Prima pagina

Banca Tiriac a raportat un profit de 13 milioane de euro

14.02.2005, 00:00 31



Banca Tiriac a inregistrat anul trecut un profit net de 13 milioane de euro, in crestere cu 18%, pe fondul majorarii volumului de activitatea si a atragerii de noi clienti.



Pentru acest an tinta de profit net este de 14 milioane de euro.



"Am avut o rentabilitate a capitalului de circa 18% in euro ceea ce inseamna un nivel destul de bun. In acelasi timp am reusit sa atragem de la institutii financiare importante resurse de finantare semnificative pe termen mediu care ne-au imbunatatit pozitia bilantiera si ne da posibilitatea sa sustinem si mai mult activitatea de creditare" a afirmat Selcuk Saldirak, presedintele bancii.



Volumul creditelor acordate a ajuns la 360 de milioane de euro, fata de 290 de milioane de euro la finalul lui 2003. Depozitele atrase s-au ridicat la 455 de milioane de euro consemnand un plus de 82 de milioane de euro. Anul trecut, banca a reusit sa atraga 100.000 de clienti noi, numarul total al acestora ajungand la 681.000, din care 648.000 sunt persoane fizice.



Selcuk Saldirak spune ca piata bancara este din ce in ce mai concurentiala iar marjele de castig sunt din ce in ce mai mici.



"In aceste conditii trebuie sa-si maresti volumul afacerilor pentru a-ti pastra rentabilitatea. Trebuie sa ne extindem mai mult aria de activitate, atat ca produse si servicii cat si ca sucursale. Avem in plan sa deschidem 11 sucursale in acest an, dintre care jumatate in Bucuresti si sa angajam inca 200 de oameni, dintre care cei mai multi vor fi absolventi pe care ii vom pregati ca sa ne sustina clientii", a mentionat Saldirak.



Activele bancii au ajuns la finalul anului trecut la 620 de milioane de euro, insemnand un plus de 145 de milioane de euro. Capitalurile proprii au ajuns la 90 de milioane de euro, in crestere cu 25%. Pentru acest an tinta de active bilantiere este de 810 milioane de euro.



Pentru a sustine activitatea de creditare, banca a obtinut anul trecut 3 imprumuturi mari : 10 milioane de euro de la FMO(o institutie financiara olandeza), 7,5 milioane de euro de la banca DEG si 20 de milioane de euro de la IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.



"Agentia de rating Fitch ne-a acordat ratingul -B plus- ceea ce arata o incredere mai mare in banca. Acest lucru ne permite sa atragem resurse financiare la costuri mai reduse. Cu fondurile obtinute dezvoltam partea de credite ipotecare si de credite pentru IMM-uri" a mentionat Saldirak.



Piata foarte stransa a redus profitabilitatea bancilor pe partea corporate, acolo unde companiile bune au ajuns in pozitia de a negocia la sange dobanzile la credite. In aceste conditii bancile trebuie sa investeasca si sa se expuna tot mai mult pe retail, unde profitul este mai mare.



"Competitia dura va obliga bancile sa isi imbunatateasca serviciile si sa gaseasca noi resurse de a obtine profit, nu numai din dobanzi ", spune presedintele bancii.



Selcuk Saldirak a preluat conducerea bancii la finalul anului trecut. El se afla de mai multi ani pe piata romaneasca, fiind cel care a dezvoltat operatiunile bancare ale grupului Demir Bank, banca achizitionata in 2002 de puternica banca italiana Unicredito. Si dupa preluare Saldirak a ramas la conducere.



Omul de afaceri Ion Tiriac este principalul actionar al bancii detinand prin intermediul grupului sau 81% din actiuni. La finalul anului trecut Tiriac a cumparat pachetul detinut de BERD.



In 2004 Tiriac a initiat procedurile pentru gasirea unui investitor strategic. In final, 2 banci au depus oferte - HVB Bank, a doua banca din Germania si Piraeus Bank din Grecia. Tiriac a decis sa respinga ofertele considerand ca banca ar putea creste mai mult.



"Nu am vandut anul trecut pachetul majoritar considerand ca mai pot sa astept. Intre timp, economia si piata bancara au urcat, noi am crescut organic, la fel ca si interesul pentru banca. Nu ma grabesc sa vand, dar intotdeauna ma gandesc ca-mi trebuie un partener strategic, daca vreau sa trec la un etaj superior " spune Tiriac.



Circa 9% din capital se face in posesia actionarilor minoritari. " Daca cineva vinde actuni ale bancii eu le cumpar. Dar in acelasi timp ii sfatuiesc pe toti actionarii minoritari sa nu vanda pentru ca banca poate sa mearga si mai sus. Eu ii inteleg pe actionari care vor dividende, dar vreau sa le spun ca trebuie sa pun profitul in dezvoltarea bancii. Pana la urma, la sfarsitul zilei, eu sunt tot un actionar ca si ceilalti, chiar daca sunt cel mai mare", spune Tiriac.



Este listarea la Bursa o altenativa pentru banca? "Daca nu gasesc un partener care sa-mi convina, varianta scoaterii la vanzare pe bursa a unui pachet de actiuni este in carti", a mentionat omul de afaceri.



In acest moment, pe bursa de la Bucuresti sunt tranzactionate actiunile a patru banci. Pretul la care se tranzactioneaza actiunile acestor bancii este ridicat comparativ cu indicatorii similari ai bancilor internationale. Dar multi investitori de portofoliu, in special cei straini, sunt dispusi sa plateasca o prima de pret pentru a detine actiuni pe o piata emergenta care va intra in Uniunea Europeana peste 2 ani.



In acest moment, sectorul bancar romanesc este destul de polarizat. La varf, primele 4 banci -BCR, BRD, CEC si Raiffeisen detin 65% din totalitatea activelor. Restul celor 34 de banci isi impart restul pietei. Banca Tiriac se afla pe locul zece.



Toti jucatorii asteapta privatizarea celor doi mari jucatori- BCR si CEC. Investitorii straini care nu vor reusi sa ia nici una dintre banci si care vor sa ia o pozitiein Romania isi vor indrepta atentia spre bancile private care nu se afla deja in proprietatea unui grup bancar international. cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO