Prima pagina

Copos a preluat controlul hotelului Hilton de la francezi

Copos a preluat controlul hotelului Hilton de la francezi
10.05.2005, 19:50 26

Vicepremierul George Copos impreuna cu un grup de oameni de afaceri romani au cumparat de la francezi pachetul majoritar de actiuni al societatii care detine hotelul Athenee Palace Hilton din Capitala intr-o tranzactie complexa care se situeaza intre 25-30 milioane de dolari (19 - 23 mil. euro), au declarat pentru Ziarul Financiar surse de pe piata hoteliera.

Copos nu a dorit sa comenteze pe marginea tranzactiei.

Negocierile s-au purtat la Paris, tranzactia fiind semnata la finalul saptamanii trecute. In timp ce la Bucuresti atentia se indrepta asupra pachetului de actiuni detinut indirect de stat prin Ministerul Transporturilor, grupul condus de Copos negocia in capitala Frantei preluarea pachetului de 52% din Hilton, ceea ce duce la asigurarea controlului.

Pretul final al tranzactiei urmeaza sa fie cunoscut in urmatoarele doua luni si va fi stabilit in functie de anumiti parametri. Tranzactia implica si preluarea unor datorii de 10 mil. $. Hotelul este detinut de compania Athenee Phenix Group ai carei actionari sunt companii romanesti si franceze.

Conform Registrului Comertului, proprietarii Athenee Phenix Group sunt: Athenee Palace SA cu 36% din actiuni (unde statul detine 42% din actiuni), CMC International Impex SA- o firma controlata de omul de afaceri Mihail Carciog, unul dintre cei care au fondat Evenimentul zilei - circa 12% din actiuni, Harpcorp Romania SA - 4,4%, Compagnie Immobiliere Phenix - 27,7%, Anjou Services si Etudes Generales Constructions Internationales - 20,3%.

In afacere au ramas in acest moment Carciog si statul.

Copos prin grupul sau, a depus anul trecut, la Ministerul Transporturilor si Turismului o oferta de a cumpara si partea statului din Athenee Palace SA. Selectarea consortiului condus de Copos si din care mai facea parte firma Tehnofrig a dus la aparitia unui scandal in media. Copos nu mai este interesat de partea statului avand in vedere ca a preluat deja controlul.

Hotelul Hilton este clasificat la cinci stele, iar Athenee Phenix Group a investit circa 42 milioane de dolari pentru renovarea vechiului hotel Athenee Palace, un simbol al Bucurestiului interbelic si unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din Romania. O parte din suma necesara refacerii si modernizarii hotelului a fost asigurata din doua credite acordate de BERD- 14,3 milioane de dolari si un consortiu de banci franceze - 16,9 milioane de dolari.

Anul trecut, cifra de afaceri a Hotelului Hilton a depasit 22 milioane de dolari (17,7 milioane de euro) in crestere cu aproape 25%. Gradul de ocupare a depasit nivelul de 70% iar profitul net a crescut cu peste 30%, situandu-se in jurul a 4,5 milioane de dolari.

George Copos, a carui avere este estimata la 300 de milioane de euro, este unul din cei mai importanti investitori in proprietati hoteliere si in turism. El controleaza hotelul Crowne Plaza din Bucuresti, complexul Europa din Eforie Sud, precum si trei hoteluri in Poiana Brasov. De asemenea, el detine 0,9% din operatorul de telefonie mobila Connex, actiuni a caror valoare se situeaza in jurul a 30 mil. $. Connex a fost cumparat de cea mai mare companie de telefonie mobila din lume, Vodafone, fiind evaluat la aproape 3 miliarde de dolari.

Copos este cunoscut mai mult ca patron al Clubului de fotbal Rapid si ca om de afaceri si mai putin ca om politic. El a intrat in Partidul Umanist Roman vara trecuta iar dupa alegerile din noiembrie a intrat in Guvern primind, conform algoritmului politic, postul de vicepremier. In cinci luni de membru al Guvernului si responsabil cu mediul de afaceri, Copos a tinut capul de afis al mass-media mai mult prin declaratiile referitoare la fotbal si la afacerea Hilton decat prin initiative si proiecte guvernamentale.

Conform legii el a delegat administrarea afacerilor in momentul in care a intrat in Guvern, dar in tot acest timp s-a implicat in toate tranzactiile unde are interese. cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO