Profesii

Marius Ghenea va preda antreprenoriatul la scoala de afaceri fondata de Soros

Marius Ghenea va preda antreprenoriatul la scoala de afaceri fondata de Soros

Marius Ghenea: Unora nu le-am dat suficienta incredere, desi o meritau, pe altii nu i-am eliminat mai repede din echipa, desi ar fi trebuit, iar pe multi dintre ei nu i-am ascultat suficient de atent. Uneori, ca si altor antreprenori, mi s-a intamplat si mie sa cred, cu lipsa de modestie, ca „eu stiu mai bine”

01.11.2009, 23:20 325

Marius Ghenea, 41 de ani, unul dintre cei mai cunoscuti oamenide afaceri locali, va preda un curs de antreprenoriat in cadrulprogramului de Executive MBA adus pe piata locala de scoala deafaceri CEU Business School.
"Am primit aceasta propunere de la conducerea scolii de afaceri, inideea ca pentru cursul lor de antreprenoriat au nevoie de unantreprenor cu o experienta locala specifica", sustine Ghenea, carea participat in ultimii ani la diverse conferinte si seminarii petema antreprenoriatului, adresate studentilor care urmau studiiuniversitare si post-universitare.
CEU Business School, cu sediul la Budapesta, este una dintre celemai vechi scoli de afaceri din Europa Centrala si de Sud-Est si afost sponsorizata de George Soros in anii '90. Din 2006, scoalaofera un program de Executive MBA pe piata locala.
Absolvent al Universitatii Politehnice din Bucuresti, Ghenea ainfiintat in 1994 compania Flamingo Computers, in care si-a vandutparticipatia in 2001, cand avea o cifra de afaceri de 50 mil.dolari. In prezent, el este implicat in mai multe businessuri,detine mai multe magazine online si are afaceri in domeniuldistributiei IT&C.

Nu va atasati de business!
Printre cele mai mari reusite ca antreprenor, Ghenea enumera faptulca a gasit echipe de angajati valorosi de-a lungul timpului.
"Un alt lucru foarte bun pe care l-am facut a fost ca am privitfara prejudecati la toate optiunile de exit, asa cum totiantreprenorii ar trebui sa faca, fara sa se gandeasca la afacerealor ca la ceva de care nu pot sa se desparta sau nu vor sa sedesparta niciodata. Acest lucru m-a ajutat sa materializezinvestitiile mele prin exit-uri de succes si sa merg mai departecatre noi investitii, cu sumele realizate", explica Ghenea.
In ceea ce priveste greselile pe care le-a facut ca antreprenor,Ghenea le pune in prim-plan mai ales pe cele legate de relatia cuangajatii. "Unora nu le-am dat suficienta incredere, desi omeritau, pe altii nu i-am eliminat mai repede din echipa, desi arfi trebuit, iar pe multi dintre ei nu i-am ascultat suficient deatent. Uneori, ca si altor antreprenori, mi s-a intamplat si mie sacred, cu lipsa de modestie, ca «eu stiu mai bine»", adauga Ghenea,care spune ca incearca sa nu mai repete astfel de greseli.
Desi spune ca absolvirea unui program de MBA nu este un "must have"pentru un antreprenor de succes, Ghenea crede ca programul ar puteaaduce o imbunatatire a calitatilor si a sanselor pe care le areantreprenorul in dezvoltarea afacerii. "Un program MBA ar trebui safie, in mod ideal, o intalnire a practicii antreprenoriale, pe caremulti dintre cursanti o au deja, cu teoria de business care poateadauga ceva structura si eficienta in aceasta activitate practica",explica Ghenea.
El apreciaza ca multe din temele de discutie din cadrul unui MBA auin realitate un rol educational mult mai semnificativ in Bucurestidecat ar avea in Londra sau Roma, deoarece in Romania rolul silocul antreprenorilor este inca unul confuz si ingrat, chiar daca eclar ca afacerile antreprenoriale sunt cele care asigura bazaeconomica viabila a oricarei economii.

Sfatul pentru viitorii antreprenori: Ganditi-va de trei oriinainte!
Unul dintre sfaturile pe care omul de afaceri le da celor care vorsa intre in antreprenoriat in aceasta perioada este sa se gandeascaintai daca vor sa renunte la siguranta pe care o au in prezentpentru a incepe o activitate care este destul de riscanta. Deasemenea, el ii mai avertizeaza pe cei care vor sa devinaantreprenori cu privire la faptul ca de­mararea unui nou businesspe o piata aflata in scadere poate fi o oportunitate, dar caretrebuie gestionata cu atentie. "Nu in ultimul rand, trebuie sa segandeasca foarte serios daca au banii necesari pentru a porniafacerea pe care si-o doresc: daca nu au acesti bani disponibili,va fi oricum foarte greu sa atraga finantari sau investitori inproiectul lor, asa ca risca sa inceapa o activitate cu uneleinvestitii, sa ajunga doar la jumatatea drumului si apoi sa fienevoiti sa se opreasca, din lipsa de fonduri, astfel pierzandprobabil si banii investiti pana atunci", mai spune el.
In ceea ce priveste domeniul in care omul de afaceri
i-ar sfatui sa inceapa o afacere pe viitorii antreprenori, acestanu conteaza asa de mult atata timp cat exista o minima experientaintr-o anumita zona de activitate. Este totusi de preferat sainceapa un business de servicii in aria sa de expertiza, dacafinantarea initiala nu este foarte mare.
"Multi antreprenori pleaca la drum in afaceri despre care nu aunici cea mai mica idee, dar care suna foarte atractiv - iata simotivul pentru care foarte multi esueaza", conchide Ghenea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO