Profesii

De la IT la imobiliare: Cine este Ilie Ghiciuc, antreprenorul din Iaşi care s-a asociat cu grupul Iulius în proiectele de retail Family Market?

De la IT la imobiliare: Cine este Ilie Ghiciuc,...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.04.2023, 17:26 1379

Ilie Ghiciuc, cofondator al W&E Assets, companie care a preluat jumătate din participaţia în proiectele de retail Family Market dezvoltate de Iulian Dascălu în Iaşi, este un antreprenor originar din Iaşi, cu experienţă în industria de tehnologie. El este cel care a fondat compania tech Thinslices, înfiinţată în urmă cu mai bine de un deceniu şi care are în prezent operaţiuni în Iaşi, Berlin, Lisabona şi Londra.

„Născut şi crescut la Iaşi, Ilie este antreprenor în tehnologie de peste 20 de ani. După ce a înfiinţat de-a lungul carierei mai multe companii de IT la Iaşi, în 2010 a înfiinţat Thinslices. Cu o echipă de peste 130 de oameni şi operaţiuni în Iaşi, Berlin, Lisabona şi Londra, Thinslices este una dintre cele mai cunoscute companii tech cu capital românesc din oraş”, spun reprezentanţii Iulius.

Potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn, Ilie Ghiciuc a absolvit Computer Science la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. A început să lucreze ca programator în 2002, acumulând experienţă în mai multe companii, precum The Kompany, Maxcode, Hppy. Prima afacere pe care a fondat-o este Teamfluent, un business care „ajută companiile construind o cultură a învăţării continue”.

În 2012, a pus bazele firmei de software development Thinslices, iar şapte ani mai târziu a cofondat Etvas, o companie care integrează într-o platformă mai multe tipuri de servicii pentru businessuri. Thinslices a fost fondată împreună cu un partener, Vlad Bodi, care însă a ieşit ulterior din acţionariat. El a plecat în Chile pentru a dezvolta acolo o afacere. La rândul său, start-up-ul fintech Etvas a fost înfiinţat împreună cu Sören Timm, originar din Germania, expert în servicii financiare.

Thinslices Development a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 21 de milioane de lei, în creştere cu 80% faţă de anul precedent, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe. Profitul de 3,9 milioane de lei a fost cu 17% mai mic comparativ cu 2020, iar numărul mediu de angajaţi a scăzut şi el cu 8%, până la 46.

În 2019, Thinslices a încheiat un parteneriat strategic cu Hindawi, unul dintre cei mai importanţi editori de jurnale academice, prezent pe piaţă de peste două decenii, parteneriat prin care Hindawi şi-a deschis un birou la Iaşi.

La rândul său, Etvas a atras în 2021 o finanţare de 1 milion de euro de la mai mulţi investitori, printre care se numără şi două dintre cele mai importante fonduri de tip venture capital din Europa - High-Tech Gründerfonds şi Main Incubator. Platforma software as service de tip B2B2C dezvoltată de startup-ul Etvas se bazează pe tehnologia AI şi funcţionează sub forma unui marketplace, care pune în legătură, pe de o parte, parteneri din industria financiară – bănci şi companii de asigurări cu furnizorii de servicii cu valoare adăugată.

Potrivit unor date anterioare ZF, printre investitorii în Etvas se mai regăseşte fondul Plug and Play, din Silicon Valley, şi Sparkasse Bremen. De asemenea, Etvas a fost susţinut printr-o investiţie „pre-seed” şi de către Next Commerce Accelerator, care are în spate investitori precum Edeka, Haspa, Tchibo şi Beiersdorf.

Ilie Ghiciuc este unul dintre fondatorii W&A Assets, un parteneriat de investiţii fondat alături de Cocanougher Family Office, cu operaţiuni în Statele Unite ale Americii. În gestionarea celor două proiecte de retail Family Market pe care le-a dezvoltat, grupul Iulius s-a asociat cu W&A Assets.

Cocanougher Family Office investeşte în diverse domenii, preponderent în Texas, de la dezvoltări real estate comerciale şi rezidenţiale, operaţiuni agricole şi din sfera resorturilor, până la construcţia conductelor industriale, redevenţe în domeniul resurselor minerale, tehnologie şi investiţii în bursă. Recent intrat pe piaţa din România, W&E Assets are planuri de extindere în Europa, vizând investiţii-cheie în retail, energie şi alte industrii.

Sub conceptul Family Market sunt dezvoltate două proiecte de retail de proximitate, în judeţul Iaşi, ambele presupunând o investiţie totală de peste 24 milioane de euro. Proiectele inaugurate anul trecut au suprafeţe de aproximativ 6.000 mp de retail fiecare, adresându-se unui areal cu 30.000 – 40.000 de locuitori.

Iulius nu se află la primul joint venture, aplicând aceeaşi strategie şi în ceea ce priveşte reţeaua de malluri cu acelaşi nume, pe care o împarte, din 2017, cu fondul sud-african de investiţii Atterbury Europe. Ulterior, sud-africanii s-au implicat şi în dezvoltarea ansamblului mixt Iulius Town din Timişoara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO