Prima pagina

CSA a plecat urechea la asiguratori: companiile vor fi doar solvabile sau insolvabile

15.01.2004, 00:00 18



Companiile de asigurari nu vor mai fi impartite in insolvabile, cu risc scazut/ridicat de insolvabilitate sau solvabile, ci pur si simplu in companii solvabile sau insolvabile, conform unei modificari a legislatiei de profil. O parte din asiguratori constestasera anul trecut aceasta impartire.



Gradul de solvabilitate, calculat pe baza unor date financiare, masoara capacitatea unui asigurator de a acoperi riscurile asumate, adica de a plati in intregime si la timp banii asiguratilor in caz de dauna.



"Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) a hotarat mentinerea unui singur prag de raportare a gradului de solvabilitate, respectiv de 1. Astfel, asiguratorul va fi considerat insolvabil in cazul in care gradul de solvabilitate este mai mic decat 1, respectiv solvabil, daca acest grad este egal sau mai mare decat 1", a declarat ieri Nicolae Crisan, presedintele Comisiei.



Pana acum, companiile cu un grad de insolvabilitate intre 1 si 1,5 erau considerate "cu risc ridicat de insolvabilitate", cele cu gradul intre 1,5 si 2 cu "risc scazut de insolvabilitate", iar cele cu gradul peste 2 erau considerate "fara risc de solvabilitate". Ca si de acum incolo, cele cu gradul sub 1 erau considerate insolvabile.



O parte din companiile de pe piata au contestat public in iunie anul trecut aceasta impartire, pe motiv ca CSA se dovedeste "mai catolic decat Papa", in conditiile in care in Uniunea Europeana companiile de asigurari se impart doar in solvabile/insolvabile, in functie de gradul de solvabilitate: mai mare sau mic decat 1.



La momentul respectiv, Nicolae Crisan a motivat atunci ca piata romaneasca de asigurari este inca la inceput, astfel incat este necesara o supraveghere mai stricta. "Impartirea pe praguri s-a facut pentru aplicarea articolului 29 (privind supravegherea financiara, administrarea speciala si falimentul asiguratorilor-n.red.) din Legea 32/2000. Trebuie privita ca un semnal de atentie asupra companiilor care ar putea sa aiba probleme", spunea la acea vreme Crisan. Dar tot el admitea ca "este clar insa ca orice companie cu un grad de solvabilitate peste 1 este solvabila".



Acum, ca urmare a modificarii legislatiei, pragul deasupra carora companiile nu mai au nici o problema cu solvabilitatea coboara de la 2 la 1.



Miza discutiei este profitabilitatea capitalurilor administrate de companii. Pentru a avea un grad cat mai bun de solvabilitate, companiile trebuie sa-si imobilizeze o parte mai mare din capital. Gradul de solvabilitate a fost pentru prima data calculat si publicat in mod oficial de catre CSA la mijlocul anului trecut.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO