Profesii

Constructorii recruteaza ingineri direct de pe bancile scolii

01.09.2008, 23:23 28

"Reprezentantii unor companii din constructii ca Vinci, Strabag, Bouy-gues vin direct in faculta-tile de constructii din tara si incheie diferite forme de contracte cu studentii foarte buni. Fie le acorda burse, fie le platesc scolarizarea, iar la absolvire le garanteaza angajarea", spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). Foarte cautate din acest punct de vedere sunt facultatile tehnice care ofera studii de inginerie in limbi straine, fapt ce usureaza comunicarea angajatilor in companiile multinationale.
Spre exemplu, aproape toti studentii sectiei cu predare in limba germana a spe-cializarii de constructii civile, industriale si agricole din cadrul Facultatii de Constructii si Arhitectura din Timisoara sunt in prezent angajati in cadrul unor compa-nii ca Strabag, Alpine sau Bilfinger-Berger Porr. "In fiecare an organizam la facultate o intalnire cu reprezentanti ai firmelor de constructii germane, care fac o selectie a celor mai buni studenti. Firmele ofera burse de 400 - 500 de euro studentilor selectati, iar dupa terminarea fa-cultatii acestia ajung la salarii de 1.000 - 1.500 de euro pe luna", spune Radu Bancila, decanul Facultatii de constructii si Arhitectura din cadrul Universitatii Teh-nice din Timisoara si cel care coordoneaza sectia cu predare in limba germana a facultatii. Multe dintre contracte se semneaza pe loc. Companiile din constructii apeleaza la solutia recrutarii direct din facultate pe fondul unui deficit accentuat de forta de munca cu profil tehnic. Constructiile, IT&C-ul si industria auto sunt cele mai afectate de lipsa absolventilor de facultati cu profil tehnic, angajatorii estimand ca, in aceste domenii, deficitul cumulat este de aproximativ 35.000 de ingineri. Pe langa intalnirile anuale organizate cu firmele de constructii cu scopul clar de a recruta studenti, companiile isi trimit reprezentanti si la sustinerea examenului de licenta, care poate constitui si el o forma de recrutare. "Absolventii nostri sunt foarte cautati de companiile germane. Aproximativ 95% dintre studentii in an terminal au fost angajati deja in astfel de contracte", precizeaza Bancila. Mai mult decat atat, existenta specializarilor cu predare intr-o alta limba ajuta institutiile de invatamant superior sa atraga studenti din strainatate. "Avem schimburi cu universitati din Austria sau Gemania, care faciliteaza venirea unor studenti straini la Timisoara."
Desi cursurile specializarii coordonate de Radu Bancila se desfasoara in germana, exista si studenti care nu stiu limba germana deloc si o invata pe parcurs. In prezent, 35 de studenti studiaza in germana la Facultatea de Constructii si Arhitectura din Timisoara, dar decanul facultatii spune ca numarul de locuri ar putea fi extins la 50 in viitorul apropiat. Facultatea de Constructii si Arhitectura din Timisoara are de 13 ani o colaborare cu Universitatea Tehnica din M?nchen, astfel incat studentii din Romania primesc la absolvire o dubla diploma. "Aceasta dubla diploma a atras initial companiile germane de constructii", explica Bancila.
Numarul recrutarilor in aceasta forma a ajuns la cateva zeci in ultima perioada. "Salariile in inginerie nu mai sunt mici", spune Plosceanu, care precizeaza ca un proaspat absolvent al unei facultati tehnice castiga, in medie, 700 - 800 de euro pe luna, in timp ce inginerii cu cativa ani de experienta au, in mod uzual, salarii de 1.500 - 2.000 de euro lunar. Desi au crescut accelerat in ultimii ani, salariile inginerilor romani intarzie sa se apropie de cele din Germania sau Franta, unde un inginer roman cu experienta de cativa ani castiga intre 3.000 si 5.000 de euro pe luna. Facultatile din Romania "livreaza" cam 8.000 de absolventi de inginerie pe an, ceea ce pare de departe insuficient pentru necesarul pietei fortei de munca, estimat la cateva zeci de mii de oameni. Se estimeaza ca aproximativ o treime dintre absolventii facultatilor cu profil tehnic pleaca sa lucreze in strainatate, in timp ce multi ies din sistem si se orienteaza spre alte profesii.


Nemtii formeaza ingineri din gradinita

Criza tot mai grava de forta de munca in domeniul ingineriei a determinat companiile germane sa apeleze la metode tot mai ingenioase pentru a rezolva aceasta problema, potrivit Financial Times. Pentru a evita sa apeleze la forta de munca din alte tari mai sarace cum ar fi cele din Asia, mari trusturi precum Siemens sau Bosch s-au gandit sa se orienteze chiar si catre cei de varste foarte mici. Astfel, companiile din domeniul ingineriei au inceput sa desfasoare campanii si in gradinite, investind in jocuri sau programe care sa ii motiveze pe copii sa fie mai interesati de tehnologie sau de stiinta in general. Se spera ca prin aceste programe desfasurate pe termen lung sa se asigure viitoarea generatie de ingineri pentru companiile de pe piata germana a fortei de munca. VDI, asociatia germana a inginerilor, considera ca lipsa personalului calificat costa Germania, cea mai mare economie a Europei, 7 mld. euro pe an, in conditiile in care se estimeaza ca exista peste 95.000 de locuri de munca neocupate. Numarul unor astfel de locuri de munca aproape s-a dublat in ultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO