Prima pagina

Milosevici a fost audiat de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie

31.08.2001, 00:00 33



Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a aparut, ieri, pentru a doua oara, in fata Tribunalului Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a carui legitimitate nu o recunoaste, pentru a reclama a€oincalcarea flagranta" a drepturilor sale, transmite AFP.

Milosevici, acuzat de crime de razboi si crime impotriva umanitatii din cauza rolului jucat in timpul conflictului din Kosovo, a sustinut ca nu-i sunt respectate drepturile in inchisoarea TPI de la Haga, unde este retinut de doua luni.

Milosevici s-a plans de faptul ca este supus unei izolari totale in inchisoare, ca nu isi poate vedea familia in aceleasi conditii ca si ceilalti detinuti si ca este complet izolat de presa.

"Sunt supus unei izolari totale (...) De ce sunt izolat de familia mea? De ce vizitele familiei mele sunt supravegheate? De ce sunt supravegheat si atunci cand vorbesc cu nepotul meu de doi ani si jumatate?", a declarat Milosevici, care a vorbit in limba engleza.

De asemenea, Milosevici a denuntat faptul ca este izolat de presa. "In fiecare zi se scriu minciuni despre mine. Poate unii ziaristi ar dori sa stie adevarul", a declarat fostul presedinte iugoslav.

Daca interzicerea oricarui contact cu presa va continua, atunci "asta inseamna, in mod clar, ca exista discriminare impotriva mea", a spus Milosevici.

Judecatorul britanic Richard May, care prezida audierea, l-a anuntat ca regulamentul intern al inchisorii TPI interzice contactele cu presa si acesta este aplicat in cazul tuturor detinutilor, astfel incat nu exista nici o "discriminare".

De altfel, fostul presedinte a recuzat din nou Tribunalul, asa cum a facut si in cursul primei audieri in fata tribunalului, la 2 iulie. Aceasta este, a afirmat Milosevici, o institutie "complet nelegitima si ilegala", care nu reprezinta altceva decat un "instrument politic".

Tribunalul a decis sa numeasca un avocat din oficiu pentru Milosevici, care nu va pleda pentru drepturile clientului sau, ci va ajuta instanta, a anuntat judecatorul Richard May. Fostul presedinte iugoslav a refuzat sa-si angajeze un avocat, deoarece, in acest fel, ar fi recunoscut legitimitatea Tribunalului de la Haga, pe care o contesta.

Dragan Ognianovici, unul dintre consilierii juridici ai lui Milosevici, a declarat, ieri, ca fostul presedinte iugoslav nu a citit actul de invinuire, nici celelalte documente care i-au fost aduse in inchisoarea de la Haga a TPI.

Dupa 40 de minute de la inceperea audierii, judecatorul Richard May a declarat sedinta inchisa. Urmatoarea audiere va avea loc la 29 octombrie.

Judecatorul britanic Richard May a solicitat, ieri, procurorului Carla Del Ponte ca data de incepere a procesului intentat de TPI impotriva lui Milosevici sa fie fixata in primele doua luni ale anului viitor.

Un purtator de cuvant al procurorului Carla Del Ponte a anuntat, ieri, ca Milosevici va fi acuzat si de implicare in genocidul savarsit in timpul razboiului civil din Bosnia si Croatia.(Mediafax)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO