Prima pagina

Marja negativa din rafinare loveste in bugetul Petromidia

01.05.2006, 00:00 19

Compania Rompetrol Rafinare (Petromidia), membra a grupului Rompetrol, si-a bugetat in acest an un profit net de 13,2 mil. $ (11 mil. euro), de circa cinci ori mai mic in dolari fata de nivelul inregistrat in 2005.

Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pentru a explica aceasta situatie.

Surse de pe piata petroliera afirma insa ca industria de rafinare din Romania, ca si cea la nivel mondial, a inregistrat marje negative de castig in prima parte a anului pe fondul cresterii cotatiei internationale a titeiului intr-un ritm mai alert decat cel al preturilor la produsele petroliere vandute de rafinarii.

Astfel, rafinariile cumpara mai scump titeiul, a carui cotatie a depasit 70 $ pe baril, dar la vanzare preturile produselor petroliere nu au acelasi galop.

Petromidia, una dintre cele mai mari rafinarii din Romania, proceseaza numai titei din import, fiind puternic expusa conditiilor de pe piata internationala.

Compania a obtinut in 2005 un profit net de 63,95 mil. $ (51,2 mil. euro) la o cifra de afaceri de 1,98 mld. $ (circa 1,6 mld. euro).

Cea mai mare parte a profitului Petromidia (circa 49 mil. euro) va fi destinata acoperirii pierderilor din anii anteriori, iar diferenta va fi alocata rezervelor legale.

Petromidia a inregistrat pierderi in anii anteriori, trecand pe profit de abia in 2004.

Bugetul pentru 2006 prevede un profit operational (EBITDA) de 67 mil. euro (80,55 mil. $) la o cifra de afaceri de 2,02 mld. euro (2,43 mld. $).

Programul de investitii pentru anul 2006 cuprinde proiecte cu valoare totala de 141 mil. $ (117 mil. euro).

Actiunile companiei sunt detinute in proportie de 50,59% de catre The Rompetrol Group - Olanda, alte 15% din actiuni fiind in posesia Rompetrol Financial Group.

Procurorii au pus in martie un sechestru asigurator pe un pachet de 25% din actiunile Petromidia, detinute de compania - mama. Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, alaturi de alti manageri ai grupului petrolier sunt pusi sub acuzare in dosarul Rompetrol.

Capitalizarea Petromidia este de 597,7 mil. euro la un pret de 0,0983 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO