Cover story

Ce facultate trebuie sa termini pentru un salariu de 1.000 de euro pe luna

14 iul 2008 Autor: Liviu Florea

Cele mai profitabile facultati de pe piata sunt cele de automatica si calculatoare, cibernetica, limbi straine rare, precum si cele de finante-banci. Absolventii unor astfel de specializari au cele mai mari sanse sa castige 1.000 de euro pe luna inca de l

Un salariu net de 1.000 de euro pe luna pentru un proaspat absolvent de facultate reprezinta o suma consistenta, in conditiile in care salariul mediu net lunar pe economie a fost in primele patru luni ale anului de aproximativ 1.200 de lei (332 de euro).
"Absolventii de cibernetica din ASE sau cei de la automatica din Politehnica, pot sa castige fara probleme 1.000 de euro pe entry level. Totusi, pentru a avea certitudinea unui salariu de 1.000 de euro, in general, un absolvent trebuie sa aiba o experienta de 2-3 ani, adica sa fi lucrat inca din facultate", declara Irina Stoian, HR manager al companiei de credite de consum Cetelem.
Din cei 16.000 de studenti care au terminat Academia de Studii Economice (ASE) din Capitala in 2008, 1.400 sunt absolventi de cibernetica, ceea ce inseamna 1.400 de potentiali salariati de peste 1.000 de euro. "Aproximativ 25-30% dintre absolventii ASE din ciclul de patru ani lucreaza inca din timpul facultatii. Absolventii de cibernetica isi gasesc destul de usor un loc de munca in companii de genul IBM sau Oracle si pornesc cu salarii de la 1.000-1.500 de euro", spune Gheorghe Rosca, rectorul ASE.
Producatorul de software Adobe este unul din angajatorii din IT&C, care ofera un salariu de 1.000 de euro pentru studenti sau absolventi de facultate. "In general, cei mai multi dintre tinerii fara experienta pe care ii recrutam sunt studenti sau absolventi de Politehnica si ASE. Acest lucru nu reprezinta o regula, insa. De exemplu, printre angajatii nostri se numara si un absolvent de Conservator", afirma Delia Blajan, human resources manager al Adobe Systems Romania.
In acest an, 480 de studenti au absolvit cursurile facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucuresti. "Foarte multi dintre studentii din anii terminali lucreaza, fie in tara, in companii importante din domeniu, fie in strainatate", afirma un reprezentant al facultatii.
"Profitabilitatea" unor specializari in detrimentul altora este data de stadiul in care se afla piata fortei de munca la un moment dat. In prezent, cele mai afectate de deficitul de personal sunt industria de IT&C, spre care se indreapta absolventii de automatica si calculatoare si cibernetica, cea de constructii si real estate - unde se cauta specialisti cu background in inginerie sau muncitori calificati, dar si centrele de servicii si outsourcing, care vaneaza absolventi de facultati de limbi straine rare.
Exista insa si voci care apreciaza ca un absolvent de facultate, fara experienta de munca, nu poate castiga 1.000 de euro pe o pozitie de entry-level si ca tinerii trebuie sa mai astepte pentru a ajunge la astfel de castiguri. Mai mult decat atat, specializarea, oricat de cautata ar fi ea, nu garanteaza castiguri de 1.000 de euro.
"Totusi, daca in momentul absolvirii un tanar are deja 2-3 ani de experienta intr-un domeniu, el poate obtine un salariu de 1.000 de euro. Nu se poate spune ca daca termini o anumita facultate ai garantat un salariu mai mare decat un absolvent de alta facultate. Practic, salariul nu este dat de facultatea pe care o parcurgi, ci de domeniul in care lucrezi", spune Ion Ghimbovschi, de la Ensight Management Consulting.
De fapt, in contextul deficitului de personal tehnic de pe piata, orice specializare din zona de inginerie devine profitabila pe termen lung. "Nu cred ca ai cum sa dai gres cu profil tehnic in cariera. Genul acesta de specializare va fi mereu cautat de catre angajatori", este de parere Larisa Condriuc, consultant in cadrul companiei de recrutare Manpower Professional.


Automatica si cibernetica, rentabile din start
Specialistii in resurse umane de pe piata locala sunt de parere ca pe termen scurt, absolventii de facultati cu profil tehnic, ca automatica sau cibernetica, sunt cei mai favorizati din perspectiva remuneratiei.
"Apoi, cred ca sanse mari in obtinerea de venituri lunare ridicate le au cei care se angajeaza in vanzari, indiferent de domeniul din care provin. De asemenea, si absolventii de limbi straine foarte cautate si considerate 'exotice', din cauza numarului relativ mic de vorbitori - olandeza, suedeza, finlandeza, ebraica sau limbi orientale, pot obtine un venit lunar ridicat inca de la inceput", afirma Florin Ochiana, country manager al Grafton Recruitment, firma de recrutare care ofera servicii bazate exclusiv pe success fee.
"La acestia se adauga si absolventii Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA)", apreciaza si Iuliana Badea, sales manager la Lugera & Makler.
Persoanele vorbitoare de limbi "exotice" sunt recrutate, de obicei, de jucatorii din industria de servicii si outsourcing, care sunt printre cei mai activi angajatori din ultimii ani.
Spre exemplu, filiala locala a Hewlett - Packard (HP), cel mai mare producator de PC-uri din lume, targeteaza pentru angajarile pe care le face centrul de servicii din Bucuresti, vorbitori de limbi straine precum germana, poloneza, daneza sau finlandeza, nefiind necesare cerinte de background tehnic.
Daca un vorbitor de limbi straine ca franceza, engleza sau italiana, care se angajeaza intr-un centru de outsourcing castiga intr-o prima faza in jur de 200 - 400 de euro, un tanar care stie finlandeza, olandeza sau japoneza poate ajunge la 1.000 de euro pe luna.


Medicii si avocatii castiga pe termen lung
Pe termen mediu si lung, pe langa cinernetica, si alte specializari din cadrul ASE, cum este cea de finante-banci, se pot dovedi "investitii" profitabile in cariera, mai ales in conditiile in care bancile au printre cele mai agresive expansiuni din piata. Cu toate acestea, salarii de inceput de 1.000 de euro sunt greu de intalnit in banking, insa candidatii care au rabdare si se specializeaza pot fi platiti extrem de bine dupa cativa ani de la angajare.
"O nisa interesanta de studii/castig a devenit in ultimul timp combinatia intre studiile la medicina si o cariera in industria famaceutica, pe vanzari, tocmai pentru ca aici se castiga bine", afirma Ovidiu Vilceanu, managing partner la Sales Consulting, companie de consultanta in resurse umane si recrutare.
In ultimii ani, salariale din industria farmaceutica autohtona au inregistrat cresteri semnificative, in companiile de top din farma romaneasca, un reprezentant medical de vanzari ajunge sa castige peste 500 de euro/lunar net, in timp ce un farmacist depaseste cu usurinta 1.000 de euro pe luna.
"Pe termen lung, cei din vanzari au sanse sa avanseze in cariera si sa intre in FMCG sau retail si sa isi sporeasca, pe masura ce cresc profesional, veniturile poate cu mult mai mult decat un angajat din IT. Tot pe termen lung, mai avem cateva facultati cu potential foarte mare, ca dreptul, medicina sau stiintele economice. Absolventii straluciti ar putea deveni avocati de exceptie cu onorarii extrem de mari", spune Florin Ochiana, de la Grafton. In breasla avocatilor, un junior este platit cu 800-1.000 de euro lunar net, in timp ce salariul unui avocat de 30 de ani poate ajunge la 2.000 de euro lunar net.
Absolventii de medicina reprezinta o categorie defavorizata din punct de vedere salarial, cel putin in anii de rezidentiat, cand castigurile acestora ajung la aproximativ 300 de euro, insa dupa cativa ani de experienta, un medic foarte bun care lucreaza in mediul privat poate ajunge la castiguri de cateva mii de euro pe luna.


Un tanar de 25 de ani poate castiga 4.000 euro/luna
In vreme ce un proaspat absolvent poate avea trecut pe fluturasul de salariu 1.000 de euro, un tanar de pana in 25 de ani poate castiga chiar si de 3-4 ori mai mult.
"Asemenea salarii (4.000 de euro - n.r.) se intalnesc in IT&C, BPO (Business Process Outsourcing - BPO) si banking", subliniaza Ovidiu Vilceanu, de la Sales Consulting. Pozitiile de top pe care poate accede o persoana de 25 de ani sunt extrem de variate, de la team leader, project manager in IT si transition manager in BPO, pana la IT manager, indiferent de industrie.
Irina Stoian, director de resurse al Cetelem, este de parere ca se castiga foarte bine in domenii ca financiar-bancar, farma, automotive sau vanzari. "Sunt domenii dinamice in care implicarea personala se poate reflecta in urma succesului dobandit, nu neaparat in salarii, ci in bonusuri motivante", afirma Stoian.
Pentru a ajunge la salarii de cateva mii de euro pe luna, este inevitabil ca tinerii sa debuteze pe piata fortei de munca din primii ani de facultate. Este bine sau nu pentru un tanar sa lucreze inca din primul an de facultate?
"A lucra inca din timpul facultatii reprezinta un lucru extrem de pozitiv. La 25 de ani, unui absolvent fara nicio zi de munca ii este imposibil sa se angajeze intr-o pozitie corelata cu asteptarile varstei lui. Daca nu are experienta, se va angaja intr-o pozitie de junior si va avea colegi cu cel putin 5 ani mai tineri decat el, care ii pot fi superiori ierarhic. Astfel, pot aparea anumite frustari", spune Irina Stoian.
In Vest, angajatorii nu vad cu ochi buni munca in timpul studiilor, deoarece afecteaza calitatea pregatirii viitorilor absolventi. "La noi insa, necesitatea economica si conjunctura amplifica acest fenomen. In Franta, de exemplu, doar o treime din cei care se inscriu la universitati ajung sa-si termine studiile, fiindca nu fac fata exigentelor de acolo. In Romania, facultatea a devenit un soi de sport national, iar examenele si licenta se iau foarte usor, fiindca toata lumea trebuie sa aiba o facultate - indiferent cum o termina", precizeaza Florin Ochiana, de la Grafton Recruitment.
Dinamica pietei de munca ii pune pe multi dintre angajatori in fata unei dileme: pentru o functie de conducere, recrutez un tanar talentat de 25 de ani cu 3 - 4 ani de experienta sau aleg sa aduc o persoana cu 10 ani in domeniu? "Se remarca o tendinta a marilor companii care au investit in ultimii ani in Romania de a aduce, in special pe posturi de middle management, tineri cu 4-5 ani experienta, cu abilitati excelente, care sa creasca alaturi de companie", spune Ovidiu Vilceanu, managing partner al Sales Consulting.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.07.2008

 
Cuvinte cheie:
Ce
, facultate
, trebuie
, sa
, termini
, pentru
, un
, salariu
, de
, 1.000
, de
, euro
, pe
, luna
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide