Prima pagina

Ruwel incepe cea mai mare investitie din Cluj

17.12.2004, 00:00 35

Compania germana Ruwel a inceput derularea investitiei de 80 de milioane de euro, pentru a produce la Cluj placi cu circuite integrate destinate industriei auto, prin semnarea contractelor pentru preluarea primelor sase hectare de teren situate in parcul de inalta tehnologie Tetarom.
"Din cele 80 de milioane de euro, 60 de milioane de euro vor fi alocate spatiilor de productie, restul urmand sa fie destinate proiectelor de cercetare", a declarat ieri Axel Bubel, administratorul Ruwel, cu ocazia semnarii contractului cu Tetarom. El a adaugat ca productia va demara, cel mai probabil, la inceputul anului 2006.
"A fost o perioada de aproape opt luni de pregatiri si tatonari, iar proiectul nostru nu contine doar constructia unor spatii de productie, ci si investitii importante in cercetare", a mai spus Bubel.
Oficialul Ruwel a precizat ca fondurile necesare derularii acestei investitii provin dintr-un imprumut de 78 de milioane de euro pe care Banca Europenana de Investitii l-a acordat companiei.
"Pe terenul inchiriat se vor construi doua fabrici, una de 10.000 de metri patrati si cealalta de 7.000 de metri patrati, aici urmand sa fie create peste 600 de locuri de munca. Contractul prevede inceperea productiei la un an de la primirea autorizatiei de constructie", a declarat Viorel Gavrea, director Tetarom. In prima faza, intreaga productie realizata la Cluj-Napoca va fi destinata exportului.
Reprezentantii companiei germane au purtat deja discutii cu rectoratul Universitatii Tehnice din Cluj pentru a acoperi partea de cercetare prin specialisti romani.
Ruwel AG este principalul producator de placi cu circuite integrate din Germania si al doilea din Europa, avand fabrici deschise in Germania si Danemarca. Romania va deveni astfel a treia locatie pentru productie din lume pentru concernul german, care in 2002 a inregistrat vanzari de 170 milioane de euro din productia de placi pentru circuite integrate.
Ruwel-Werke a fost infiintat in 1945 de catre Fritz Stahl. In 1993 compania a fost cumparata de catre investitorul german Bernd Zevers, prin holdingul EU-CO Gmbh devenind unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de placi pentru circuitele integrate.
Ruwel are 1.400 de angajati la nivel international, iar dupa finalizarea investitiei mai mult de o treime din acestia vor fi in Romania.
"Sunt primele doua investitii importante pentru Cluj, dar urmeaza si altele, pentru ca sunt o serie de companii interesate. ElcoteQ sau Fuji sunt doar cativa dintre cei care studiaza oportunitatea de a veni la Cluj, iar alaturi de ei sunt si o serie de companii locale care isi vor stabili centre de productie la noi. Pana la jumatatea lunii ianuarie vom mai avea inca sase hectare concesionate", a declarat pentru ZF Transilvania Viorel Gavrea.
Din punctul de vedere al investitiilor straine, judetul Cluj ocupa primul loc in Regiunea Nord-Vest cu un volum atras de 221de milioane de euro.



Montupet
Reprezentantii companiei franceze Montupet, producatoare de componente de aluminiu pentru industria auto, care a anuntat investitii de 120 de milioane de euro in Romania, au ales Clujul ca locatie pentru noua fabrica, potrivit unor surse apropiate companiei. Informatia a fost confirmat si de Viorel Gavrea, directorul parcului industrial Tetarom. "Saptamana viitoare vom organiza o noua conferinta de presa pentru a anunta decizia Montupet", a spus Gavrea. Clujul si Timisoara ramasesera pe lista scurta a companiei franceze dupa ce oficialii acesteia au vizitat mai mult locatii din tara. Investitia, cea mai mare pe care Montupet o face in afara Frantei, urmeaza sa fie realizata in urmatorii cinci ani. Noua fabrica va produce componente cap-cilindru, in proportie de 60%, restul de 40% din productie fiind destinata altor componente auto (sub-ansamble frana, jenti auto, tevi esapament etc.).
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO