Prima pagina

Summit intre UE si fosta Iugoslavie

31.05.2000, 00:00 17



Presedintele francez Jacques Chirac a propus ieri organizarea unui summit intre Uniunea Europeana si statele democrate din fosta Iugoslavie, reamintind Belgradului ca s-ar putea alatura acestui club daca ar respecta dorinta poporului, informeaza Reuters. Scopul acestui summit este "de a sprijini recentele progrese din Croatia, de a saluta eforturile facute de Macedonia, de a semnala progresul facut de Bosnia, de a incuraja aceste tari sa mearga mai departe si de a reaminti Iugoslaviei ca usa ii va fi deschisa de indata ce se va alatura acestei miscari", a declarat presedintele francez. "Ar trebui sa avem o strategie mai decisiva pentru Balcani. Ar trebui sa le spunem acestor tari mai clar ce asteptam de la ele si ce suntem noi pregatiti sa facem pentru a le ajuta", a spus Chirac.

Intr-un discurs privind politica externa a Frantei tinut in fata unor experti militari si parlamentari din Uniunea Europei Occidentale, Chirac a cerut tarilor membre UE sa continue politica de aparare comuna si sa ia in considerare alcatuirea unei noi forte de reactie rapida pentru sudul Europei. Presedintele Frantei a criticat SUA pentru planurile sale privind realizarea unui sistem national de aparare antiracheta, spunand ca acest lucru va duce la o noua cursa a inarmarii si va submina securitatea Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO