Prima pagina

Petromidia merge din minim in minim pe Bursa

24.03.2006, 00:00 17

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au atins ieri cel mai mic pret din ultimele sase luni, pe fondul perpetuarii incertitudinilor privind viitorul companiei, generate de anchetele desfasurate de procurori in privinta mai multor operatiuni derulate de Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol.

Actiunile Petromidia au scazut pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri pana la 0,0772 lei/actiune si au incheiat ziua la 0,0781 lei/actiune, in scadere cu 4,4% fata de ziua precedenta. In ultima luna Petromidia a pierdut la Bursa mai bine de 25% din capitalizare, adica 168 de milioane de euro. La ultimul pret de ieri valoarea bursiera a Petromidia se ridica la 470 milioane de euro.

Miercuri-seara pe un post de televiziune au aparut informatii privind o cerere a procurorilor de anulare a ordonantei guvernului prin care datoriile rafinarei Petromidia catre stat in valoare de aproximativ 600 de milioane de dolari au fost transformate in obligatiuni cu o scadenta de sapte ani.

Cererea ar fi fost motivata de faptul ca ordonanta nu ar fi avut un aviz de la Ministerul Justitiei, condus la acea vreme de Rodica Stanoiu, PSD.

De altfel, aceasta fusese audiata marti de catre procurori in acest dosar.

Contactati de ZF, reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu au confirmat, dar nici nu au infirmat aceasta informatie pana la inchiderea editiei.

Reprezentantii Rompetrol au declarat ca nu au cunostinta despre o asemenea cerere. "Consideram ca daca ar exista o asemenea cerere, ar fi trebuit sa ni se aduca la cunostinta", au spus ei.

Anularea ordonantei de conversie a datoriilor in actiuni ar insemna ca rafinaria s-ar trezi peste noapte cu datorii scadente in valoare de 600 de milioane de dolari, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra activitatii sale si a capacitatii companiei de a atrage finantare.

Pe langa aceste informatii, cursul actiunilor a mai fost tras ieri in jos si de apropierea unui nou termen de dezbatere in instanta a cererii procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri Dinu Patriciu.

Tribunalul Bucuresti va lua din nou in discutie luni la pranz cererea de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu, dupa ce in urma cu o saptamana instanta superioara a retrimis dosarul spre rejudecare, constatand ca Tribunalul nu s-a pronuntat pe fondul cauzei, ci doar pe o exceptie introdusa de aparatorii lui Patriciu.

Celelalte actiuni de la Bursa au continuat sa evolueze si ieri fara o tendinta clara, indicii pietei incheind ziua cu scaderi de sub 1%. Valoarea tranzactiilor a continuat sa fie relativ redusa, depasind ieri cu putin 6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO