Profesii

Ena Badeanu, directorul de resurse umane al RBS Bank Romania: Am ales sa nu prelungim din contractele temporare si nu am facut restructurari

Ena Badeanu, directorul de resurse umane al RBS Bank Romania: Am ales sa nu prelungim din contractele temporare si nu am facut restructurari

Ena Badeanu, directorul de resurse umane al RBS Romania: Fata de sfarsitul anului trecut, numarul oamenilor care lucreaza pentru noi s-a redus cu marje cuprinse intre 13 si 15%, majoritatea ca urmare a decizie de neextindere a contractelor pe perioade determinate. In prezent, avem aproape 1.500 de angajati, din care aproximativ 400 sunt in regim temporar.

08.11.2009, 23:25 647

"Fata de sfarsitul anului trecut, numarul oamenilor carelucreaza pentru noi s-a redus cu marje cuprinse intre 13 si 15%,majoritatea ca urmare a decizie de neextindere a contractelor peperioade determinate. In prezent, avem aproape 1.500 de angajati,din care aproximativ 400 sunt in regim temporar", sustine EnaBadeanu, directorul de resurse umane al RBS Romania, filiala localaa grupului britanic Royal Bank of Scotland (RBS).
RBS Romania a preluat la finele anului 2007 filiala locala agrupului olandez ABN AMRO, fiind astfel prima banca din MareaBritanie care a intrat pe piata locala. Potrivit datelor transmiseMinisterului de Finante, grupul a obtinut anul trecut un profit netde 61,86 milioane de lei (echivalentul a 16,7 milioane de euro),aproape triplu in lei fata de castigul din 2007.
Banca a inceput sa lucreze cu angajati cu contracte pe perioadedeterminate inca din anul 2004, an in care s-a inregistrat "oexplozie a lucrului cu acest tip de angajati", determinata decresterea accelerata a bancii pe partea de consumer.
"Unul dintre motivele pentru care am optat pentru aceasta variantal-a reprezentat faptul ca trebuia sa crestem si sa formam o echipade vanzari care sa permita totusi o anumita flexibilitate."

Unu din patru angajati cu contract temporar devineangajat permanent
Pentru angajarile pe o perioada determinata, RBS Romaniacolaboreaza cu o firma de leasing de personal, folosind acestetipuri de contracte ca pe o modalitate de testare, munca temporarafiind una din etapele parcurse de angajatii care vor sa inceapa ocariera in banca.
"De regula, contractul se incheie pe o perioada de sase luni cuposibilitatea extinderii, insa am avut foarte multe cazuri candoamenii au avut rezultate foarte bune si care au trecut ulterior pecontract cu banca. Un procent de 25% din angajatii in regimtemporar au devenit angajati permanenti."
De altfel, 10% din angajatorii romani care folosesc angajati pentruo perioada determinata ii testeaza in vederea unei angajaripermanente, iar jumatate din companiile locale nu folosesc forta demunca temporara, arata un studiu recent realizat de Manpower, unuldintre jucatorii din top cinci pe piata de recrutare locala sifiliala celei mai mari companii de leasing de personal dinlume.
"Este o modalitate de filtrare a oamenilor cu care lucram. Pe dealta parte, avand aceste contracte temporare, nu am mai innoit oparte din ele si astfel nu am facut restructurari pentru a reducecosturile."

Au inlocuit opt expati cu manageri romani
Durata mandatelor pe care le au executivii straini care au venit salucreze pana acum in cadrul RBS Romania este cuprinsa intre trei sipatru ani.
"Acum avem cinci expatriati, care provin din tari diferite: unaustralian, un pakistanez, un belgian, un american si un britanic.Anul trecut, aveam 13 expatriati, iar multora le-au expiratmandatele si i-am inlocuit cu manageri romani pentru ca profilulprofesional al angajatilor locali corespundea cerintelor functiei."Cea mai recenta inlocuire la nivel de top management in cadrul RBSeste cea a olandezului Martin Bakelaar, fostul director detrezorerie in cadrul bancii, cu Cosmin Bucur, care lucreaza incadrul bancii din 1998, cand a debutat ca dealer in cadrultrezoreriei fostei ABN AMRO. Din 2004, Bucur a fost numit sefuldepartamentului de vanzari al trezoreriei, iar in 2005 a primitrangul de vicepresedinte corporate.
Filiala locala a RBS a trecut prin mai multe schimbari la nivel detop management mai ales in ultima perioada. Luna trecuta, olandezulPeter Weiss, care a condus institutia de credit timp de patru ani,a plecat din functie pentru a prelua conducerea filialei RBS dinGrecia. In locul sau a fost desemnat sa vina Johan Gabriels, carevine de la subsidiara RBS din Belgia.
In general, potrivit informatiilor din piata, expatii care vin inRomania primesc pachete salariale in valoare de 30.000 de euro. Inultima periaoda, tot mai multe companii au apelat la inlocuirileexecutivilor straini, in incercarea de a-si reduce costurile. Maimult decat atat, specialistii in executive search spun ca pachetelede beneficii acordate expatilor au scazut cu pana la 30% in ultimaperioada.
"Beneficiile expatriatilor din cadrul RBS se refera la asigurareaunei locuinte de serviciu si a taxelor scolare pentru copii si unusau doua bilete de avion pentru a calatori in tara deorigine."
Expatii care vin in cadrul bancii au un contract in tara din careprovin, iar pachetele salariale sunt calculate in functie de costulvietii din statul in care urmeaza sa lucreze, dar si in functie deconditiile economice din tara gazda.
"Nu exista discrepante foarte mari in salariile expatriatilor sicele ale managerilor romani, daca excludem beneficiile."
Pe de alta parte, RBS Romania a trimis o serie de angajati romanicare sa lucreze in afara, ca expati. Majoritatea lucreaza in Olandaca IT-sti, trezorieri sau in divizia de conformitate a bancii, incade pe vremea cand se numea ABN AMRO. "Cred ca acum existaaproximativ 12 romani care lucreaza in afara, unii sunt in topmanagement, altii sunt pe pozitii similare precum cele pe care leaveau in tara, iar unii au si responsabilitati regionale." Multidin romanii care au plecat sa lucreze la filialele din strainatateau ales sa ramana acolo, insa o parte au contracte cu perioadadeterminata.

Training doar pentru top management
Una din politicile de HR adoptate in ultima perioada in cadrulbancii se refera la o dezvoltare puternica a competentelor deleadership ale managerilor. In RBS Romania urmeaza sa se derulezeun program de leadership care a fost implementat si acum doi ani sila care au participat 200- 250 de angajati, atat din topmanagement, cat si dintre cei care ocupa functii deteam-leader.
"Am schimbat putin structura programului si vom avea un numar mairestrans de participanti in prezent, pentru ca incercam sa neconcentram pe dezvoltarea angajatilor din top si senior management,iar intr-o prima faza vom avea cam 40 de participanti. Principalulobiectiv este de a identifica si a consolida acele competente delider pe timp de furtuna."
Pana la inceputul anului, ponderea mai mare de angajati din cadrulRBS Romania era in departamentul de vanzari. In prezent, cei maimulti angajati se afla in departamentul collection (recuperare decreante - n.r.), fiind cei care se ocupa de contactarea clientilorcare au probleme in rambursarea creditelor si le acorda siconsultanta.
"Angajari strict legate de crestere probabil ca nu vom mai faceanul acesta. Suntem in situatia de a ne regandi strategia, de aidentifica directiile in care vrem sa crestem, sa mentinem un ritmmai domol, si in functie de acest lucru, s-ar putea sa fie nevoiesa angajam mai multi specialisti, in diverse sectoare."
Anul acesta, banca a facut totusi cateva angajari, in generalpentru a inlocui din posturile vacante.
In acest moment, banca are cateva pozitii deschise: una de branchmanager la Timisoara, cateva posturi pe divizia de recuperare decreante si urmeaza sa mai recruteze pentru departamentul de riscoperational.
"Primim foarte multe CV-uri de la oameni care si-au pierdut loculde munca si care provin din alte industrii."

Angajatii care plecau anii trecuti la concurenta vor sase intoarca in banca
In anii trecuti, o parte din angajatii RBS au plecat sa lucreze inalte banci pentru salarii mai mari sau pentru pozitii mai bune,insa au existat multi doritori care au vrut sa se intoarca incompanie.
"Nu am luat automat inapoi pe toata lumea care a plecat. Pe de altaparte, au fost situatii in care am inteles foarte bine care au fostmotivele pentru care au plecat, am inteles care ar fi motivelepentru care ar vrea sa se intoarca si au existat cateva situatii incare am decis sa reluam relatia contractuala." Totusi, aceastaexperienta a fost benefica pentru ceilalti angajati, care segandeau de doua ori inainte de a lua o decizie in ceea ce privesterenuntarea la job in detrimentul celui oferit de o altabanca.
Pentru a stabili politica de salarizare, banca apeleaza la studiilesalariale oferite de companiile de consultanta in management. Inprezent se desfasoara un proces de revizuire a salariilor oferitein cadrul bancii, si urmeaza sa se faca majorari salariale inprimul trimestru al anului viitor.
"Media de crestere salariala pentru sectorul bancar este de 5- 6%,si probabil ca vom fi si noi acolo. Nu stim cum vor aratabonusurile, pentru ca inca nu am vazut rezultatele pe anul acesta,dar incercam sa le mentinem la nivelul anului trecut."

Cariera

  • 46 de ani
  • Decembrie 2003 - prezent: director de resurse umane, RBSRomania ( fosta ABN Amro Romania)
  • 1995 - 2003: economist, sef serviciu plati internationale, sefserviciu credite, coordonator al retelei de sucursale in cadrul ABNAmro Romania
  • 1991 - 1993: economist, Banca Nationala a Romaniei
  • 1991 - 1993: economist, Institutul de Finante, Preturi siProbleme Valutare
  • 1986 - 1989: economist stagiar, Fabrica de Zahar Urziceni
  • 1982 - 1986: Facultatea de finante - contabilitate, ASEBucuresti

In cadrul bancii RBS Romania, fosta ABN AMRO, care are inprezent 1.500 de angajati, inceputul anului a coincis cu o analizaa performantelor realizate de fiecare din cei 600 de angajati cucontracte pe o perioada determinata, in urma careia conducereabancii a luat decizia de a nu prelungi contractele pentru 200dintre acestia.

RBS Romania, pe scurt

  • Filiala locala a grupului britanic Royal Bank of Scotland, carea preluat la sfasitul anului 2007 grupul olandez ABN AMRO (grupcare are operatiuni pe piata locala din 1995)
  • 1.100 de angajati permanenti in Romania si 400 de angajati cucontracte temporare
  • In primavara, grupul RBS a fost nationalizat de guvernulbritanic
  • Isi desfasoara activitatea in 15 orase din Romania si are 31 desucursale si centre de vanzari, din care trei sunt dedicate RoyalPreffered Banking
  • Are un portofoliu local de finantari corporate de circa unmiliard de euro, iar pe retail peste 600 de milioane de euro
  • Active de aproximativ 2,3 mld. euro in 2008
  • A obtinut anul trecut un profit net de 16,7 mil. euro, potrivitdatelor transmise Ministerului de Finante

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO