Profesii

10 sfaturi despre cum să-ţi finanţezi un program de MBA în străinătate

10 sfaturi despre cum să-ţi finanţezi un program de MBA în străinătate

Joël McConnell, directorul de asistenţă financiară al IE Business School din Spania, îi sfătuieşte pe managerii care vor un MBA în străinătate să se uite la costul vieţii din ţara aleasă

Autor: Adelina Mihai

13.02.2012, 00:04 2833

Joël McConnell, directorul departa­men­tului de asistenţă financiară al şcolii de afaceri IE Business School din Spania, una dintre cele mai prestigioase instituţii de educaţie managerială din lume, a realizat un set de 10 recomandări privind modalităţile de finanţare pentru managerii care vor să se înscrie la un program de MBA în străinătate. IE Business School a fost anul acesta pe locul 8 în topul celor mai bune şcoli de afaceri din lume, potrivit clasamentului realizat de Financial Times.

1. Economisiţi din timp. Decizia de a urma cursurile unui program de MBA sau ale unui program de masterat în străinătate trebuie luată după o perioadă destul de lungă de gândire. În cazul unui Executive MBA, pentru care se solicită mai mulţi ani de experienţă managerială, decizia de a urma cursurile trebuie luată cu unu sau doi ani înainte de înscriere. Ar fi o idee bună să începeţi să economisiţi în fiecare lună o sumă mică, într-un cont separat, pentru a putea susţine costurile unui program de educaţie managerială în străinătate.

2. Faceţi economii în moneda ţării în care veţi studia. Dacă v-aţi decis în ce ţară vreţi să urmaţi cursurile unui MBA, ar fi bine să economisiţi în moneda ţării respective, pentru a evita eventualele probleme cauzate de fluctuaţiile cursului de schimb. Mai mult, dacă economiile sunt în moneda locală, dobânzile la depozit vor fi tot în aceeaşi monedă. Un plan de economisire solid vă va demonstra capacitatea de a gestiona propriile finanţe şi vă va facilita procesul de obţinere a unor burse sau împrumuturi bancare pentru studii.

3. Documentaţi-vă. Interesaţi-vă, de exemplu, dacă în străinătate costurile aferente educaţiei sunt deductibile fiscal.

4. Căutaţi o bursă. Un număr semnifi­cativ de organizaţii internaţionale şi naţionale, dar şi fundaţii private oferă burse parţiale sau integrale pentru studierea unui program de MBA sau alte tipuri de programe post-universitare. Veţi fi surprinşi de câte programe de burse veţi găsi în ofertele lor.

5. Încercaţi să obţineţi finanţare de la angajator. Unele companii, în special multi­naţionalele, oferă sprijin financiar managerilor din middle şi senior management care vor să urmeze programe postuniversitare sau de MBA. În schimbul acestei finanţări, angajaţii sunt "reţinuţi" în cadrul companiei prin con­tracte care le impun să nu schimbe angaja­torul pentru un anumit număr de ani. Aceste tipuri de ajutor financiar acoperă, de regulă, o parte din costurile programului (de la 5.000 la 10.000 de dolari) şi sunt mai uşor de obţinut dacă angajatul continuă să lucreze pe par­cursul cursurilor şi dacă programul este oferit de o instituţie internaţională presti­gioasă. Ade­sea este mai uşor pentru manageri să obţină sprijin financiar de la angajator pentru programele mixte, care au şi module online, pentru că astfel se pot valorifica abi­lită­ţile proaspăt dobândite ale angajaţilor, dar şi net­workingul pe care aceştia şi l-au făcut la clasă.

6. Uitaţi-vă la ofertele băncilor. Băn­cile oferă o serie vastă de împrumuturi pentru studii în străinătate, la dobânzi reduse şi cu perioade de graţie de până la doi ani, timp în care, de regulă, absolvenţii de MBA au parte de majorări salariale.

7. Verificaţi programele de burse ale şcolilor de afaceri. Şcolile de afaceri de top adesea oferă burse - cel puţin parţiale - pentru a atrage cei mai buni candidaţi la clase.

8. Fiţi atenţi la costul vieţii din ţara în care doriţi să studiaţi. Taxele de şcola­rizare sunt adesea numai o parte a costului unui MBA. Chiriile şi cheltuielile pot fi de asemenea foarte ridicate, mai ales în SUA şi în unele ţări din nordul Europei. Faceţi întâi o cercetare asupra acestor costuri înainte să luaţi o decizie. În urma documentării, este im­portant să vă gândiţi dacă e mai bine să faceţi un program de un an /doi ani sau să alegeţi un program cu module online.

9. Calculaţi rentabilitatea investiţiei în MBA. Nu vă va ajuta prea mult la căutarea modalităţilor de finanţare, dar vă va ajuta să decideţi cât de "confortabil" vă va fi să resti­tuiţi împrumutul. Unele programe de MBA pot avea un impact semnificativ, pe termen me­­diu, asupra salariului. Salariul mediu al unui absolvent de MBA la trei ani după fina­lizarea programului este de 100.000 de dolari pe an.

10. Îmbinarea acestor elemente - economii, sprijin financiar de la companie, burse - vă pot ajuta să finanţaţi parţial un pro­gram de MBA şi facilitează modul de finan­ţare a tuturor costurilor pe care le implică un astfel de program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO