Profesii

Liviu Voinea, viceguvernator BNR: Noi deja am semnalat că vrem o volatilitate limitată a ratelor de dobândă la lei. În aceste condiţii, cursul ar putea avea o volatilitate mai ridicată, dar asta nu înseamnă neapărat o depreciere mai mare

Liviu Voinea, viceguvernator BNR: Noi deja am semnalat...

Autor: Cristian Hostiuc

16.01.2018, 17:30 845

Liviu Voinea, viceguvernator BNR, le-a declarat investitorilor prezenţi la conferinţa Euromoney de la Viena că BNR a început un nou ciclu de politică monetară mai strânsă pentru a face faţă inflaţiei.

În acest context el a spus că BNR deja a semnalat clar că vrea o volatilitate mai redusă a ratelor de dobândă la lei, iar acest lucru se vede prin îngustarea coridorului de fluctuaţie între un minim de 1% pe an şi maximum 3% pe an.

Limitarea volatilităţii dobânzilor la lei ar putea să însemne o fluctuaţie mai mare a cursului leu-euro.

Această fluctuaţie nu înseamnă o stradă cu un singur sens, adică o să vedem numai o depreciere a cursului, a menţionat Voinea.

În acest moment, pe piaţa românească 62% din totalitatea creditelor acordate sunt în lei, faţă de acum zece ani, când 70% din creditele acordate erau în valută.

Datorită acestui lucru, BNR urmăreşte acum mai mult evoluţia dobânzilor la lei şi mai puţin se concentrează pe curs.

După trei ani în care inflaţia anuală a fost de 1% sau chiar sub, din toamna anului trecut inflaţia a inceput să crească, ajungând la 3,3% pe tot anul 2017. Estimările indică un nivel asemănător şi în 2018.

Săptămâna trecută, BNR a majorat rata de politică monetară de la 1,75% la 2% pe an, aliniindu-se astfel dobânzilor de pe piaţa interbancară, unde Robor la trei luni, indicatorul de referinţă folosit pentru creditele în lei, a urcat la peste 2% de la 0,6%, în vara lui 2017.

După decizia de politică monetară, BNR a crescut pentru prima dată dobânda după zece ani, cursul leu-euro a crescut într-o singură zi pentru ca a doua zi să scadă cu 0,2%. Robor la trei luni a scăzut sub 2% pe an, la o săptămână după decizia BNR.

Liviu Voinea a declarat la Viena că BNR nu are o politică ortodoxă împotriva inflaţiei, ceea ce înseamnă că permite o anumită fluctuaţie care rezultă din cauze externe, cum ar fi politica fiscală. Ce ne îngrijorează nu este creşterea inflaţiei, ci ritmul de creştere al inflaţiei, şi este jobul nostru să reducem acest ritm. 

Voinea a menţionat că BNR va reuşi să ancoreze inflaţia în estimări şi este încrezător că rata de schimb – cursul leu-euro – este foarte aproape de nivelul de echilibru.

Întrebat de cei prezenţi la conferinţă despre câte creşteri a dobânzii de referinţă va opera BNR, viceguvernatorul a declarat că politica Băncii Naţionale nu este de a-şi dezvălui strategia. Totuşi el a spus că creşterea dobânzii de referinţă nu depinde de un singur indicator, ci de o serie de indiatori.

Oricum, este prea devreme pentru a estima câte creşteri a ratelor de dobândă ar putea fi şi în ce interval de timp.

Euromoney de la Viena este cea mai importantă conferinţă pentru investitorii din Europa Centrală şi de Est.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO