Prima pagina

Oferte bune de toamna la depozitele in lei

05.09.2008, 00:03 17

Dobanzile platite de banci la depozitele in lei au urcat aproape neintrerupt de la inceputul anului, ajungand acum aproape de 12% pe an, astfel ca cine economiseste acum va vedea un castig bun la anul, avand in vedere asteptarile de scadere a ratelor. La aceste niveluri, dobanzile depasesc deja inflatia (de 9% in iulie), dar mai ales sunt cu mult peste proiectia cresterii anuale a preturilor, care ar trebui sa incetineasca spre 6% inca de la inceputul anului viitor, potrivit proiectiei Bancii Nationale.
Cum dobanzile platite de banci urmaresc indeaproape inflatia, e clar ca asemenea niveluri de dobanda nu vor mai fi oferite.
"In 2009 nu vom mai vedea dobanzi asa mari, date fiind asteptarile ca BNR sa coboare dobanda de referinta odata cu temperarea inflatiei. Prin urmare, cine isi constituie acum un depozit cu dobanda fixa pe un termen de un an de zile, la anul va primi o dobanda peste media pietei", apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Astfel, acum este momentul potrivt pentru constituirea unui depozit la termen, urmand ca spre sfarsitul anului sau la inceputul anului 2009, dobanzile oferite de banci sa coboare.
Trebuie spus insa ca unii analisti - mai ales cei straini- se asteapta ca BNR sa mai majoreze dobanda pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna ca am putea sa vedem si cresteri ale dobanzilor platite de banci la depozite. Cum bancherii au inceput sa garanteze nivelul de dobanda pe toata perioada depozitului, cine economiseste acum poate sa stie cu exactitate cat castig va avea (din dobanda trebuie insa dedus impozitul perceput de stat de 16% si eventual comisionul retinut de banca la retragerea banilor).
Dobanda medie la lei oferita de bancile din sistem a urcat la 9,95% pe an in iunie, cu aproape trei procente mai mult decat nivelul de la inceputul anului, arata cele mai recente date ale BNR. Unele banci ofera chiar si o dobanda de peste 11% pe an in prezent, precum Banca Transilvania, Libra Bank, Banca Italo-Romena, ProCredit Bank, RIB sau Garanti Bank. In mod normal, in ofertele bancilor, dobanzile sunt graduale: cu cat clientul lasa banii mai mult timp la banca, cu atat primeste o dobanda mai mare.
Insa in aceasta perioada, date fiind asteptarile pietei privind evolutia dobanzilor, in ofertele bancilor apar rocade. Dobanda la trei luni este adeseori mai mare decat cea la 12 luni, reflectand tocmai asteptarile bancherilor ca BNR sa reduca dobanda in acest rastimp. BCR are de exemplu o dobanda de 9,5% pe an la depozitele in lei constituite pe trei luni, si de 9% pe an la depozitele pe 12 luni. Astfel, este preferabil ca depozitele sa fie constituite pe o perioada cat mai indelungata, incat dobanda sa ramana fixata la nivelurile prezente si cand pe piata ratele vor fi mai jos. In cazul depozitelor pe perioade mai scurte, chiar daca banii sunt lasati la banca, dobanda se reseteaza la fiecare scadenta.
La o analiza sumara a ofertelor de dobanda ale bancilor, se vede usor ca topul celor mai mari dobanzi se schimba in functie de scadenta depozitelor, bancile avand interese diferite pentru a atrage lichiditati pe anumite scadente. Astfel ca daca RIB ofera pe un an de zile o dobanda de 11,5% pe an, la depozitele pe o luna de zile sunt alte banci care ofera o dobanda mai mare.
Sau, la fel, Italo-Romena ofera pe un an de zile o dobanda de 11,5%, dar pentru scadenta de o luna dobanda e doar de 7,25% pe an. Ofertele bancilor trebuie astfel studiate cu atentie, in functie de perioada pentru care doriti sa economisiti.
Conform datelor publicate de BNR la jumatatea anului, dobanzile medii anuale pe care le ofera bancile din sistem la depozitele populatiei in lei sunt: 7,91% (o luna), 9,24% (trei luni), 9,26% (sase luni), 8,41% (12 luni). Aceste cifre pot fi luate ca reper in constituirea unui depozit si alegerea unei banci care ofera cel putin o dobanda egala cu nivelul mediu publicat de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO