Prima pagina

Ce sanse are Romania sa ajunga in Top 10 puteri economice din Europa

Ce sanse are Romania sa ajunga in Top 10 puteri economice din Europa

Click pentru imaginea intreaga

11.09.2008, 19:45 239

Premierul a declarat recent ca Romania poate deveni a saptea sau a opta putere economica a Europei in urmatorii ani daca tendintele economice actuale se mentin. "Sunt declaratii politice. Sansele ca Romania sa ajunga pana in 2014 a saptea putere economica sunt minime. Poate doar daca noi vom continua cu acelasi ritm de crestere economica, ceea ce este foarte putin probabil, si concurentii nostri vor avea un ritm de crestere la fel de redus, ceea ce este iar foarte putin probabil. E ca si cum ai spune ca daca ti-a picat o data numarul tau la ruleta, data viitoare iti va pica tot tie", a comentat analistul financiar Dragos Cabat.
Romania are estimat pentru 2008 un nivel al PIB de 133,8 mld. euro, urmand ca in 2014 sa ajunga la 281 mld. euro, conform Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
La sfarsitul anului 2007, Romania era pe locul 16 in Uniunea Europeana dupa PIB, iar daca ar fi avut anul acesta nivelul PIB-ului prognozat pentru 2014, ar fi fost pe locul 11, potrivit datelor Eurostat.
Luand in calcul aceste cifre, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat acum doua saptamani ca abia in 2020 vom ajunge la un nivel al PIB de 440 - 450 de mld. euro, nivel aferent in prezent pozitiei a noua in clasamentul celor 27 de state europene.
Chiar daca cresterea economica a Romaniei din trimestrul al doilea este de peste sase ori mai mare decat media UE (1,6%), tarile concurente nu vor sta pe loc, fiind aproape imposibil sa le ajungem din urma in urmatorii cinci ani, spun analistii romani.
"Nu cred ca este posibil ca Romania sa ajunga a saptea putere economica in 2014. Daca PIB-ul in Romania ar creste in acest an cu 9% si in urmatorii ani cu o medie de 7% pe an, ceea ce reprezinta o varianta practic imposibila, la sfarsitul lui 2014 nivelul ar continua sa fie mai mic decat cel inregistrat in 2007 in Germania, Anglia, Franta, Italia, Spania, Olanda si Polonia. Deci Romania ar fi a opta tara. Aceasta ar presupune, pe langa ritmul extrem de ridicat care ar trebui realizat in Romania, ca in perioada 2008-2014 ritmul mediu anual sa fie in Belgia mai mic de 0,9%, in Suedia mai mic de 2,8%, in Grecia mai mic de 3,1%, in Austria mai mic de 3,4% si in Cehia mai mic de 7,1%. Deci, cel mai probabil ar fi ca la nivelul anului 2014 Romania sa se plaseze in cadrul UE pe pozitia a 12-a din acest punct de vedere", a explicat Lucian Liviu Albu, director al Institutului de Prognoze Economice al Academiei Romane.
La capitolul PIB per capita, Romania sta cu mult mai prost decat in clasamentul PIB-ului global. De altfel, indicatorul PIB per capita este chiar mai relevant, considera analistii. In 2007, nivelul PIB per capita in Romania a fost de 6.500 de euro, in timp ce media UE era de 24.800 de euro, conform datelor Eurostat, fapt ce ne claseaza pe penultimul loc dintre tarile Uniunii, inaintea Bulgariei.
"In privinta PIB-ului pe locuitor la nivelul anului 2014, desi se va fi apropiat semnificativ de media europeana, Romania va mai avea inca de recuperat un decalaj important", a mentionat Albu.
Analistii de la agentiile internationale de rating avertizeaza ca economia romaneasca va incetini abrupt spre sfarsitul anului, urmand ca in urmatoarele trei semestre autoritatile sa fie supuse la grea incercare.
Argumentele sunt inflatia ridicata, cresterea economica nesustenabila, revizuirea in sus a prognozelor privind deficitul de cont curent din acest an (17% din PIB), majorarea semnificativa a salariilor si cresterea rapida a creditarii, a enumerat directorul agentiei de rating Fitch.
Dar optimismul oficialilor romani este pus pe seama rezultatelor record inregistrate de Romania in primele sase luni ale anului.
Produsul Intern Brut a crescut in al doilea trimestru al anului cu 9,3% fata de perioada similara a anului trecut, plasand avansul economic pe primul semestru la 8,8%, conform Institutului National de Statistica (INS). PIB-ul din primele sase luni ale anului a fost de 53,3 mld. lei.
In urmatorii cinci ani, prognoza pentru cresterea economica a Romaniei coboara sub nivelul de 6%, ajungand la 5,5% in 2014 si la 5,2% in 2020.
"Este extrem de putin probabil ca la sfarsitul anului cresterea economica sa fie la fel de accelerata. Ma astept la o scadere drastica a ritmului, la niveluri de 4% sau 5% in ultimul trimestru, iar pe intreg anul, cresterea economica va fi in jur de 6%, 7%. De asemenea, in 2009 si chiar la inceputul anului 2010, cresterea economica va incetini puternic", a spus Cabat. Si din datele CNP reiese un avans al PIB-ului in semestrul doi de doar 4,2%, la jumatate fata de prima parte a anului.
Principalul motiv pentru care analistii financiari locali se asteapta la o franare brusca a economiei este legat de criza pe care o traverseaza principalii parteneri comerciali din Europa. Romania exporta si importa din UE in jur de 70% din volumul total, iar faptul ca marile puteri din Vest, Germania, Franta sunt in recesiune ne cauzeaza dezechilibre, spun analistii.
"In plus, constructiile nu vor mai creste la fel de mult, industria nu creste nici acum semnificativ, cat despre sectorul serviciilor - a fost sustinut de consumul intern si de politicile de creditate", a mentionat Cabat.
Componentele PIB-ului sunt valoarea adaugata din cele patru sectoare ale economiei: industrie, constructii, servicii si agricultura. Comisia Nationala de Prognoza vede o incetinire abrupta in domeniul constructiilor, de la ritmuri de crestere anuale de peste 33% in 2007, la 15% in decursul anului viitor. Totodata, niciun sector din Romania nu este vazut de CNP ca ar avea o crestere mai mare de 8%, 9% peste sase ani.
Pe de alta parte, premierul Tariceanu a declarat optimist ca sectorul constructiilor va merge inainte, in pofida corectiei de pe piata imobiliara, precizand ca un procent de doar 10% din sectorul constructiilor il reprezinta imobiliarele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO