Prima pagina

Un posibil contracandidat al lui Milosevici a disparut in timp ce facea jogging

28.08.2000, 00:00 19



Partidele de opozitie sarbe au acuzat autoritatile de la Belgrad de disparitia lui Ivan Stambolici, un membru al opozitiei considerat un posibil contracandidat al lui Slobodan Milosevici la alegerile prezidentiale programate pentru 24 septembrie, transmite Reuters.

Stambolici, fost presedinte al Serbiei si fost sustinator al lui Milosevici, a disparut vineri-dimineata, in timp ce facea jogging in apropierea casei sale din Belgrad iar formatiunile de opozitie sustin ca el a fost rapit.

Intr-un comunicat transmis de agentia independenta Beta, Partidul Democratiei Sociale a afirmat ca "rapirea duce spre cercuri din interiorul regimului" si a cerut "organelor de stat sa-l gaseasca si sa-l elibereze pe Stambolici". Partidul Alianta Civica a anuntat ca "disparitia predecesorului si opozantului lui Milosevici intr-un moment in care incepe cursa electorala reprezinta un eveniment politic extrem de periculos".

Noua Democratie, fost partener de coalitie al lui Milosevici, actualmente in opozitie, a legat disparitia lui Stambolici de campania electorala. "Cand intunericul incepe sa inghita oameni in mijlocul campaniei electorale doar pentru ca ei sunt opozanti politici ai regimului, toti avem un motiv de ingrijorare", se arata intr-un comunicat al partidului.

Miscarea Sarba pentru Reinnoire a lui Vuk Draskovici a condamnat "rapirea fostului presedinte sarb", pe care o considera "un act terorist".

Fost presedinte al Serbiei la inceputul anilor '80, Stambolici a contribuit la ajungerea la putere a lui Milosevici, insa a fost fortat sa paraseasca scena politica in 1988, cand Milosevici s-a intors impotriva lui si a preluat functia de sef al statului.

Dupa incheierea carierei politice, Stambolici a condus Banca Iugoslava pentru Cooperare Internationala pana cand a fost inlaturat si din aceasta functie la sfarsitul anilor '90, la ordinul lui Milosevici.

Fiul lui Stambolici, Veljko, a declarat agentiei Beta ca zeci de politisti au cercetat cu ajutorul cainilor locul unde a fost vazut ultima oara tatal sau. Sotia lui Stambolici, Kaca, nu crede ca disparitia sotului ei este motivata politic. "Nu avea dusmani, nu vroia sa se intoarca in politica", a declarat ea agentiei Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO