Prima pagina

Fondul de investitii Broadhurst este interesat de Libra Bank

17.04.2003, 00:00 21

Fondul de investitii american Broadhurst, administrat de societatea New Century Holding Capital (NCH Capital) este interesat sa preia prin intermediul unor companii romanesti pe care le detine -  printre care si Romarta Bucuresti - pachetul majoritar de actiuni al Libra Bank.
Potrivit unor surse bancare in aceste zile va fi depus la Banca Nationala a Romaniei (BNR) dosarul complet pentru avizarea acestei tranzactii, afacere care se invarte in jurul a 12-14 milioane de dolari.
Broadhurst este cel mai mare fond de investitii de pe piata romaneasca, cu afaceri in domeniul panificatiei, al cerealelor, al spatiilor comerciale sau cel electronic si electrotehnic, iar investitiile sale in Romania sunt in acest moment in jur de 200 milioane de dolari.
Intentia Broadhurst de a avea in portofoliu o banca este mai veche. Incepand cu 2000 fondul de investitii a tatonat piata permament, conchetand pe rand cu Romanian International Bank sau chiar cu Banca Turco-Romana. La un moment dat a existat, potrivit unor surse din piata, intentia de a-si infiinta propria banca dar la vremea respectiva nu a primit avizul din partea Bancii Nationale.
Perfectarea acestei tranzactii ar putea rezolva situatia Libra Bank, care trece in acest moment printr-o situatie mai complicata. Nu atat din punct de vedere financiar si al indicatorilor de prudenta bancara, ci mai degraba din punct de vedere al actionarilor. Libra Bank este detinuta in acest moment de un grup de 19 persoane fizice si juridice turce si cipriote care detin fiecare sub 5% din banca.
Oficialii bancii nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta informatiile existente pe piata bancara, ei fiind destul de rezervati in a face declaratii in ultimele luni.
Libra trebuia sa-si rezolve problemele legate de actionariat inca de anul trecut intrucat de mai multe luni era in atentia BNR. Banca centrala a atras de mai multe ori atentia conducerii pentru rezolvarea problemei actionaritului, mai exact pentru rezolvarea problemei domiciliului acestuia. O parte din actionarii Libra Bank aveau potrivit ultimelor raportari, domicilii in zone neagreate de BNR, mai exact in Ciprul de Nord. Potrivit surselor citate, BNR ar fi ridicat chiar dreptul de vot al actionarilor, care astfel nici nu pot sa-si exercite optiunea in eventualitatea unei majorari de capital. si asta pentru ca pana la sfarsitul lunii mai Libra Bank va trebui sa gaseasca o solutie pentru majorarea capitalului social - acum de aproape 280 miliarde de lei - pana la 350 miliarde de lei.
Libra Bank este de vanzare de mai bine de doi ani, dar desi actionarii au ajuns cu negocierile pana pe ultima suta de metri nimic nu s-a concretizat. De Libra Bank au fost interesate de-a lungul timpului mai multe grupuri financiare sau non-financiare, negocieri mai serioase purtandu-se  cu firma de confectii italiana IMM Innovazione Moda Maglieria.
La inceputul acestui an au aparut informatii conform carora si omul de afaceri Ovidiu Tender este interesat de a cumpara aceasta banca.
Libra Bank a fost infiintata in 1996, printre membrii fondatori ai acestei afaceri fiind Viorel Catarama si fostul ministru al apararii, Victor Babiuc.
Din aprilie 2000 este detinuta insa de un grup de persoane fizice - turci si ciprioti. Ultimele date financiare facute publice arata ca banca a obtinut in 2001 un profit brut de 15,5 miliarde lei (aproape 500.000 de dolari). La sfarsitul anului trecut Libra Bank avea active 20,8 milioane de euro, ceea cei conferea o cota de piata in jur de 0,2%.  Libra are o retea de cinci sucursale.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO