Prima pagina

Zentiva nu reuseste sa scoata Sicomed de pe Bursa

18.01.2006, 20:59 10

Producatorul ceh de medicamente Zentiva nu a reusit sa cumpere decat mai putin de jumatate din pachetul de 49% pe care nu il detinea la Sicomed, in cadrul ofertei publice de cumparare derulate la Bursa de Valori si al carei rezultat a fost raportat ieri. Cehii nu vor putea astfel sa delisteze Sicomed.

Zentiva a oferit un pret de 1,37 lei/actiune in cadrul ofertei, platind pentru actiunile cumparate prin aceasta operatiune peste 37 milioane de euro. Tranzactiile derulate in cadrul ofertei au fost raportate ieri, dupa ce oferta fusese prelungita de doua ori. Oferta Zentiva a fost contestata puternic de fondul american de investitii QVT Fund, care a cerut inclusiv invalidarea ofertei pe motiv ca pretul oferit era prea mic, neintelegerile provenind din evolutia cursului de schimb leu - dolar intre momentul cand Zentiva a preluat pachetul majoritar al Sicomed si cel in care a lansat oferta de cumparare pentru restul actiunilor. QVT detine peste 12,5% din Sicomed, conform ultimelor informatii din piata, si a anuntat ca nu a subscris in cadrul ofertei.

Intentia cehilor a fost insa sa ajunga cu actiunile cumparate in oferta la o participatie de cel putin 95%, care le-ar fi oferit posibilitatea delistarii Sicomed de la Bursa. Odata cu titlurile achizitionate prin intermediul ofertei, Zentiva controleaza aproape 75% din actiunile Sicomed, deci nu va putea delista societatea.

Principalii investitori care au vandut au fost SIF-urile Muntenia si Oltenia, care si-au lichidat participatiile de peste 10% pe care fiecare societate o detinea in cadrul Sicomed. Cele doua SIF-uri au incasat cate 15,9-16 milioane de euro pe actiunile vandute, profitul rezultat de pe urma acestor tranzactii urmand a fi reflectat in situatiile financiare pe 2006.

Zentiva a preluat anul trecut Sicomed in urma unei tranzactii care a evaluat intreaga companie la 200 de milioane de dolari (peste 166 de milioane de euro). Valoarea Sicomed la Bursa este in prezent de circa 157 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO