Profesii

45% din firme nu reusesc sa-si pastreze managerii

09.09.2008, 23:30 13

Circa 40% dintre angajatorii de pe piata locala faceau recrutari pe pozitii de management si specialisti la sfarsitul acestei veri, in timp ce 45% se confruntau cu plecari de personal, arata datele unui studiu realizat de compania de executive search Antal prin intervievarea a aproape 1.600 de manageri directi sau de resurse umane din 14 tari.
"Cat priveste cele 45% dintre companii care au declarat ca renunta la angajati, nu restructurarile au fost explicatia principala. Este vorba despre faptul ca angajatorii locali nu lucreaza la retentie, oamenii sunt, practic, lasati sa plece", spune Irina Vasile, master franchisee al Antal Romania.
Romania inregistreaza cel mai scazut ritm de recrutare dintre pietele din regiune, iar realizatorii studiului apreciaza ca acest lucru se explica si prin campaniile de angajare agresive derulate de companii la inceputul acestui an. "O alta explicatie poate fi rata scazuta de raspuns pe care am inregistrat-o pe piata locala. Daca in alte tari a raspuns o companie din trei contactate, in Romania, din 300 de companii au raspuns doar 15", precizeaza Vasile.
Optimismul angajatorilor romani scade si mai mult cand vine vorba despre planurile de recrutare de manageri si specialisti in urmatorul trimestru al anului. Doar 18% dintre respondenti spun ca vor face angajari la aceste niveluri, in timp ce 5% anunta disponibilizari.
Managerii si specialistii sunt printre cei mai cautati pe piata fortei de munca in prezent. Ca urmare a deficitului de competente, companiile au plusat in ultimii ani la salarii cu cate 20-30% anual.
Cea mai efervescenta piata a fortei de munca este cea din Polonia, unde 93% dintre respondenti au spus ca fac recrutari la nivel de management, urmata de cea din Bulgaria, cu 89%. In acelasi timp, mai bine de 90% dintre angajatorii bulgari si cei polonezi au facut si disponibilizari la sfarsitul acestei veri.

Administratia, cel mai activ angajator

O treime din companiile de pe piata locala (32%) intentioneaza sa faca angajari in urmatoarele trei luni, arata studiul privind perspectivele de angajare realizat de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal din lume.

11% din companii se pregatesc sa faca disponibilizari in ultimul trimestru.

Administratia publica va face cele mai multe recrutari in T4, cu o previziune neta de angajare de 29% (previziunea neta de angajare reprezinta diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a numarului total de angajari si procentul companiilor care prevad o scadere a angajarilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO