduce la suprafata o importanta parte a economieii subterane. In ceea ce priveste efectele asupra bugetului a acestei masuri, noul ministru a spus ca va fi un efect pe termen scurt, care ar urma sa fie suplinit de cresterea gradului de colectare a impozitelor si de vanzarea participatiilor statului la diferite companii de pe urma carora nu s-a obtinut dividente pana acum.



Piata muncii
Pe langa reducerea impozitelor mmasura care va modifica Codul Fiscal, noul guvern are in vedere si modificarea Codului Muncii si reintroducerea conventiilor civile.
In privinta contributiilor sociale - pensii, sanatate, somaj - acestea vor scadea incepand cu 2006 astfel incat in 2008 nivelul lor sa fie de 39,5%, fata de 49,5% in prezent. Reducerile vor fi aplicate in principal cotelor platite de angajatori.
Potrivit programului de guvernare, deducerile de baza si cele suplimentare pentru persoanele aflate in intretinere vor fi mentinute. Totodata, ar urma sa fie acordate deduceri pentru contributii la fondurile private de pensii, contributii la asigurarile private de sanatate, cheltuieli pentru cumpararea de computere si cheltuieli pentru reabilitarea termica a locuintei.
In ce priveste relatia dintre angajator si angajat, noul guvern isi propune modificarea Codului Muncii, prin introducerea unor reglementari care "sa respecte caracterul de piata al economiei romanesti".
Astfel, ar urma sa fie modificate prevederile care restrang dreptul managerilor de a lua unele decizii pentru cresterea productivitatii muncii, dar si a eficientei economice si financiare. Totodata, ar urma sa fie reintroduse conventiile civile.



Politica industriala
Obiectivul la acest capitol este cresterea competitivitatii si performantelor economiei, in context european si mondial, spune programul.
In domeniul energetic guvernul isi prpoune eliminarea distorsiunilor care afacteaza concurenta pe piata. In domeniul gazelor, privatizarea Romgaz, dar si clarificarea statutului sistemului de transport pe conductele de gaze naturale. Companiile de productie si distribuire vor fi privatizate cu investitori strategici.
Programul vorbeste de reducerea arieratelor, de adoptarea unei noi metodologii de calcul al preturilor si tarifelor.
In privinta transporturilor, viitorul Guvern are in vedere privatizarea transportului feroviar de marfuri si pregatirea transportului feroviar de calatori de lung parcurs pentru privatizare, in parteneriat.



Lupta antcoruptie
Lupta anticoruptie, anuntata ca o prioritate, este tratata intr-un capitol separat, in care se fac referiri la masurile ce presupun implicarea autoritatilor statului, a puterii judecatoresti si a societatii civile, bazate pe aplicarea efectiva a legii si pe neutralitate politica.
Potrivit programului de guvernare, politica anticoruptie presupune reglementarea unitara a sistemului de subventii si eliminarea actelor ce "deformeaza" libera concurenta, revizuirea legii privind evaziunea fiscala. Este vizata si  o mai mare transparenta in privatizare, organizarea licitatiilor, acordarea ajutoarelor de stat si alocarea fondurilor publice pentru reclama in presa.
Politica fiscala ar urma sa contina masuri legate de lupta anticoruptie, privind publicarea unor date privind bugetele locale, modificarea legii privind parteneriatul public-privat si interzicerea incheierii de contracte intre autoritati publice si rude de pana la gradul trei ale unor functionari din cadrul institutiilor respective.
Alte reglementari privesc conflictul de interese si demnitatea publica, domenii in care se urmareste o mai buna delimitare intre functiile politice si cele manageriale.
Parlamentul este si el implicat in lupta anticoruptie - se fac referiri la aparitia legii care sa reglementeze activitatea de lobby, dar si promovarea unor reglementari care sa prevada proceduri identice de urmarire penala pentru parlamentari si membrii Guvernului.
In plus, este prevazuta in program stabilirea incompatibilitatii intre calitatea de parlamentar si cea de avocat ori de reprezentant al unui client in relatia cu orice fel de autoritate publica (cu exceptia consultantei juridice).
 Guvernul isi propune sa modifice legislatia, pentru ca procurorul general al Parchetului National Anticoruptie sa fie numit direct de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).



Agricultura
Intre prioritatile pentru agricultara programul enunta finalizarea reformei proprietatii funciare si stimularea transformarii gospodariilor taranesti in ferme falialiare cu caracter comercial.
Incheierea retrocedarilor este, a anunta, noul ministru, Gheorghe Flutur, una dntre prioritatile sale.
"Dorim ca retrocedarile sa se faca numai in natura, iar despagubirile sa fie doar exceptii", a spus el, in timpul audierilor.
Programul vorbeste acordarea de subventii pentru agricultura printr-un sistem eficient - de tipul celui folosit in UE.
Intre masurile anuntate de Flutur se numara reducere cu 50% a accizelor la motorina pentru agricultura.



Educatie
Programul spune ca noul guvern isi propune sa reconstruiasca sistemul educativ al tarii conform cerintelor cetatenilor, comunitatilor si societatii si in concordanta cu evolutiile europene, prin crearea unui nou cadru legislativ si institutional, precum si prin alocarea resurselor financiare necesare.
Potrivit programului invatamantul din mediul rural reprezinta o prioritate, avand in vedere reabilitatrea unitatilor de invatamint, si construirea unor scoli noi, dotarea cu echipamentele necesare. De asemenea, bugetul de stat va avea o alocare distincta de 100 de milioane de euro anual pentru reabilitarea scolilor si constructia de noi unitati de invatamint in mediul rural.
Guvernul Romaniei militeaza pentru adecvarea sistemului educational la nevoile pietei fortei de munca locale, nationale si europene, spune documentul.
Guvernul va asigura o crestere substantiala a salariilor personalului din educatie peste cresterea medie a salariului din economie.



Sanatate
CNAS va avea autonomie in ce priveste colectarea contributiilor la fondul de sanatate, iar controlul asupra acestei institutii va fi asigurat doar de Parlament.
Programul de guvernare afirma ca Guvernul va inceta politica de scutire a unor agenti economici de la plata contributiei la fondul de asigurari sociale de sanatate.
In ce priveste casele de asigurari de sanatate "paralele" (din transporturi, ordine publica si siguranta nationala), si acestea vor deveni autonome, iar o parte din veniturile lor vor fi redistribuite catre CNAS, mai exact sumele care depasesc media pe tara raportat la numarul de asigurati. Fondurile necesare pentru dotari suplimentare si facilitati in sistemel de asigurari paralele vor fi alocate de la buget, in limita sumelor de la fiecare minister in parte.
Asigurarile private de sanatate vor reprezenta - conform programului de guvernare - principala forma de reducere a platilor informale, primele de asigurare urmind a fi deductibile din venit, intr-o limita stabilita anual prin hotarire de Guvern.



Pensii
Potrivit programului noului guvern pensiile ar urma sa creasca  cu 30 la suta, pana la sfirsitul anului 2008, ca efect al recalcularii pensiilor si a imbunatatirii sistemului de colectare a contributiilor sociale.
Cresterea veniturilor pensionarilor presupune - potrivit programului de guvernare - consolidarea financiara a sistemului public de pensii prin "reconstructia sistemului public de asigurari sociale". Acest lucru include eliminarea unor "prestatii necontributive", dar si introducerea de noi alternative de finantare si de administrare a pensiilor, de tipul sistemelor de pensii capitalizate, administrate privat.
Toate pensiile care au fost recalculate vor fi ulterior indexate cu indicele de crestere a preturilor de consum, astfel incit cresterea preturilor sa fie acoperita in proportie de suta la suta. Vor fi interzise scutirile la plata contributiilor.
Programul de guvernare are 26 de capitole si 136 de pagini.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO