Profesii

A doua victimă a lui Ungureanu: Şefa fondurilor europene pe HR a fost demisă pentru “management defectuos”. Ea avea pe mână peste 4 mld. euro

A doua victimă a lui Ungureanu: Şefa fondurilor europene pe HR a fost demisă pentru “management defectuos”. Ea avea pe mână peste 4 miliarde de euro

Autor: Adelina Mihai

16.02.2012, 20:24 4207

Carmen Ionel, şefa AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fonduri europene pentru resurse umane în valoare de 4,25 mld. euro, a fost demisă de către premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

"Şeful Executivului, Mihai-Răzvan Ungureanu, a cerut Ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe doamna Carmen Ionel din funcţia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autorităţii pe care o conduce. Doamna Carmen Ionel şi-a dat azi demisia din funcţia de director general al AM POSDRU", potrivit unui comunicat transmis în această seară de purtătorul de cuvânt al ministerului Muncii, Ioana Şanta.

Cine este Carmen Roşu, noua şefă a fondurilor europene pe HR

În comunicat se mai precizează că conducerea ministerului a apreciat
că problemele de management în cadrul AM POSDRU necesită regândirea întregii strategii de accelerare a absorbţiei de fonduri europene în domeniul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

"Până la începutul lunii martie, AM POSDRU trebuie să remedieze toate deficienţele indicate de Autoritatea de Audit, astfel încât plăţile de la Comisia Europeană să nu fie suspendate. Până în acest moment, au fost corectate peste jumătate dintre recomandările Autorităţii de Audit"

Până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director general, interimatul va fi asigurat de Carmen Roşu, care are o experienţă de 15 ani în gestionarea fondurilor europene şi a fost director la Ministerul Finanţelor Publice.

În urmă cu două zile, ZF a întrebat şefii autorităţilor de management de ce în luna ianuarie nu s-au făcut deloc plăţi către beneficiari, în condiţiile în care ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, susţinea că anul acesta vor fi accelerate rambursările de la Comisia Europeană. Din cele 19,6 mld. euro puse la dispoziţie prin instrumente structurale de către Uniunea Europenă, în economie au intrat din 2007 până în prezent puţin peste 1 mld. euro. Încă 3 miliarde de euro trebuie să mai intre în conturile beneficiarilor anul acesta, aceasta fiind obiectivul asumat de Guvern.

Carmen Ionel declara în urmă cu două zile, într-un interviu ZF, că a transmis o declaraţie de cheltuieli către Autoritatea de Certificare şi Plăţi abia la sfârşitul lunii ianuarie, prin care urmează să se facă rambursări în cuantum de aproximativ 60 mil. lei (14 mil. euro).

"În conformitate cu procedurile interne, nu există evidenţiată obligativitatea de a transmite lunar declaraţii de cheltuieli către ACP, cu toate acestea începând cu luna iunie 2011 şi până în prezent autoritatea de management a făcut acest lucru, tocmai pentru a recupera din întârzierile înregistrate în trecut", a precizat Ionel, întrebată de ce în luna ianuarie nu s-au făcut deloc plăţi către beneficiarii de proiecte finanţare prin POSDRU.

AMPOSDRU are ca obiectiv atragerea a 700 de milioane de euro din fonduri europene în acest an, însă din 2008 şi până în prezent din cele peste 4 mld. euro în conturile beneficiarilor nu au intrat mai mult de 200 de milioane de euro. Ionel mai declara în urmă cu două zile că, până la 15 martie, AMPOSDRU trebuie să depună declaraţii de cheltuieli la ACP în valoare de 70 de milioane de lei (16,6 mil. euro) şi că, în paralel, are în lucru o altă declaraţie de cheltuieli, în valoare de aproape 70 de milioane de euro, care urmează să fie înaintată în această lună pentru decontare.

Prima "victimă" a lui Ungureanu a fost şeful Transelectrica, Horia Hăhăianu, care a fost demis zilele trecute pentru probleme de comunicare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO