Prima pagina

Tender, Patriciu, Taher si Badea se lupta pentru GRIRO

Tender, Patriciu, Taher si Badea se lupta pentru GRIRO
13.04.2004, 00:00 52



Privatizarea companiei GRIRO, interesanta atat ca afacere industriala cat si imobiliara, este pe cale de a crea o competitie fara precedent intre reprezentanti din cei mai puternici ai mediul de afaceri romanesc.



Patru din cei mai cunoscuti si influenti oameni de afaceri din Romania - Ovidiu Tender, Fathi Taher, Nicolae Badea si Dinu Patriciu, grupati in trei tabere, se vor bate in saptamanile urmatoare pentru a castiga licitatia de vanzare a 81,51% din actiunile GRIRO, detinute in prezent de Autoritatea pentru Privatizare (APAPS).



Tender a venit la licitatie pentru GRIRO prin intermediul companiei TENDER SA, in consortiu cu VGB Impex (companie implicata in afacerea RAFO) iar Fathi Taher si Nicolae Badea fac echipa prin intermediul mai multor companii (printre care Laminate SA Bucuresti, Felix Telecom si AGI Romania), avand alaturi si Asociatia Salariatilor (PAS) Griro. Dinu Patriciu a intrat in competitie cu Rominserv Bucuresti si Rompetrol Downstream, doua companii ale grupului Rompetrol.



Fathi Taher are mai multe afaceri in Romania, controland printre altele hotelul Marriot, producatorul de dulciuri Excelent si compania de asigurari AGI.



Nicolae Badea este presedintele Consiliului de Administratie al clubului de fotbal Dinamo, unul din actionarii minoritari importanti ai Orange Romania (indirect) si fondatorul Computerland.



Cele trei consortii au depus ofertele pentru achizitia pachetului detinut de APAPS la GRIRO saptamana trecuta. Numarul total de oferte este de patru, in cursa intrand si o companie italiana - Walter Tosto Serbatoi, cu un obiect de activitate asemanator GRIRO.



GRIRO, companie care isi are sediul si capacitatile de productie pe Bulevardul Grivita din Bucuresti, a atras interesul investitorilor atat datorita perspectivelor bune ale afacerii "de baza" - productia de utilaj greu cat si proprietatilor imobiliare.



Compania detine una din cele mai mari cladiri de birouri din Bucuresti, care este deja o afacere imobiliara si pentru GRIRO, fiind in mare parte inchiriata. In total, conform propriilor declaratii, compania detine circa 122.000 de metri patrati (peste 12 hectare) de birouri, depozite si spatii pentru expozitii, din care 85.500 de metri patrati sunt deja ocupati.



Potentialul foarte mare de castig al afacerii imobiliare este, spun surse din piata, principalul motiv al competitiei dintre oamenii de afaceri romani pentru GRIRO.



Independent de interesul pentru partea imobiliara, in fiecare consortiu exista investitori care detin companii ce ar putea fi parteneri sau clienti ai GRIRO si in domeniul confectiilor metalice pentru productia de utilaj greu.



Ovidiu Tender a cumparat in ultimii ani companii din industria grea cu activitati de productie legate de centrala atomica de la Cernavoda: Nuclearmontaj, Vulcan Bucuresti si FECNE Bucuresti.



Fathi Taher controleaza Laminorul Focsani si compania de trading Laminorul Bucuresti.



Dinu Patriciu este presedinte si principalul actionar al grupului Rompetrol, potential client al GRIRO.



Patriciu sustine, de altfel, ca interesul grupului sau pentru GRIRO este strict legat de activitatea de productie a companiei.



"Nu stiu care sunt intentiile celorlalti ofertanti dar noi suntem interesati strict de partea industriala. GRIRO este singura companie de confectii metralice grele din Romania si, in plus, produce reactoare de presiune pentru rafinarii. Estimam ca peste 2- 3 ani, toate rafinariile din Romania vor trebui sa isi inlocuiasca reactoarele existente, ceea ce va crea o cerere de cateva zeci de astfel de reactoare", a declarat Patriciu pentru Ziarul Financiar



Patriciu a afirmat ca pretul unui reactor de presiune pentru rafinarii variaza intre 1 si 4 milioane de dolari, ceea ce ar crea o piata de zeci de milioane de dolari in urmatorii ani pentru GRIRO in acest sector.



Fathi Taher si Ovidiu Tender nu au putut fi contactati pentru a comenta pe marginea ofertelor depuse pentru GRIRO.



Consortiul format din firme controlate de Fathi Taher si Nicolae Badea are, conform unor surse din APAPS, un avantaj fata de ceilalti competitori deoarece caietul de sarcini al licitatiei acorda un punctaj suplimentar ofertantului care a incheiat un acord cu sindicatul GRIRO.



Din consortiul condus de Badea si Taher face parte si Asociatia Salariatilor (PAS) GRIRO, o organizatie cu aproape aceiasi membrii ca si sindicatul.



GRIRO a inregistrat in 2002 o cifra de afaceri de 462,35 miliarde lei (circa 15 milioane dolari) si un profit net 13,8 miliarde lei (400.000 dolari).



Compania este sanatoasa din punct de vedere financiar, neavand datorii pe termen lung importante.



GRIRO are un capital social de 89,89 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei.



In afara de APAPS, actionar important al companiei este si SIF Muntenia, cu o participatie de 15,48%.



GRIRO produce prin confectie si prelucrare mecanica utilaje pentru industria petroliera, chimica si de productie a energiei electrice. Printre partenerii externi ai companiei se numara grupuri internationale precum ABB, Alstom, Mitsubishi Heavy Industries sau Krupp. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO