Prima pagina

Tariceanu are zece zile sa faca guvernul

Tariceanu are zece zile sa faca guvernul
23.12.2004, 00:00 17

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a desemnat ieri prim-ministru pe Calin Popescu-Tariceanu, copresedinte al Aliantei PNL-PD, unul dintre fondatorii partidului liberal si prosper om de afaceri.
Presedintele a afirmat ca Alianta D.A. nu are o majoritate parlamentara, dar ca ar putea primi votul de investitura. 
Premierul desemnat a anuntat ca pana cel tarziu 29 decembrie, se va prezenta in fata Parlamentului cu programul de guvernare si viitorul cabinet pentru a cere votul de investitura senatorilor si deputatilor.
Seful statului, Traian Basescu, a aratat ca este important ca noul Guvern sa se instaleze pana la 31 decembrie pentru a promova, inaintea inceperii noului an, ordonanta de urgenta privind relaxarea fiscala. "Daca pierdem 31 decembrie, relaxarea fiscala nu mai poate fi aplicabila incepand cu ianuarie 2005 si va fi amanata inca un an", a explicat Basescu.
Programul de relaxare fiscala prezentat de Alianta D.A. in campania electorala are drept pilon introducerea cotei unice de impozitare pentru venituri si profit, de 16%. Acest obiectiv al Aliantei a ramas in picioare si dupa negocierile pe programe cu UDMR, incheiate luni.
Pentru a primi girul Parlamentului, Cabinetul Tariceanu are nevoie de votul favorabil al majoritatii parlamentarilor. Alianta D.A. poate miza, deocamdata, pe sustinerea politica a parlamentarilor UDMR, formatiune politica alaturi de care PNL si PD vor guverna, precum si pe votul celor 18 deputati ai grupului minoritatilor nationale altele decat cea maghiara. In lipsa unui sprijin politic din partea parlamentarilor altor partide, sustinerea parlamentara a minoritatilor nationale este insuficienta.
La scurt timp dupa anuntul sefului statului, premierul desemnat Calin Popescu -Tariceanu a declarat ca va incepe consultarile cu partidele parlamentare pentru a largi sprijinul in Parlament al viitorului guvern. Tariceanu a mentionat ca Alianta D.A. are deja un acord politic cu UDMR care va fi extins la guvernare insa, discutiile cu PUR nu au ajuns la nici un rezultat.
 Presedintele Traian Basescu afirma insa ca in urma consultarilor pe care premierul desemnat le va avea cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PSD si PRM, s-ar putea realiza sustinerea majoritara in Parlament astfel incat Guvernul Tariceanu sa treaca din prima incercare. "In urma consultarilor pe care le-am avut la Cotroceni nu am vazut ostilitate la nici unul dintre partidele politice chiar daca PSD doreste sa se implice in actul de guvernare", a spus Basescu.
Presedintele a motivat desemnarea lui Tariceanu pentru functia de prim-ministru aratand ca Alianta PNL-PD este formatiunea care a obtinut cele mai multe mandate parlamentare, 161, comparativ cu PSD, care are un mandat mai putin. "Uniunea PSD+PUR este o alianta electorala, nu politica", a explicat Basescu. In acelasi timp, seful statului si-a motivat decizia prin "onorabilitatea politica" pe care a dorit sa o dovedeasca dupa ce, in campania electorala, Tariceanu a fost prezentat drept propunerea de prim-ministru a Aliantei.
UDMR, alaturi de care PNL-PD va face guvernul a salutat decizia lui Basescu. Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor, Kelemen Atilla, a apreciat ieri ca decizia lui Traian Basescu este "corecta", iar Tariceanu reprezinta "un candidat potrivit".
Reactiile celorlalte formatiuni, lasate in afara montajului au venit repede, dar au lasat in continuare sa planeze ambiguitatea asupra modului in care vor vota la investitura guvernului.
Presedintele PSD, Adrian Nastase, a declarat ca partidul sau va analiza oferta, progamul de guvernare si lista Guvernului prezentata de Calin Popescu Tariceanu si va decide cum va proceda in continuare.
Nastase a apreciat ca Basescu ar fi trebuit sa inceapa cu desemnarea unui candidat din partea PSD.
"Dar, in conditiile actuale, vom privi cu responsabilitate aceasta propunere, vom astepta programul de guvernare si lista prezentata de Calin Popescu Tariceanu si vom decide cum vom proceda in continuare", a adaugat Nastase. Senatorul Ion Iliescu a spus ca nu poate sa dea garantii si declaratii "in alb", aratand ca doreste sa vada programul de guvernare.
Liderul deputatilor PRM, Augustin Bolcas, a declarat ca decizia de sprijinirea sau nu a investiturii cabinetului Tariceanu va fi luata in forurile de conducere ale partidului, dar nu inainte ca viitorul premier sa-si prezinte programul si echipa.
PUR a afirmat ca va avea un punct de vedere atunci cand va vedea programul guvernului. Astazi presedintele partidului, Dan Voiculescu, va avea o intalnire cu premierul desemnat pentru a analiza acest program, a declarat purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi. El a spus ca partidul va sustine in Parlament echipa guvernamentala, daca se va ajunge la concluzia ca programul este bun. Ieri insa, Dan Voiculescu, a refuzat sa comenteze desemnarea lui Tariceanu.
mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO