Eveniment

Anca Zevedei, şefa AMPOSDRU care avea pe mână 4,25 miliarde euro fonduri europene pentru HR, a fost schimbată din funcţie

Şefa fondurilor europene pentru HR a fost schimbată din funcţie

Cristina Zevedei a condus autoritatea de management a fondurilor pentru HR timp de un an

Autor: Adelina Mihai

03.05.2011, 23:51 2470

Anca Cristina Zevedei, 34 de ani, şefa autorităţii dema­nagement care gestio­nea­ză fonduri europene în valoare de 4,25miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane, a fostschimbată din funcţia de director general al instituţiei, pe care odeţinea din martie 2010.

"Doamna Cristina Zevedei şi-a încetat vineri mandatul. Decizia afost semnată de ministrul muncii, premierul Emil Boc", a spusNicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii.Premierul Emil Boc, care deţine şi funcţia de ministru al muncii, aspus ieri pentru Mediafax că decizia sa a fost una "managerială,pentru a asigura transparenţa totală în ancheta derulată în cazulfostului ministru al muncii".

Schimbarea directorului general al AMPOSDRU a venit la mai puţinde două săptămâni după ce Ioan Nelu Botiş, fostul mi­nis­tru almuncii, a renunţat la conducerea aces­tui minister după ce a fostim­plicat într-un scan­dal privind partici­parea soţiei saleîntr-un pro­iect finanţat din fondurile europene pentru re­surseumane, aflate în gestiunea Ministerului Muncii.

La conducerea AMPOSDRU a fost nu­mi­tă Carmen Ionel, 52 de ani,care a fost ante­rior şef de serviciu în cadrul direcţiei economicea in­stituţiei şi care va avea un mandat de şase luni. Licenţiatăîn economie în cadrul Aca­de­miei de Studii Economice, ea a lucratca eco­no­mist şi contabil în mai multe firme din Brăila, apoi camanager şi director de resurse uma­ne la firma Oty Services, cuactivităţi în industria confecţiilor. Din 2008 s-a angajat încadrul organismului intermediar al POSDRU Brăila, iar de laînceputul acestui an a fost transferată la AMPOSDRU, unde a ocupatiniţial funcţia de consilier superior, iar numai după douăsăptămâni a fost promovată ca şef serviciu economic.

Totuşi, de numele lui Zevedei se leagă cel mai mare grad deabsorbţie al fondurilor euro­pe­ne pentru HR, întrucât la începutulman­datului său, valoarea plăţilor efectuate prin acest program erade mai puţin de 80 mil. euro, iar sub gestiunea sa, la înce­pu­tullunii martie 2011, valoarea plăţilor a ajuns la 485 mil. euro.

Cristina Iova, fostul director general al in­sti­tuţiei, a fostdemisă la începutul lunii fe­brua­rie 2010, iar imediat dupădemiterea ei, plăţile de la Bruxelles au fost suspendate ca urmarea gra­dului redus de absorbţie. În prezent, peste 2.000 de proiectese află în curs de imple­men­tare prin POSDRU, iar valoareacumulată a acestora este de peste 80% din valoarea totală aprogramului, acesta fiind primul din cele 7 pro­grame operaţionalecare se apropie de final.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO