Prima pagina

Cei mai mari angajatori din mediul privat au renuntat la 5.000 de oameni

Cei mai mari angajatori din mediul privat au renuntat la 5.000 de oameni

Click pentru imaginea intreaga

10.09.2008, 19:11 17

Cei mai mari zece angajatori din mediul privat au disponibilizat 5.000 de angajati anul trecut. La sfarsitul lui 2006, primele zece companii private din economie in functie de numarul de salariati aveau 134.000 de oameni, ceea ce inseamna ca in interval de un an companiile au renuntat la circa 5.000 de angajati, pentru a ajunge la finele anului trecut la un efectiv de personal cumulat de 129.000 de angajati.
In consecinta, primii zece angajatori din mediul privat si-au redus efectivele de angajati cu 4%. Cei mai multi dintre marii angajatori privati au renuntat in ultimii ani la angajati, in cadrul proceselor de restructurare.
"Reducerea numarului de salariati reprezinta un semnal pentru cresterea eficientei activitatii companiilor si demonstreaza ca economia romaneasca merge in directia buna", spune Lucian-Liviu Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane.
Cea mai mare parte a primilor zece angajatori privati au inregistrat cresteri la nivelul cifrei de afaceri in 2007 comparativ cu 2006. Spre exemplu, businessul ArcelorMittal Galati a crescut cu 21% in 2007, iar cel al constructorului de automobile Dacia cu 32%. Cifra de afaceri a celei mai mari companii romanesti a scazut cu 1%, Petrom raportand afaceri de 3.681 de milioane de euro anul trecut.
Cel mai mare angajator privat la sfarsitul lui 2007 era tot Petrom, cu aproape 30.000 de salariati, mai putin cu 3.200 fata de 2006, potrivit datelor publicate pe Ministerul Finantelor.
Petrom a preluat in 2007 Petrom-service, care numara 9.800 de oameni. La mijlocul acestui an, Petrom ajunsese la 34.120 de angajati.
Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a renuntat la aproape 1.500 de salariati in 2007, BCR, la 1.000, iar E.On Gaz Romania la aproape 700 de oameni.
In topul primilor zece angajatori privati din economie se afla un retailer (grupul german Metro), doua banci (BCR si BRD), doua companii din industria auto (Automobile Dacia si Draxlmaier), un constructor (Hidroconstructia).
Din cele 12 companii din economie care au peste 10.000 de angajati, doar sase se afla in proprietatea statului, restul avand actionari majoritari straini.
Majoritatea companiilor din top zece angajatori privati au fost anterior in proprietatea statului si au fost ulterior privatizate, intrand astfel in procese complexe de restructurare.
Unele dintre companii vor continua sa renunte la angajati si in cursul acestui an. Cel mai mare operator de telefonie fixa traverseaza cel mai dur proces de restructurare din ultimii ani, in urma caruia urmeaza sa aiba cu 2.500 de angajati mai putin la sfarsitul lui 2008. Romtelecom avea la sfarsitul lui 2006 peste 12.800 de angajati, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, fiind al patrulea angajator privat din economie.
De asemenea, BCR, cea mai mare banca din sistem, va continua procesul de eficientizare a operatiunilor care se va concretiza in restructurari in acest an.
La nivel de economie, doar Posta Romana concureaza Petrom in ceea ce priveste numarul de angajati, cu 35.122 de angajati anul trecut. Alti mari angajatori aflati in proprietatea statului sunt Romsilva, Electrica, CFR Calatori, CNH. Doar 17 companii private din economie numara peste 3.000 de angajati.
"Reducerile de personal sunt un semn bun, si daca avem in vedere ca rata somajului din Romania este foarte scazuta, angajatii care ies pe piata isi vor gasi cu siguranta de lucru", mai explica Albu.
Rata somajului, la nivel national, la sfarsitul lunii iunie, a fost de 3,8%, identica cu cea din luna mai, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Manpower: O treime din firme anunta angajari

Aproximativ o treime (32%) din companiile de pe piata locala intentioneaza sa faca angajari in urmatoarele trei luni ale anului, arata studiul privind perspectivele de angajare realizat de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal din lume.

11% din companii se pregatesc sa faca disponibilizari in ultimul trimestru al anului.

Administratia publica va face cele mai multe recrutari in T4, cu o previziune neta de angajare de 29% (previziunea neta de angajare reprezinta diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a numarului total de angajari si procentul companiilor care prevad o scadere a angajarilor).

Previziunea neta de angajare pentru trimestrul patru al anului la nivel national este de 21%, in scadere cu cinci puncte procentuale fata de trimestrul al treilea. Angajatorii de pe piata locala sunt cei mai optimisti din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), urmati la mare distanta de olandezi, cu o previziune neta de angajare de 11%.

Cele mai moderate estimari de recrutare le prezinta angajatorii din energie electrica, gaze si apa, care o previziune neta de angajare de doar 4% in urmatoarele luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO