Politică

Unii dintre fruntasii PNL ar vrea sa scoata UDMR din Guvern din cauza Kosovo

Unii dintre fruntasii PNL ar vrea sa scoata UDMR din Guvern din cauza Kosovo

Orban impune UDMR principiul solidaritatii cu pozitiile exprimate de guvern

21.02.2008, 19:11 18

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, totodata vicepresedinte al PNL, a declarat ieri public ceea ce in urma cu cateva zile afirmase in cadrul PNL si intr-o discutie cu premierul Tariceanu, ca UDMR trebuie sa paraseasca Guvernul daca continua sa sustina independenta provinciei Kosovo.
Justificarea lui Orban: UDMR trebuie sa fie solidar cu guvernul din care face parte si care nu recunoaste independenta provinciei.
Astfel de opinii aparute in sanul puterii se suprapun peste unele solutii intrevazute de PSD. Social-democratii vor discuta maine la o sedinta de partid despre necesitatea de a cere Guvernului scoaterea UDMR din Executiv din cauza pozitiei in privinta Kosovo, dar si despre oportunitatea ca social-democratii sa initieze o motiune de cenzura care sa duca la alegeri anticipate. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, marti, dupa o sedinta extraordinara a partidului ca exista "presiuni" din partea filialelor PSD, care pledeaza fie pentru "plecarea neintarziata" a UDMR de la guvernare, fie pentru "necesitatea introducerii unei motiuni de cenzura care sa duca inevitabil la alegeri anticipate ca unica solutie" pentru iesirea din "blocajul politic generalizat".
Liberalii nu vorbesc deocamdata de anticipate -
le-au refuzat saptamana trecuta - si infirma o intelegere cu PSD pe acest subiect. Dar, dupa cum spune Orban, "UDMR face parte din arcul guvernamental si trebuie sa se alinieze acestei pozitii. Daca nu, din punctul meu de vedere trebuie sa plece din Executiv".
Orban nu este primul dintre oamenii influenti din PNL care cer eliminarea din schema guvernamentala a UDMR in cazul in care Uniunea nu renunta la a sustine independenta provinciei Kosovo. Deputatul Ralu Fenechiu, un liberal influent in zona Moldovei, a sustinut ieri acelasi lucru dupa ce un alt liberal, Radu Campeanu, s-a declarat de acord cu eliminarea UDMR din Guvern din acelasi motiv.
Deputatul liberal Relu Fenechiu apreciaza ca UDMR dispune de alternativa de a se retrage de la guvernare daca nu este in acord cu deciziile Guvernului si ca pozitia Uniunii legata de Kosovo este de natura sa alimenteze "atitudini nocive in mediul politic". Fenechiu a apreciat ca declaratiile contrare deciziei Romaniei de a nu recunoaste independenta provinciei Kosovo, precum si pozitia aparte a UDMR in aceasta chestiune, sunt de natura a alimenta atitudini nocive in mediul politic.
Luni seara, dupa ce Parlamentul Romaniei a adoptat o Declaratie prin care nu recunoaste declararea unilaterala a independentei Kosovo, Marko Bela, seful UDMR, a declarat ca parlamentarii Uniunii au votat impotriva acestui document, considerand ca singura solutie rationala este proclamarea independentei statului Kosovo.
Intrebat daca UDMR va pleca de la guvernare, Marko Bela a facut o analogie cu faptul ca Romania face o opinie separata fata de majoritatea tarilor europene in privinta Kosovo si, totusi, tara noastra este solidara cu acestea. "Asa si noi facem o opinie separata fata de partidele politice, de la guvernare, dar dezideratele raman aceleasi", a adaugat liderul UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO