Prima pagina

La afaceri in crestere, investitii in logistica pe masura

28.12.2004, 00:00 14

Extinderea afacerilor pentru cea mai mare parte a companiilor multinationale prezente in Romania, dar si a firmelor mari romanesti, a determinat un val de investitii intr-un domeniu conex: logistica. Dupa un debut timid in acest domeniu, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe, mai multe companii anuntand proiecte de zeci de milioane de euro.
Printre acestea se numara si Centrum Romania, filiala a grupului olandez Centrum Europe, care, dupa ce a investit 7 mil. euro in constructia si amenajarea unui depozit de 15.000 de metri patrati in Bucuresti, a anuntat derularea unor noi investitii in "puncte strategice" pentru dezvoltarea serviciilor logistice la nivel national.
Firma a achizitionat la Oradea un teren de 65.000 de metri patrati, iar in primavara anului viitor va incepe constructia unui nou depozit pe o suprafata de 20.000 de metri patrati, cu o investitie estimata la 4,5 mil. euro. Acesta va fi al doilea punct logistic in Oradea dupa Bihora Centrum care ofera 11.000 de metri patrati pentru depozitare si 1.200 de metri patrati pentru birouri.
Simultan, la Piatra Neamt va incepe din primavara constructia unui depozit de 2.450 de metri patrati care va deveni operational in septembrie 2005, in urma unei investitii de un milion de euro.
"In acest moment peste 70% din capacitatea depozitului din Bucuresti este vanduta si ne gandim deja sa largim cladirea cu inca 15.000 de metri patrati, discutiile cu investitorii si cu firmele de constructii urmand sa fie demarate la inceputul anului viitor", a declarat pentru ZF Transilvania, Marc Paulissen, managing director Centrum Romania. El a adaugat ca primii 15.000 de metri patrati din actualul depozit vor deveni operationali la 1 martie 2005.
"In domeniul serviciilor logistice piata romaneasca este in plina dezvoltare si din acest punct de vedere trebuie sa acoperim strategic teritoriul Romaniei, astfel incat sa oferim clientilor nostri solutii croite dupa cerintele lor", a spus Nadia Maxim, reprezentantul Centrum Logistics Oradea.
Centrum Romania a fost infiintata in 1992, la Oradea, ca un birou destinat transportului international. In 1999 s-a infiintat Centrum Logistic, iar cu o investitie de 4 milioane de euro a fost dezvoltat proiectul Bihora Centrum. Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 5,5 mil. euro, in crestere cu 22% fata de anul trecut.
"Bucurestiul este cea mai mare piata pentru FMGC (fast moving consumer goods). In plus, este orasul in care se afla cartierele generale ale celor mai mari companii din Romania, firme care lucreaza inca cu depozite locale. Afacerile lor cresc atat de repede incat cererea pentru depozite mai mari si mai bune este din ce in ce mai mare. Tot mai multe companii isi reconsidera modul de abordare al mangementului si se gandesc la externalizarea departamentelor de logistica catre specialisti, care se pot ocupa in intregime de intregul pachet logistic", a mai spus Paulissen.
Capitala a atras pana in prezent cele mai multe companii care au dezvoltat astfel de proiecte. Printre cele mai importante se numara Cefin Logistics Park, proiect in valoare de 65 mil. euro care va fi derulat de Cefin Romania si Bucharest Logistic Center (35 - 40 mil. euro), dezvoltat de compania belgiana Liebrecht & wooD. In ceea ce priveste vestul tarii, la inceputul acestui an compania Interporto Romania a inceput lucrarile la primul depozit din cadrul centrului logistic pe care intentioneaza sa-l realizeze la Timisoara, investitiile din aceasta prima faza ridicandu-se la 5 mil. euro.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO