Profesii

Mai multe zile libere pentru români în 2015. Câte sărbători legale vor fi în timpul săptămânii?

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Corina Mirea

28.12.2014, 16:22 2729

Cei 4,5 milioane de salariaţi din România vor avea anul viitor 13 zile de concediu legale, cu una mai mult ca în 2014, întrucât guvernul a aprobat de curând un proiecte de lege prin care pe data de 24 ianuarie se sărbătoreşte legal Unirea Principatelor Române din 1859 sau „Mica Unire”. Dintre acestea însă, doar opt vor fi în timpul săptămânii, cu cu una mai puţin ca în 2014. 

Totuşi, angajaţii români vor fi mai norocoşi anul viitor, având în vedere că vor beneficia de şase weekend-uri prelungite (1 şi 2 ianuarie – joi şi vineri, a doua zi de Paşti, a doua zi de Rusalii şi sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, care cad luni, data de 1 decembrie – marţi şi prima zi de Crăciun – vineri). Anul trecut, românii au avut parte de cinci astfel de “mini-vacanţe”. 

Weekend-urile prelungite au devenit o obişnuinţă a ultimilor ani pentru piaţa muncii din România, în bună măsură şi ca urmare a deciziei guvernului de a mai acorda în fiecare an “cadouri” bugetarilor nu în prime, ci în zile de odihnă, care să creeze punţi între sărbători. Acestea însă, se recuperează fie în zile de weekend viitoare, fie prin prelungirea programului de lucru. Nu doar bugetarii beneficiază de acest sistem, ci şi angajaţii din mediul privat, dar numai în condiţiile în care aceste situaţii au fost stabilite înainte de patronate.

Sunt şi cazuri în care, din cauza specificului activităţii unei companii, angajatorii nu pot acorda zile libere salariaţilor chiar în perioada sărbătorilor stabilite prin lege. Prin urmare, aceştia trebuie să le acorde o perioadă de timp liber corespunzătoare în următoarele 30 de zile sau un spor de minim 100% din salariul de bază pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, potrivit prevederilor din Codul Muncii.

Cu toate că numărul zilelor legale din România a mai crescut, piaţa locală a muncii are în continuare printre cele mai puţine zile de odihnă legale din Europa. 

 

Ce zile libere pentru sărbătorile legale vor avea angajaţii români în 2015:

- 1 ianuarie - joi

- 2 ianuarie - vineri

- 24 ianuarie – sâmbătă

- 12 aprilie – duminică

- 13 aprilie - luni

- 1 mai - vineri

- 31 mai – duminică

- 1 iunie - luni

- 15 august – sâmbătă

- 30 noiembrie - luni

- 1 decembrie – marţi

- 25 decembrie - vineri

- 26 decembrie – sâmbătă

 

Ce mai prevede Codul Muncii:

Art. 140

Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Art. 141

Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Art. 142.

Salariaţilor care lucreaza in unităţile prevăzute la art. 140, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestaă în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Art. 143

Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO