Prima pagina

Alianta are un guvern inainte de a avea o majoritate

20.12.2004, 00:00 20

Adrian Videanu, vicepresedinte democrat, va fi viitorul viceprim-ministru al guvernului Aliantei, condus de Calin Popescu Tariceanu, a anuntat Emil Boc, care la sfarsitul saptamanii l-a inlocuit in fruntea PD pe Traian Basescu.
Alianta are o schita a noului guvern - inca dinainte de a avea o majoritate parlamentara -  a carui structura nu va fi cu mult diferita de cea a actualului executiv, dupa cum a anuntat Traian Basescu.
In privinta titulariilor portofoliilor exista cateva informatii certe, dar si multe variabile care tin de pozitia pe care UDMR sau chiar PUR o vor adopta in negocierile pentru formarea unei majoritati parlamentare si apoi a guvernului.
Videanu, al carui nume era vehiculat pentru functia de premier, daca Theodor Stolojan ar fi castigat presedintia, va fi, asadar, viceprim-ministru si este posibil sa ocupe si functia de ministru al economiei sau pe cel al finantelor.
Pentru portofoliul agriculturii un nume este cert: Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PNL, care a condus campania liberalilor pentru alegerile locale. Flutur a castigat in noiembrie al doilea mandat de senator si, inainte de a fi parlamentar, a fost sef al Romsilva Suceava. este unul dintre promotorii aplicarii legii de restituire a pamanturilor si padurilor.
Un alt nume vehiculat public pentru a ocupa un portofoliul ministerial este cel al actualului negociator sef, Vasile Puscas, caruia Traian Basescu i-a propus sa ramana in echipa guvernamentala pe functia pe care o are. Puscas nu a dat un raspuns pana in prezent.
Pentru portofoliul Finantelor sunt vehiculate mai multe nume: liberalul Dan Radu Rusanu, fost presedinte al Comisiei economice din Camera, si fost sef al Eximbank, in vremea guvernarii CDR. Ionut Popescu, actualmente senator si fost purtator de cuvant al premierului Mugur Isarescu este si el pe lista celor care ar putea sa ocupe protofoliul mentionat.
Pentru portofoliul Justitiei este vehiculat numele lui Flavius Baias, un jurist tanar, provenit din lumea academica. A fost secretar de stat la Justitie, in vremea in care Valeriu Stoica conducea ministerul. El este unul dintre partenerii casei de avocatura David&Baias.
Pentru protofoliul apararii este vehiculat numele lui Sorin Frunzaverde (PD), care a mai ocupat o astfel de demnitate. Problema lui este ca, dupa locale, a fost ales presedinte al Consiliului judetean Caras Severin, iar democratii au promis ca nu-si vor retrage oamenii alesi in structurile locale pentru a-i aduce in administratia centrala.
La functia de ministru de externe ar putea fi promovat Mihai Razvan Ungureanu. Istoric de profesie, Ungureanu a fost propulsat in diplomatie - a fost secretar de stat - de Andrei Plesu, pe cand acesta era ministru de externe. Plesu a devenit acum consilierul lui Traian Basescu. Ungureanu este acum emisar special al presedintelui pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Bodo Hombach.
La fel de tanar ca Ungureanu este liberalul Adrian Cioroianu  - si el istoric, profesor la Universitatea din Bucuresti - a carui nume este vehiculat pentru preluarea portofoliului Culturii.
Pentru invatamant este adus in discutie numele lui Andrei Marga. Fost rector al universitatii Babes-Bolyai, Marga a mai ocupat aceasta functie in guvernul CDR. A fost apoi, pentru o scurta perioada, presedinte al PNTCD, dupa care s-a retras la Cluj. Theodor Stolojan l-a adus la PNL si a incercat sa-l coopteze pe listele parlamentare ale liberalilor, dar Marga a refuzat spunand ca tocmai a primit o functie importanta la Viena. Aceasta este situatia si la acest moment si ar putea fi un motiv ca Marga sa refuze.
Pentru protofoliul Sanatatii sunt doua nume. Sansele cele mai mari le are Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, care vine de la liberali. Medicul Adrian Streinu Cercel este si el nomnalizat pentru aceasta functie.
La ministerul mediului si la transporturi situatia nu este clara pentru ca, se pare, aceste posturi sunt vizate de UDMR.
Exista informatii potrivit carora Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va fi spart, iar partea de constructii si amenajari teritoriale va fi data Uniunii, unde sanse are Laszlo Borbely, fost secretar de stat in perioada guvernarii CDR. Partea de transporturi ar urma sa revina lui Gheorghe Udriste, fost sef al metroului bucurestean si un apropiat al lui Traian Basescu. El a mai fost sef al transporturilor in primaria Capitalei.
Mult mai multe date vor fi cunoscute astazi cand se asteapta ca negocierile cu UDMR sa fie finalizate. De asemenea, PUR va spune astazi daca va merge pe mana Aliantiei. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO