Prima pagina

Finantele accepta deduceri la asigurari

29.05.2001, 00:00 25



Primele de asigurare platite de catre companii sunt deductibile - cel putin asa a declarat recent Oficiul Juridic din Ministerul Finantelor, intr-un raspuns la o adresa trimisa de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Acceptul Ministerului Finantelor nu face decat sa confirme o prevedere explicita, prinsa in Legea 32/2000:"primele de asigurare sunt deductibile fiscal".

"Pe considerentul ca Legea 32/2000 este legea speciala in domeniul asigurarilor, prevederile ei ar trebui aplicate cu prioritate, ceea ce ar insemna ca toate cheltuielile de asigurare efectuate de catre o societate sa fie deductibile fiscal", spune Luminita Manolache, tax manager la PricewaterhouseCoopers.

Potrivit unor estimari aplicarea regimului de deductibilitate totala a primelor de asigurare ar costa bugetul de stat circa 1.000 de miliarde de lei, suma ce poate fi compensata printr-o majorare a impozitului pe profit pentru societatile de asigurare.

Cum Legea 32/2000 are inca un statut incert, pentru ca ar urma sa intre in vigoare doar cand va fi infiintata Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, careia Parlamentul intarzie sa-i numeasca membrii, asiguratorii si clientii lor bajbaie prin ceata: trecem sau nu la cheltuieli deductibile primele de asigurare ?

Mai multe companii indraznete si-au asumat deja riscul. "Daca vrei sa ai succes, trebuie sa spargi regulile", spune un broker de asigurari.

Practic, atmosfera de incertitudine face ca piata sa fie impartita: curajosii, gata sa infrunte eventuala procedura de contestatie initiata de Ministerul Finantelor (chiar pana in sala de tribunal) si conservatorii, care asteapta limpezirea apelor, pentru a nu avea emotii.

Societatile de asigurare nu pot decat sa-i incurajeze pe a€oindrazneti". Oricum, ele fac numeroase presiuni asupra Ministerului Finantelor pentru a lamuri lucrurile in privinta deductibilitatii, iar raspunsul in pe care il publicam in facsimil este o prima victorie.

Mai mult, legislatia privind impozitul pe profit, care reglementeaza si deductibilitatea fiscala a cheltuielilor de asigurare, a fost modificata la jumatatea lunii trecute.

Astfel, noul text de act normativ prevede in mod expres ca toate cheltuielile de asigurare care privesc active corporale fixe si necorporale ale contribuabilului, precum si cheltuielile de asigurare pentru persoane impotriva accidentelor de munca sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

"Rezulta de aici ca orice alta cheltuiala de asigurare pe care o poate avea o societate si nu este legata de cele mentionate in mod expres de lege nu este acceptata ca o cheltuiala deductibila fiscal", spune Luminita Manolache.





Cat ar creste piata asigurarilor cu prime deductibile?



Piata asigurarilor din Romania a fost de 313 milioane de dolari in 2000 si ar putea ajunge, conform reprezentantilor companiei Roland Berger, la 363 de milioane dolari anul acesta, o cota de 21% numai din asigurari de viata. Ar fi aceasta crestere mai mare daca ar fi deductibile din masa impozabila primele de asigurare?

"Nu cred ca putem vorbi de o dublare, sa spunem, a pietei in cazul accepatri de catre Ministerul de Finante a deductibilitatii primelor de asigurare.

De mare ajutor ar fi ca primele sa fie deductibile din impozitul pe venitul global", a spus pentru Ziarul Financiar Valentin ?uca, directorul celui mai mari companii de brokeraj de asigurari din Romania, Marsh. "

S-ar impune niste masuri de cointeresare directa, prin bonusuri fiscale de pana la 50% din valoarea primelro de asigurare, care ar putea intra-devar piata asigurarilor", crede ?uca. El da ca solutie de compensare la buget majorarea impoiztului pe profit pentru companiile de asigurare si brokeri.

Introducerea deductibilitatii la primele de asigurare de viata ar putea avea o influenta importanta a supra pietei, nefiind exclusa chiar o dubblare pe acest sgemnet, inca putin prezent in Romania", a spus Karina Rosu, directorul companiei de brokeraj KaRo, reprezentant AON in Romania.

Nicolae Crisan, directorul Oficiului de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare din Ministerul Finantelor, spune ca situatia trebuie privita intr-un context mai larg.

"E clar ca piata asigurarilor ar putea sa creasca in conditiile deductibilitatii primelor, dar cand bugetul de stat ramane fara unele venituri trebuie sa existe si o contrapondere. Nu stiu daca impozitul pe profit platit de societatile de asigurare va creste in suficienta masura, astfel incat sa fie balansata aceasta scadere a veniturilor si cred ca tot prin viitoarele norme ale legii vom reglementa aceasta problema", spune el.

Spre exemplu, daca prin norme se va prevedea posibilitatea societatilor de asigurare de a-si tine, in proportie de 100%, activele in titluri de stat, bugetul ar avea de castigat, iar relatia stat-asiguratori ar fi echilibrata.

"Cred ca fara constituirea cat mai grabnica a comisiei de supraveghere a asigurarilor nici problema deductibilitatii primelor de asigurare nu poate fi lamurita", a mai spus Crisan. Romania se afla mult in urma fata de tarile din europa Centrala si de Est in privinta incasarilor din asigurari.

Spre exemplu, incasarile din asigurari de viata din 1999 au fost de 50 de ori mai mici decat in Polonia, de 19 de ori mai mici decat in Cehia si de 16 ori mai mici decat in Ungaria, in conditiile in care Romania are o populatie doar de doua ori mai mica decat Polonia si dubla fata de celelalte doua tari amintite.

Situatia este relativ mai buna in cazul asigurarilor non-viata, unde raportul cu Polonia este de 1 la 12, iar cu Ungaria si Cehia de 1 la 3, respectiv 1 la 5.





Capitalizarea companiilor ramane inca slaba

Corelatia dintre incasarile din prime de asigurari si capitalul social al firmelor de asigurari arata ca piata romaneasca era inca slab capitalizata la sfarsitul anului 2000, cea mai reprezentativa fiind situatia Asirom, cu un capital de 1,6 milioane de dolari si incasari din prime de 67 milioane de dolari.

Cea mai capitalizata societate in acest moment este Nederlanden, care are un capital social subscris si varsat de aproape 14 milioane de dolari.

In rest, asa cum este vizibil in graficul alaturat, companiile cu cele mai mari incasari din prime, adica Omniasig, Allianz-?iriac, Astra si Ardaf, cu cifre de afaceri intre 14 si 28 milioane de dolari, au un capital social de sub 3 milioane de dolari.

Totusi, este posibil ca, avand in vedere aportul strain la capitalul Allianz-?iriac, precum si la Omniasig, capitalul social al acestora sa fie majorat in curand.

In grupa companiilor medii spre mici, Interamerican se detaseaza cu un capital social de 3,3 milioane de dolari la prime incasate de 5 milioane dolari, iar cel mai mare raport prime incasate/capital il are Grup AS, cu 8,7milioane $ / 1,1 milioane $.





Cat sunt de conectate societatile romanesti cu piata mondiala ?

Companiile de pe piata romaneasca a asigurarilor au la dispozitie un nou instrument de informare care sa le tina la zi cu ceea ce se intampla in domeniu la nivel mondial.

Site-ul www.FacWorld.com, administrat de compania de reasigurare GeneralCologne Re, este atat o sursa de informatii din industria asigurarilor, cat si un "birou" prin care pot fi contractate online reasigurari si alte asigurari facultative.

"Acesta este viitorul. Odata cu legiferarea semnaturii electronice, si piata romaneasca a asigurarilor va avea un instrument important care sa o ajute sa se dezvolte", a declarat pentru Ziarul Financiar Kai Engelhardt, reprezentant al GeneralCologne.

Prin intermediul site-ului pot fi contactati pentru consultanta gratuita specilisti ai GeneralCologne. Aici pot fi gasite, de asemenea, programe de estimare a volumului pierderilor sau a trendului primelor de risc.

FacWorld scoate in evidenta cele mai importante stiri din lumea asigurarilor, fara a fi supraincarcat cu informatie.

Brokerii de asigurari spun ca societatile romanesti au mare nevoie de asemenea surse de informare, pentru a nu mai fi luate prin surprindere de evolutiile cotatiilor pe piata internationala a reasigurarilor.

In prezent, acestea urca vertiginos, analistii estimand o crestere de 25-35% a nivelului primelor de asigurare.

Ceea ce inseamna o presiune importanta asupra bugetelor societatilor de asigurare, mai ales daca acestea nu au luat in calcul aceasta tendinta conturata vizibil inca de anul trecut.

Unele companii au fost insa prevazatoare si si-au dublat sumele alocate in buget pentru cheltuielile de reasigurare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO