Prima pagina

Care impozit pe venitul global?

30.03.2001, 00:00 23



Populatia nu este inca pregatita pentru introducerea impozitului pe venitul global, multe dintre prevederile legii fiind inca necunoscute publicului, releva un sondaj de opinie realizat de CURS la cerea firmei Grey Bucuresti, filiala din Romania a agentiei de marketing, comunicare si publicitate Grey Worldwide.

Oamenii inca nu stiu care sunt veniturile suplimentare care se impoziteaza, ce sunt deducerile si care sunt contribuabilii care trebuie sa depuna declaratii de venit conform acestei legi.

Studiul arata ca, desi majoritatea populatiei (74,3% din cei intervievati) a auzit despre aceasta lege, nu se cunosc categoriile de venituri care se supun impozitarii pe venitul global, altele decat cele de natura salariala.

Astfel, oamenii cred ca se impoziteaza veniturile din premiile obtinute de elevi sau studenti, veniturile din alocatia de stat pentru copii sau ajutorul de somaj, acestea fiind clar venituri care nu sunt supuse impozitarii.

De asemenea, potrivit studiului, chiar si persoanele cu studii superioare si salariate fac aceasta confuzie incluzand in categoria veniturilor care se impoziteaza si veniturile care de fapt nu sunt supuse impozitarii.

Cea mai mare confuzie in randul populatiei o constituie insa deducerile. Astfel, sunt considerate deduceri la calculul impozitului pe venitul global si unele cheltuieli personale ale intervievatilor (cheltuieli de transport sau cheltuielile pentru intretinerea locuintei).

La aceasta intrebare, intre 68,4% si 72,3% din numarul persoanelor incadrate in populatia activa a esantionului nu au raspuns sau au raspuns cu "nu stiu".

Faptul ca romanii nu cunosc prevederile legii impozitului pe venitul global rezulta si din constatarea ca intre 37,7% si 48,4% din cei chestionati nu au stiut sa raspunda la intrebarea

"Care sunt categoriile de contribuabili ce trebuie sa depuna declaratii de venit?". La acestia se adauga si altii care au raspuns eronat la aceasta intrebare considerand ca veniturile din valorificarea dreptului de proprietate intelectuala sau din profesii liberale nu trebuie sa depuna declaratie pe venitul global.

Sondajul a fost realizat in februarie pe un esantion reprezentativ de 1.200 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO