Prima pagina

Adrian Severin este noul presedinte al AP-OSCE

11.07.2000, 00:00 118



Deputatul independent Adrian Severin a fost ales ieri, prin consens, presedintele Adunarii Parlamentare a OSCE pentru un mandat de doi ani, din care unul va coincide cu preluarea presedintiei troikai organizatiei de catre Romania, in 2001.

El va conduce sedintele Adunarii si o va reprezenta la intalnirile Consiliului ministerial, cele ale troikai si la summit-urile organizatiei.

Severin a declarat ca alegerea sa constituie un succes al statelor din sud-estul Europei. El a subliniat ca va incerca sa urmareasca modul in care sunt aplicate rezolutiile referitoare la Republica Moldova si la situatia grupului Ilascu, adoptate in cursul sesiunii de la Bucuresti. Severin a admis, totusi, ca problema retragerii trupelor ruse si a armamentului greu din Transnistria, pana in 2002, hotarata la summit-ul de la Istanbul de anul trecut, constituie o "problema politica". El s-a angajat sa colaboreze mai strans cu OSCE. "Adunarea Parlamentara trebuie sa devina un for pentru aprobarea tuturor rezolutiilor, actiunilor si demersurilor facute in numele OSCE", considera oficialul.

Adrian Severin a fost ministru de Externe in perioada 1996-1997, cand a demisionat si din PD, in urma scandalului listei spionilor din mass-media. El a fost seful delegatiei Romaniei la OSCE si raportor pentru Belarus. In ciuda neintelegerilor cu fostul sef, Petre Roman, el anunta ca este pregatit sa lucreze cu acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO