Prima pagina

La anul va ploua cu deduceri fiscale

10.06.2003, 00:00 9



Fiscul devine neasteptat de darnic, dupa austeritatea bugetara practicata in ultimii ani: incepand de anul viitor este gata sa recunoasca drept deductibile pentru persoanele fizice cheltuielile cu asigurarile pentru locuinte, contributiile la asigurarile private de sanatate si la schemele de pensii ocupationale.



Scopurile sunt nobile. "Pentru incurajarea pietei asigurarilor, asigurarea locuintelor nu se va mai impozita din 2004", a declarat ieri Mhai Tanasescu, ministrul finantelor, la prezentarea proiectului de Cod Fiscal.



Piata asigurarilor, care a fost in 2002 de 511 milioane $, ar putea creste accelerat pe baza acestor masuri in urmatorii ani, cu zeci sau chiar sute de milioane $ anual.



In acest moment, doar 3-5% din cele sapte milioane de locuinte este asigurat, in conditiile in care creste iminenta unui cutremur mai puternic de 7 grade pe scare Richter, iar autoritatile discuta de peste un an eventuala introducere a asigurarii obligatorii de cutremur.



"Daca se va stabili prin lege obligativitatea asigurarii locuintei, vom prevedea deductibilitatea acolo. Daca nu, o vom recunoaste noi, direct", a precizat Maria Manolescu, secretar de stat responsabil de fiscalitate.



Ca de obicei, practica va aduce complicatii, pentru ca toate aceste deduceri presupun declararea tuturor veniturilor. "Deductibilitatea va fi greu de administrat pentru ca ar presupune ca toata lumea care isi asigura locuinta sa depuna declaratie de venit pentru a i se acorda deducerea (acum depun declaratii de venit doar cei cu venituri din mai multe surse-n.red.). Ori sa se introduca un sistem de deduceri lunare", spune Alex Massaci, tax manager la PricewaterhouseCoopers. Oricum, nu este limpede inca nici asigurarea propriu-zisa pentru care se va acorda deductibilitate, dat fiind ca riscul de cutremur nu este decat una din componentele unei polite de asigurare a unei locuinte.



Deductibilitatea cheltuielilor cu asigurari pentru pensiile private va fi limitata la 400 de euro pe an, suma care va putea fi platita in proportii diferite de angajat si angajator, in functie de optiunea acestora.



"Pana la intrarea in vigoare a Codului, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va trebui sa emita reglementari astfel incat rezervele pentru aceste categorii de prime sa aiba o maturitate mai mare", spune Manolescu.



In cele din urma, Fiscul isi va recupera insa banii, pentru ca pensiile care vor beneficia de deductibilitatea contributiilor vor fi impozitate ca venituri in momentul in care contribuabilul va incepe sa beneficieze de acestea.



In ceea ce priveste asigurarile private de sanatate, contributiile sunt deductibile fiscal, in forma actuala, in limita a 2% din venitul anual al persoanelor fizice. Daca primele sunt platite de angajator, suma deductibila este de 2% din fondul de salarii aferent angajatilor asigurati. Ministerul finantelor intentioneaza insa sa plafoneze nivelul asigurarii acceptate la deducere.



Pe langa constrangerile bugetare, o piedica in calea acordarii de deduceri este faptul ca acestea presupun existenta unor evidente foarte detaliate si exacte.



Generozitatea Fiscului se opreste la cheltuielile cu creditul ipotecar - una din cele mai importante deduceri de care beneficiaza contribuabilii din Uniunea Europeana.



Ratele platite la creditele ipotecare ar putea fi scazute din venitul impozabil al persoanelor fizice de-abia peste doi ani, in functie de capacitatea bugetului dar si a admnistratie fiscale de a suporta acest efort.



Sistemul de impozitare globala a veniturilor, introdus in 2000, are printre principiile sale numeroase deduceri ale cheltuielilor de baza (prime de asigurare, cheltuieli pentru locuinte, pentru pensii private sau pentru ingrijiri medicale suplimentare), asa cum se intampla in Europa Occidentala sau Statele Unite. Aceste deduceri nu s-au pus insa in practica pana acum.



Chiar daca in prima faza poate duce la scaderea veniturilor la buget din impozitul global, deducerea unor categorii de cheltuieli stimuleaza, in compensatie, cresterea activitatii firmelor care ofera produsele sau serviciile respective (societati de asigurari, companii de constructii sau banci).





Schimbari pe toata toata linia fiscala



Proiectul Codului Fiscal, care urmeaza sa fie intre in dezbaterea Parlamentului la inceputul lunii septembrie, dupa vacanta legislativa, va abroga toata legislatia existenta in materie de taxe si impozite datorate bugetului de stat, de la Legea impozitului pe profit, Legea TVA, Ordonanta privind impozitul pe venitul persoanelor fizice, pana la Ordonanta privind regimul accizelor. Finantele spera ca dezbaterea sa se incheie pana la 1 decembrie, astfel incat Codul sa poata intra in vigoare la 1 ianuarie 2004.



Dupa adoptarea Codului Fiscal, orice modificare a reglementarilor in materie de fiscalitate va trebui realizata prin rectificarea acestuia.



Proiectul de act normativ prevede ca persoanele fizice care defasoara activitati independente vor avea aceeasi procedura determinare a impozitului pe profit ca si persoanele juridice, si vor beneficia de toate deducerile acestora.



La capitolul impozit pe profit, Codul stipuleaza ca dividendele in cadrul unui grup de companii sa fie impozitate o singura data si nu pentru fiecare firma in parte, ca pana in prezent.



De asemenea, firmele vor putea deduce din impozit cheltuielile cu pensiile private si asigurarile de sanatate pentru angajati, si vor avea un regim mai favorabil pentru provizioanele aferente debitelor nerecuperate.



Referitor la TVA, codul stabileste ca firmele vor putea diminua baza de impozitare in cazul neincasarii unor facturi de la clienti intrati in faliment si vor putea deduce TVA chiar inainte de a fi inregistrati ca platitori ai acestei taxe.



Facilitatile acordate prin legile existente, cum ar fi cele privind zonele libere sau zonele defavorizate sau inlesnirile pentru investitii se mentin.



Proiectul va fi discutat, in perioada urmatoare cu reprezentantii patronatelor, sindicatelor si cei ai mediului academic.





Cum se va misca piata asigurarilor?



Piata asigurarilor astepta de multa vreme recunoasterea, macar pe anumite tronsoane si in anumite limite, a cheltuielilor cu asigurarile drept cheltuieli deductibile, mai ales ca in Legea asigurarilor 32/2000 toate asigurarile urmau sa fie tratate astfel de catre Fisc. Ministerul Finantelor n-a recunoscut insa textul de lege, invocand prevederi legislative anterioare, iar apoi prevederea a fost abrogata.



Conform unui sondaj comandat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, mai mult de jumatate din populatia Romaniei este dispusa sa incheie asigurari de cutremur, de sanatate sau de pensie privata daca cheltuiala ar fi deductibila din impozitul pe venitul global.



"Intentia Finantelor este foarte buna. CSA a facut mereu demersuri pentru recunoasterea deductibilitatii. Si noi am fost consultati pentru acest proiect de cod fiscal", spune Mirela Antohi, responsabil relatii cu presa al CSA.



Piata asigurarilor de incendiu si alte pagube la bunuri a fost anul trecut de circa 50-60 milioane $, din care asigurarile facute de persoane fizice pentru asigurarea locuintelor este estimata la circa 35-40 milioane $. razvan.voican@zf.ro ; sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO