Prima pagina

Ioan Rus a demisionat din Guvern, decis sa castige primaria Clujului.

14.06.2004, 00:00 27

Ministrul de interne Ioan Rus,  candidat al PSD pentru primaria Clujului si-a dat demisia din Guvern, pentru a se concentra, a spus el, pe castigarea primariei.
Rus a intrat, alaturi de presedintele executiv al PD, Emil Boc in turul al doilea pentru fotoliul de primar, la Cluj, potrivit rezultatelor votului din sase iunie.
Rus a spus, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca el a vrut sa transmita un mesaj fara echivoc. Un mesaj care sa le arate clujenilor ca nu va reveni in guvern in eventualitatea in care va castiga primaria. Nici daca voi pierde nu ma mai intorc la Bucuresti, a spus el.
Gestul ministrului de interne - unul dintre cei trei ministri de stat ai Cabinetului Nastase - a fost catalogat de opozitie drept unul de imagine.
Demisia a fost acceptata de Adrian Nastase, a sustinut Rus. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, a afirmat ieri ca Executivul isi va preciza astazi punctul de vedere. Delegatia Permanenta a PSD (forul restrans de conducere al partidului) va decide tot astazi cine il va inlocui pe Ioan Rus. Ministrul demisionar a spus ieri ca, daca i se va cere il va ajuta pe succesorul sau, dar numai in calitate de expert.
In cererea de demisie adresata premierului, Rus spune ca a luat aceasta decizie pentru a inlatura temerile celor care l-au votat in primul tur de scrutin, anume ca s-ar putea intoarce vreodata la Bucuresti dupa ce va ajunge primar.
"Datoria mea pentru zecile de mii de cetateni care m-au votat ori urmeaza sa ma voteze este, deja, concreta. Lupta pentru realizarea proiectului meu de europenizare a Clujului si castigare a alegerilor nu s-a incheiat inca, dar hotararea mea de a ramane in mijlocul clujenilor pentru a lupta pana la capat este definitiva", spune Ioan Rus.
El a mai spus ca motivul demisiei sale din functia de ministru a fost aceea de a contracara strategia de "plangaret de profesie" a contracandidatului sau Emil Boc: "N-am vrut sa-i creez o problema suplimentara lui Boc. Acum el va avea in fata un cetatean liber, un competitor".
Ioan Rus a fost unul dintre cei mai apreciati ministri ai guvernului Adrian Nastase. Premierul in exercitiu a decis la inceputul mandatului sa aduca in Executiv mai multi oameni de la Cluj, profesori la una dintre cele mai prestigioase universitati din tara, Babes Bolyai. Vasile Puscas, Vasile Dancu, Ioan Rus, s-au aflat intre oamenii care au alcatuit primul guvern de dupa alegerile din 2000.
Miza locala a devenit in vreme extrem de importanta. Dupa ce opozitia si-a aruncat in lupta, la locale, tot ce avea mai bun, PSD i-a urmat exemplul. Astfel i-a avut la Bucuresti pe Mircea Geaona, sau, la Cluj, pe Ioan Rus.
Clujul, capitala Transilvaniei va intra intr-o alta zodie, dupa eliminarea din cursa a peremistului Gheorghe Funar. Firma americana Bechtel, cea care construieste autostrada Brasov-Bors si-a stabilit, de pilda, cartierul general aici. Transilvania este regiunea tarii care atrage cele mai multe investitii straine (in afara de Bucuresti). Nu si Clujul care, sub administratia lui Gheorghe Funar a atras investitii incomparabil mai mici decat Timisoara, de pilda.
Lupta politica la Cluj pentru castigarea fotoliului de primar se anunta, pe cat de stransa, pe atat de spectaculoasa. In primul tur, Ioan Rus l-a depasit cu 10 procente pe Emil Boc, scor 40,1% la 30,1%. Nu se stie insa cum se vor raporta alegatorii in turul al doilea, iar victoria initiala a lui Rus nu este deloc confortabila.
Ioan Rus este unul dintre cei mai influenti membri ai Cabinetului Nastase. La polul opus, Emil Boc este unul dintre cei mai apreciati lideri ai opozitiei. Amandoi sunt destui de tineri si au fost consacrati, politic, dupa alegerile din 2000. In istoria alegerilor postdecembriste, rareori au existat sanse pentru alegatori de a opta intre doi oameni atat de bine pregatiti.
Ioan Rus este de profesie inginer, are un doctorat in tehnologia constructiilor de masini, vorbeste patru limbi straine, dupa cum spune cv-ul sau: engleza, franceza, germana si rusa. A fost prefect al judetului Cluj, pentru scurta vreme (in 1996), cum tot pentru scurta vreme a fost presedinte al Consiliului judetean Cluj (in 2000), pana a deveni minstru de interne. Ca ministru de interne se poate lauda cu faptul ca a contribuit la eliminarea vizelor obligatorii pentru cetatenii romani cere circula in strainatate. Este omul care, din pozitia de ministru de interne, a negociat dosarul "Justitie si afaceri interne", in relatiile cu Uniunea Europeana. Justitie si afaceri interne este  unul dintre cele mai grele capitole, pentru ca se refera nu doar la adoptarea tel quel, in legislatia interna a legilor europene, ci si la lucruri care nu sunt cuatificabile intrutotul: coruptie, eficienta in administratie.
De cealalta parte, Emil Boc (PD) a aratat ca unul dintre cei mai inteligenti tineri politicieni ajunsi in Parlament, dupa alegerile din 2000. Are doua facultati, doua doctorate, studii in Statele Unite ale Americii, Anglia si Belgia. Este profesor la Universitatea Babes-Bolyai, la Facultatea de stiinte politice. Peste 60 de cadre didactice de la Babes Bolyai au semnat saptamana trecuta o scrisoare pentru sutinerea sa.
Opozitia nu crede in bunele intentii ale lui Ioan Rus. Liderii Aliantei PNL-PD Theodor Stolojan si Traian Basescu considera ca demisia sa din guvern este un joc de imagine pentru "a-si salva" campania electorala de la Cluj. Actiunea Populara - care nu conteaza in lupta - califica aceasta demisie drept un gest demagogic, determinat de interesul personal si de partid. Potrivit Mediafax, Traian Basescu a declarat: "As crede in aceasta demisie daca Adrian Nastase ar anunta prompt ca o accepta si ar numi imediat un inlocuitor, dar, dupa turul doi, vom afla probabil ca premierul nu a acceptat demisia". In replica, PSD spune insa ca Delegatia Permanenta va decide astazi cine il va inlocui pe Rus.
 Presedintele liberal Theodor Stolojan considera ca gestul lui Rus este "un nou semn al disperarii PSD". Stolojan sustine ca Rus a luat aceasta masura pentru ca si-a dat seama ca va pierde la Cluj si incearca pe ultima suta de metri sa mai salveze ceva din campania lui electorala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO