Prima pagina

CBRE/Eurisko: Vom vedea o scadere a ritmului de crestere a preturilor la locuinte

20.05.2008, 14:28 16

Preturile locuintelor din ansamblurile rezidentiale noi vor continua sa creasca in acest an, ritmul de crestere fiind insa mai scazut decat cel inregistrat anul trecut ca urmare a faptului ca preturile au ajuns la nivelul maxim care poate fi suportat de cererea de pe piata, apreciaza reprezentantii companiei CB Richard Ellis/Eurisko.

"Anul trecut preturile locuintelor noi au crescut in medie cu 25-40%, iar in acest an vom vedea o scadere a ritmului de crestere a preturilor, de circa 15%. Pretul pe metru patrat construit va creste cu 10-30% datorita majorarii pretului terenurilor, al utilitatilor, materialelor de constructii si al fortei de munca, iar pe ansamblu pretul final de vanzare se va majora cu 5-15%", se arata in raportul pe 2008 privind piata imobiliara din Romania, realizat de CBRE/Eurisko.

Compania apreciaza ca in acest an o parte din dezvoltatori nu vor mai mari preturile de vanzare a locuintelor pe etape de constructie a proiectelor, ci vor mentine nivelurile de la inceperea primei etape de dezvoltare.

"Anul 2008 va fi anul in care se vor finaliza multe ansambluri rezidentiale si va marca inceputul concurentei reale pe aceasta piata. Ca urmare, este de asteptat ca dezvoltatorii sa ofere clientilor anumite stimulente, precum loc de parcare gratuit, bucatarie si baie utilate si mobilate", apreciaza realizatorii raportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO