Profesii

Industria auto, campioana la angajari si in 2005

13.12.2004, 00:00 22

Investitiile majore din Transilvania si Banat i-au determinat pe cei aflati in cautarea unui job sa-si vanda scump pielea. Piata locala a fortei de munca a inregistrat o dinamica sustinuta in acest an, iar previziunile pentru 2005 sunt cat se poate de optimiste, atat la nivel financiar cat si din punct de vedere al ofertelor de pe piata muncii. In plus, cultura marilor companii internationale incepe sa devina vizibila si in randul firmelor autohtone care acorda o importanta mai mare activitatiilor de training, organizarii de teambuilding-uri sau evaluarii profesionale a angajatiilor.


Consultantii in resurse umane din Transilvania si Banat vorbesc despre impactul pe care investitiile din industria componentelor auto l-a avut in randul fortei de munca. Pentru Sales Consulting din Cluj, domeniul productiei "automotive" a reprezentat in 2004 un camp semnificativ de activitate, atat din punctul de vedere al recrutarilor, cat si al programelor de training pentru personal.


"In ultimii ani se observa tendinta marilor companii straine constructoare pentru industria auto de a se indeparta usor de Timisoara/Arad in alte zone: SEWS (la Deva, Orastie, Alba), Key Safety Systems (la Brad), Michelin (la Zalau), Draxlmaier (la Hunedoara, cu a cincea fabrica), Delphi Packard (la Ineu). Prin urmare, recrutarile pentru pozitii de top si middle management (financiar, IT, logistic, calitate, productie), ca si cele pentru posturi foarte specializate au avut o pondere importanta in activitatea firmei", a declarat Ovidiu Valceanu, operational manager Sales Consulting.


In zona Timisoara - Arad - Oradea - Resita, anul 2004 a fost relativ bogat in investitii straine. "Aceste investitii au creat o concurenta accentuata pe piata fortei de munca, mai ales in domeniul recrutarilor pentru pozitiile de middle management si specialisti tehnici. Somajul se pastreaza la cote mici, in special in judetul Timis", spune Razvan Ogarcin, managing partener Aims Human Capital Timisoara.




Constructori pe autostrada


Pentru agentia Commodo din Cluj, aspectul cel mai important la nivel de forta de munca locala se refera la o repozitionare a pietei vizavi de cele mai solicitate job-uri. "Daca pana acum un an se cautau mai mult candidati pentru posturi din domeniul vanzarilor, acum sunt din ce in ce mai multe posturi vacante in domeniul tehnic-productiv. Numarul mare de joburi vacante se remarca in special in domeniul constructiilor, unde datorita plecarilor masive in strainatate, numarul specialistilor a scazut considerabil", a declarat Edit Todoran, manager Commodo. Ea a mai spus ca intrarea companiei Bechtel pe piata locala a generat o concurenta acerba pentru mentinerea oamenilor calificati in domeniul constructiilor.




Mobilitate si relocare


La Cluj, specialistii vorbesc despre tendinta de schimbare a locului de munca la cel mult trei ani, si despre incercarile companiilor de a-si pastra angajatii mai ales in conitiile in care "au investit in ei". Partea de business devine extrem de vizibila si in acest domeniu, clauzele suplimentare din contractele de munca reprezentand aspecte de baza ale departamentelor de resurse umane din cadrul firmelor.


"La nivelul fortei de munca din judetul Cluj exista o crestere a mobilitatii si a disponibilitatii de relocare a candidatilor. Numarul mai mare de investitii din zona a determinat si o specializare mai ridicata a noilor angajati in diverse domenii", considera Ovidiu Valceanu. El observa o alta tendinta a marilor companii intreresate de angajarea tinerilor absolventi, in special in domeniul tehnic. "Se pune accent pe tineri pentru a-i forma si pentru a se dezvolta o data cu compania. Maturitatea candidatilor care se prezinta la interviuri (prestatia lor) este un alt aspect pozitiv al acestui an", mai spune managerul operational al Sales Consulting.




Clauze contractuale


Eficienta organizatiilor productive va depinde tot mai mult de modul in care sunt capabile sa gestioneze resursele umane. "Organizatiile vor accentua instruirea angajatiilor prin organizarea de cursuri de calificare sau de perfectionare. Dar o data instruiti, angajatii trebuie sa fie impiedicati sa plece, prin urmare se va ajunge la semnarea unor clauze suplimentare la contractul de munca, in limitele legale stabilite de Codul muncii, prin care organizatia care a investit in angajat sa poata beneficia de cresterea randamentului acestuia", este de parere Edit Todoran, manager Commodo.


Ea considera ca cele mai multe training-uri se vor axa pe formarea deprinderilor de interactiune interpersonala. "Centrul de greutate in activitatea de productie s-a deplasat inspre calitatea serviciilor, dar si a prestatiilor manufacturiere. Ca o consecinta, instruirea muncitorilor devine obligatorie, iar familiarizarea lor cu cele mai noi tehnologii devine un imperativ al asigurarii calitatii", explica Edit Todoran.




Cine angajeaza in 2005?


In opinia specialistilor in HR din Transilvania si Banat, premiantul anului 2005, la nivel de investitii si implicit de oferte de job-uri, va fi tot domeniul "automotive", desi exista si cateva proiecte interesante in domeniul electronicii si telecomunicatiilor, care vor dinamiza piata fortei de munca pe aceste segmente. "Este interesant de vazut daca va fi diminuat afluxul de specialisti (in special IT) inspre tarile de emigrare. Datorita recesiunii economice, 2004 a fost un an cu mai putine plecari inregistrate, in acest sens ", a spus Razvan Ogarcin. El considera ca domeniul IT va continua sa creasca prin cateva centre de dezvoltare software importante, dar vor prolifera si companiile mai mici care in general vor prelua sub forma unor mici afaceri, proiecte din tarile vestice (unde costul specialistilor in acest domeniu este mult mai mare). "Calificarea fortei de munca a inregistrat o imbunatatire relevanta in acest an, bugetele de training ale multor companii crescand cu cel putin 30%, fenomen care foarte probabil va continua si in 2005.


La nivel de middle si top management va exista si in 2005 cea mai apriga disputa. In opinia managerului firmei Commodo, la acest palier, forta de munca este redusa din punct de vedere cantitativ, dar extrem de profesionista. "Pachetele salariale cat si conditiile de angajare vor atinge standarde superioare anul viitor", a spus Edit Todoran, care considera ca firmele vor angaja din ce in ce mai multe femei si personal cu varste peste 40 de ani.


Reprezentantii Sales Consulting anticipeaza mentinerea cotei de piata a job-urilor din vanzari, concomitent cu o crestere a pozitiilor din domeniul tehnic. "Specializarea posturilor va atrage si o crestere a salariilor de pe piata. Ca si in anii precedenti, piata de IT&C isi va continua trendul ascendent atat la nivel de investitii, cat si la nivel financiar", a spus Ovidiu Valceanu.


"In interiorul companiilor clujene exista si se va accentua tendinta de a prelua sisteme de organizare specifice companiilor mutinationale (crearea unor departamente specifice de marketing, resurse umane, externalizarea unor servicii, contabilitate, audit, instruire personal", a adaugat el.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO