Profesii

Angajaţii români au primit salarii cu 7,5% mai mari în ultimul an

Autor: Adelina Mihai

08.09.2015, 08:30 1010

Salariul mediu pe economie a ajuns la aproape 1.850 de lei net în luna iulie a acestui an, în creştere cu 7,5% faţă de perioada similară din 2014, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

O influenţă semnificativă pentru creşterea nivelului salarial a avut-o, cel puţin pentru o mare parte dintre salariaţi, majorarea automată a salariului minim prin hotărâri de guvern.

În ultimul an, cei circa 1,5 milioane de angajaţi care primeau salariul minim pe economie au avut parte de majorări salariale de peste 16% (de la 900 de lei brut în iulie 2014 la 1.050 de lei brut în iulie 2015), iar suma primită de aceştia ar urma să crească şi începând de anul viitor, când salariul minim va ajunge la 1.200 de lei brut pe lună. „În vestul ţării este clar că salariile au crescut independent de majorarea salariului minim, ca urmare a concurenţei mari pe candidaţi, iar faptul că se găseşte foarte greu forţă de muncă determină majorări salariale. În schimb, în est salariile au fost influenţate de creşterea salariuli minim deşi nu există concurenţă pe candidaţi, iar creşterea automată de salarii a făcut ca şi aşteptările salariale ale candidaţilor să fie la un nivel mai mare decât cel real“, a explicat Paul Pătraşcu, HR director Eastern Europe în cadrul producătorului de componente auto Fujikura Automotive, care are 4.500 de angajaţi în cele  patru unităţi de producţie în Cluj şi în Dej şi în biroul de cercetare din Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO