Prima pagina

Danila ramane pe pozitie la BCR

14.02.2005, 00:00 19



Dupa fiecare schimbare de putere, la Bucuresti incep sa se faca socoteli privind inlocuirea sefilor celor mai importante institutii in care statul are un cuvant de spus. Iar BCR inca este una dintre acestea, pana cand va fi privatizata.



O stire difuzata ieri de agentia Mediafax invoca "intentia" guvernului de a "schimba intreaga conducere a BCR, inclusiv pe presedintele executiv Nicolae Danila, printre numele avute in vedere pentru a prelua aceasta functie figurand fostul viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei Mihai Bogza". Bogza este considerat un apropiat al PNL.



Sursele guvernamentale citate de Mediafax au declarat ca "statul, in calitatea de actionar cu cel mai mare pachet de la BCR, va solicita inlocuirea intregii conduceri executive a bancii".



AVAS, care reprezinta statul roman in actionariatul BCR, avand in portofoliu 36,88% din actiunile bancii, spune ca nu exista intentia de schimbare a conducerii executive a BCR.



"Cel putin pentru acest moment nu exista intentia de schimbare a conducerii executive. De altfel, cred ca o eventuala schimbare ar dauna procesului de privatizare", a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS.



De altfel, institutia a primit in ultima vreme mai multe confirmari oficiale ale interesului unor puternice grupuri straine pentru a depune o oferta de preluare a celei mai mari banci romanesti.



Nicoale Danila, presedintele executiv al BCR, spune ca managementul executiv da raportul Consiliului de Supraveghere, potrivit noii structuri de conducere adoptata anul trecut.



"Cred ca ar fi un moment neinspirat pentru schimbarea conducerii executive in conditiile in care banca trebuie sa se pregateasca de privatizare, pentru a profita de actuala conjunctura favorabila in care mai multe banci mari si-au exprimat interesul pentru BCR", a declarat pentru ZF Nicolae Danila.



El spune ca potrivit statutului bancii, conducerea executiva este formata numai din salariati ai BCR, nu ca in cazul membrilor Consiliului de Supraveghere.



Danila a afirmat ca saptamana trecuta s-au aflat la Bucuresti reprezentanti ai BERD si IFC, care detin 25% plus doua actiuni ale bancii si care s-au declarat multumiti de rezultatele pe 2004, atat la capitolul financiar, cat si in procesul de restructurare.



Anul trecut, conducerea BCR a fost reorganizata in vederea privatizarii, aceasta fiind una din conditiile impuse de BERD si IFC. Astfel, conducerea administrativa este asigurata de Consiliul de Supraveghere, iar cea executiva de Consiliul Director, format din presedintele executiv Nicolae Danila si cinci vicepresedinti. BERD si IFC au cate un reprezentant in Consiliul de Supraveghere.



Ieri dupa-amiaza, guvernul a afirmat ca inlocuirea conducerii BCR nu a fost luata in discutie si in acest moment nu exista nici un fel de intentie de a schimba conducerea executiva a BCR.



"Acest lucru nu se va intampla cata vreme conducerea executiva isi indeplineste criteriile de performanta. Prioritatea Guvernului este de a privatiza BCR in cele mai bune conditii pentru Romania", se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.



Situatia este insa diferita in cazul conducerii Consiliului de Supraveghere, care are atributii separate de deciziile executive si a fost numita pe criterii politice.



Din toamna anului trecut, presedintele Consiliului este Horia Neamtu, fost deputat PSD, numit la vremea respectiva in locul lui Florin Georgescu, ex-vicepresedinte al aceluiasi partid. In aceste conditii, noua putere politica vede ca necesara schimbarea lui Neamtu, mai ales ca acesta a primit un mandat de interimat, pe o perioada de sase luni, dupa ce predecesorul sau fusese numit prim-viceguvernator al BNR.



Conform ultimelor negocieri cu FMI, guvernul s-a angajat sa incheie privatizarea BCR, prin vanzarea pachetului majoritar catre un investitor strategic, cel tarziu pana la sfarsitul primului trimestru al anului 2006.



FMI nu a agreat ideea listarii in prealabil a unui pachet de actiuni BCR. In prezent, autoritatile discuta cu BERD si IFC varianta grabirii privatizarii BCR, inaintea vanzarii CEC, avand in vedere interesul investitorilor. Ulterior, daca ar ramane un pachet rezidual de actiuni, acesta ar putea fi vandut pe Bursa.



"In privinta deciziilor strategice legate de viitorul bancii, avem consultari permanente cu partenerii nostri, BERD si IFC", a declarat Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS.



Pe langa AVAS, BERD si IFC mia detin actiuni BCR salariatii bancii, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.



Anul trecut, BCR si-a majorat activele la sase miliarde de euro si a inregistrat un profit net de 151 mil. euro.
razvan.voican@zf.ro ; cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO