Prima pagina

Monica Lovinescu a incetat din viata

21.04.2008, 12:56 16

Criticul literar Monica Lovinescu a incetat din viata, la Paris, la varsta de 85 de ani, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).

Jurnalist, critic literar si cunoscut comentator de radio, Monica Lovinescu a decedat duminica noaptea, la ora 00.30, la spitalul Charles Richet din Val d'Oise, la 15 km de Paris. Ea era internata de circa trei luni, fiind grav bolnava.

Disparitia Monicai Lovinescu readuce in atentia romanilor nu doar celebrele "Teze si antiteze" rostite pe undele postului Europa Libera intr-o Romanie lipsita de libertate, ci si amintirea unei scriituri caracterizate drept o pledoarie pentru adevar.

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, considera ca vocea "inconfundabila" a Monicai Lovinescu, propagata pe undele postului de radio Europa Libera, a fost pentru "prizonierii regimului Ceausescu" sinonima cu speranta.

Ministrul Culturii considera ca, odata cu disparitia Monicai Lovinescu, se incheie o epoca: "epoca razboiului rece, a lumii impartite in alb si negru, a gesturilor sublime si a demisiilor morale".

"Ne e greu sa ne obisnuim cu gandul ca nu vom mai auzi niciodata Vocea care, in negura deznadejdii, ne dadea iluzia ca nu este totul pierdut. Pentru toate, multumim din suflet, Doamna Monica Lovinescu!", mai spune ministrul Adrian Iorgulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO