Prima pagina

Scumpirea finantarii creeaza primele brese in ofensiva pietei imobiliare

Scumpirea finantarii creeaza primele brese in ofensiva pietei imobiliare
10.04.2008, 20:07 22

Patru mari investitori de pe piata imobiliara locala au anuntat in ultimele zile renuntarea la anumite proiecte aflate in faze incipiente de dezvoltare, evaluari in scadere pentru proprietatile din portofoliu, intentii de vanzare a activelor sau chiar exit-uri, pe fondul crizei mondiale a creditelor care face mai dificil accesul la finantare.
Astfel, Mivan a anuntat ca ar putea renunta la dezvoltarea mallului Tiago din Arad, proprietarii City Mall (australienii de la APN/UKA) au anuntat o valoare in scadere a mallului din sudul Capitalei, iar dintre fondurile listate la Londra, Equest si Fabian iau in calcul vanzarea de active cumparate in urma cu cativa ani.
"Se anunta vremuri grele in piata imobiliara, ca rezultat al credit crunch-ului care a restrictionat accesul la lichiditati, in combinatie cu costul creditelor si cu cresterea in exces a costurilor de constructie. Acestea pun presiune pe profitabilitatea dezvoltatorilor, dispusi sa plateasca sume mai mici pe terenuri", comenteaza Mark Holdsworth, managing director al fondului de investitii Fabian.
Fabian a mandatat de altfel compania de consultanta Jones Lang LaSalle pentru vanzarea imobilului de birouri Baneasa Business Center din nordul Capitalei, cumparat in urma cu circa noua luni, pentru doar 23,9 mil. euro.
"Nu mai sunt disponibile finantari de pe piata de capital. La Londra a fost 'carnagiu' pentru companiile imobiliare listate", spune managerul Fabian, fond care avea la sfarsitul anului trecut active cu o valoare de 120 mil. euro pe piata locala, imobilul Baneasa Business Center este evaluat acum la 29,5 mil. euro, in crestere cu peste 20% fata de pretul de achizitie.
Pe de alta parte, fondul Equest Balkan Properties, listat de asemenea la bursa de la Londra, ia in calcul la randul sau vanzarea unor active din portofoliul de pe piata locala, reprezentantii fondului afirmand ca "o buna parte dintre proiectele anuntate vor fi amanate, iar altele, care nu au inceput, vor fi anulate".
Imaginea despre piata imobiliara locala s-a schimbat radical in ultimele luni, astfel ca dupa ce pana la sfarsitul anului trecut investitorii anuntau zilnic noi proiecte imobiliare, cresteri de preturi si planuri masive de investitii, in prezent numarul semnalelor ca piata s-a schimbat s-au inmultit. Investitorii si-au schimbat strategiile si din cumparatori si administratori de active au inceput sa se implice si in dezvoltare, pentru mentinerea randamentelor la nivelul solicitat de actionari.
Pe piata terenurilor, in special, jucatorii din piata vorbesc de un blocaj, provocat de preturile mari solicitate de proprietarii speculativi, in conditiile in care dezvoltatorii nu mai sunt dispusi sa plateasca sumele solicitate. "Zilele de boom ale vanzatorilor de terenuri au trecut", apreciaza managerul Fabian.
Pe de alta parte, companiile listate pe bursele din Europa si nu numai, prezente si pe piata locala, precum Immoeast, Africa Israel sau GTC, au fost penalizate drastic in ultimele sase luni, cu scaderi de 30% sau chiar mai mari in ultimele sase luni.

Equest ia in calcul un exit de pe piata locala, pe fondul dificultatilor intalnite in obtinerea finantarilor;

APN/UKA a anuntat o evaluare de 112 mil. euro pentru City Mall, in scadere cu 4%;

Mivan ar putea renunta la dezvoltarea mallului din Arad, pe fondul aglomerarii pietei;

Fabian a scos la vanzare imobilul Baneasa Business Center, din banii obtinuti planuind finantarea proiectelor viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO